Ξανά στα «χαρακώματα» οι δημιουργοί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η διαμάχη μεταξύ των δύο οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις. Τα δύο αιτήματα ακύρωσης που υπέβαλε η Αυτοδιαχείριση κατά της ΕΔΕΜ παραπέμφθηκαν από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια του δικαστηρίου, για να εκδικαστούν τον Απρίλιο. Στην πρώτη περίπτωση, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ αμφισβητεί τη νομιμότητα της άδειας της ΕΔΕΜ καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν έχουν τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα και η αντιπροσωπευτικότητα του οργανισμού από την υπουργική απόφαση με την οποία ιδρύθηκε. Στη δεύτερη, οι δικαστές θεωρούν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της γενικής συνέλευσης του οργανισμού με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της (παλιάς) ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ δεν αποτελεί διοικητική πράξη και άρα δεν χρειαζόταν να φθάσει έως το ΣτΕ. 

Οι εξελίξεις προκάλεσαν μπαράζ ανακοινώσεων: η Αυτοδιαχείριση θεωρεί ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τη δικαστική προσφυγή της, ενώ η ΕΔΕΜ επισημαίνει ότι η άδειά της παραμένει σε ισχύ και αν το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά, θα αιτηθεί και θα λάβει νέα άδεια λειτουργίας. Θεωρητικά, και οι δύο οργανισμοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης ενός ΟΣΔ που θα διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, καθώς η μικρή ελληνική αγορά δεν «σηκώνει» πολλούς παίκτες. Ωστόσο, οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα. 

Η ΕΔΕΜ ζητεί να εφαρμοσθεί ο νόμος περί συγχωνεύσεων, να ελεγχθούν οικονομικά οι δύο οργανισμοί και στον νέο φορέα να γίνουν εκλογές, κάτι που ζητούν και 100 δημιουργοί-μέλη της με ανοιχτή επιστολή τους. Η Αυτοδιαχείριση απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου ελέγχου («έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους και από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της), ζητεί το πόρισμα της Ernst & Young για τη διαχείριση της ΕΥΕΔ και σημειώνει ότι η ένωση μπορεί να προκύψει μόνο υπό τη στέγη της, δηλαδή με παύση λειτουργίας της ΕΔΕΜ και μετακίνηση των δημιουργών.

Το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, αλλά όσο παραμένει άλυτο, αυτοί που χάνουν στο τέλος είναι οι δημιουργοί. Το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης μετά ένα χρόνο πανδημίας θεωρητικά θα φέρει έσοδα στα δικαιώματα. Πώς, όμως, θα διεκδικήσουν αυτά τα έσοδα δύο διαφορετικοί οργανισμοί σε μια οικονομία που καρκινοβατεί; Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT