Προτάσεις Home Cinema: Το θέρετρο στις ΗΠΑ και το κοινόβιο στη Σουηδία

Προτάσεις Home Cinema: Το θέρετρο στις ΗΠΑ και το κοινόβιο στη Σουηδία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Outer Banks
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2020)
Δημιουργοί: Σάνον Μπερκ, 
Τζόνας Πέιτ
Ερμηνείες: Τσέιζ Στόουκς, 
Μάντλιν Κλάιν, Μάντισον Μπέιλι 

Μία από τις πιο καλοφτιαγμένες νεανικές σειρές του Netflix μάς ταξιδεύει σε ένα παραλιακό θέρετρο κάπου στον Νότο των ΗΠΑ, εκεί όπου υπάρχουν πολύ καθαρά διακεκριμένες «φυλές» κατοίκων: οι πλούσιοι παραθεριστές με τα πολυτελή εξοχικά, οι τυχαίοι τουρίστες της μιας εβδομάδας και, τέλος, οι φτωχοί ντόπιοι, ψαράδες ή υπηρετικό προσωπικό στα σπίτια των προνομιούχων. Από αυτούς τους τελευταίους προέρχεται και η παρέα των τεσσάρων νεαρών που πρωταγωνιστούν στη σειρά· τριγυρνώντας ανέμελα στη βαλτώδη ακτή με τη μικρή τους ψαρόβαρκα, κάποια μέρα θα πέσουν πάνω σε ένα ναυάγιο που κρύβει μέσα του πολύτιμα, αλλά και πολύ επικίνδυνα μυστικά. Λαχταρώντας να τα ανακαλύψουν, αλλά και να επωφεληθούν ώστε να ξεφύγουν από τη μιζέρια που τους επιφυλάσσει το μέλλον, θα μπλέξουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια.

Η σειρά των 20 επεισοδίων, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε τον δεύτερο κύκλο της, βλέπεται με γοργούς ρυθμούς κυρίως χάρη στο στυλ, στην ατμόσφαιρα και στα νιάτα που πλημμυρίζουν την οθόνη. Το ατελείωτο καλοκαίρι γεμίζει από βόλτες, μπίρες στην παραλία, φλερτ –όλα τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής νεανικής κομεντί δηλαδή–, αλλά και ένα περιπετειώδες κυνήγι θησαυρού σε ένα μέρος, που από τη μία μοιάζει ειδυλλιακό και από την άλλη ξεχασμένο στο έλεος του Θεού και της φύσης.
 
Μεσοκαλόκαιρο ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2019)
Σκηνοθεσία: Αρι Αστερ
Ερμηνείες: Φλόρενς Πιου, 
Τζακ Ρέινορ, Γουίλ Πόουλτερ 

Προτάσεις Home Cinema: Το θέρετρο στις ΗΠΑ και το κοινόβιο στη Σουηδία-1
Παρέα νεαρών βρίσκεται εν μέσω παγανιστικών τελετουργιών στην ταινία «Μεσοκαλόκαιρο» στο Ertflix.

Από την πλατφόρμα του Ertflix αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε το φιλμ που παγίωσε τη φήμη του δημιουργού της επίσης επιτυχημένης «Διαδοχής», Αρι Αστερ, ως ενός από τους μεγαλύτερους μάστορες του σύγχρονου τρόμου. Το «Μεσοκαλόκαιρο» εμπνέεται από τις σκοτεινές παραδόσεις και τις αρχαίες κλειστές κοινωνίες της Βόρειας Ευρώπης, με τα έθιμα και τις παγανιστικές τελετουργίες τους. Νεαροί Αμερικανοί φτάνουν σε ένα απομακρυσμένο κοινόβιο της Σουηδίας, καλεσμένοι ενός συμφοιτητή τους. Εκεί θα βρεθούν μπροστά σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και μια παράξενη κοινότητα, η οποία βρίσκεται εν μέσω καλοκαιρινών εορτασμών. Οι καλεσμένοι, ωστόσο, θα καταλάβουν γρήγορα πως αυτές οι γιορτές είναι λιγότερο αθώες από όσο δείχνουν.

Ο Αστερ τοποθετεί ευφυώς την κατά τα άλλα πλούσια σε κλισέ ιστορία του κάτω από τον λαμπερό ήλιο, δίνοντας έτσι μια αισθητική διάσταση, που κάνει τελικά και τη διαφορά. Υπέροχο καλλιτεχνικά, το φιλμ τρόμου παίρνει τον χρόνο του χτίζοντας την ένταση και ποντάροντας περισσότερο στην αλλόκοτη ατμόσφαιρα παρά στα σκόρπια σοκ της στιγμής. Οχι ότι αυτά λείπουν εντελώς –ειδικά από μια αιματηρή σεκάνς προς το φινάλε–, αλλά γενικώς οι καλύτερες στιγμές είναι εκεί όπου κυριαρχούν ο μυστηριακός χαρακτήρας και τα γοητευτικά τελετουργικά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT