Animasyros: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον Αττίκ

Animasyros: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον Αττίκ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αστικός μύθος της εποχής θέλει τον Αττίκ να εμφανίζεται ένα βράδυ του 1930 στη «Μάντρα»· ανάμεσα στο κοινό βρισκόταν η ηθοποιός και δεύτερη σύζυγός του, Μαρίκα Φιλιππίδου, παρέα με τον καινούργιο αγαπημένο της. Οι θαμώνες, που γνώριζαν ότι ο Αττίκ δεν είχε ξεπεράσει τον χωρισμό, του ζήτησαν περιπαικτικά να παίξει το «Είδα μάτια», τραγούδι που είχε γραφτεί ακριβώς για τα κάλλη της Φιλιππίδου. Εκείνος στενοχωρημένος, άφησε τη σκηνή για μερικά λεπτά, όμως επιστρέφοντας είχε ήδη αυτοσχεδιάσει τη μουσική του απάντηση: ήταν το «Ζητάτε να σας πω».

Ανάμεσα στις ταινίες που προβάλλονται αυτές τις μέρες στο εν εξελίξει Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (22-26.9) βρίσκεται και το «Αττίκ – Ενενήντα δεύτερα για τον Κλέωνα Τριανταφύλλου». Το σύντομο αλλά πολύ όμορφο φιλμ, που αποτελεί παραγγελία του Μελωδία 99,2 και δημιουργία της Βρετανίδας Τζόρτζια Μπουρνέλ, ντύνει με animation φορεσιά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Αττίκ. Ταυτόχρονα, σαν μουσική επένδυση, ακούμε το «Ζητάτε να σας πω» σε μια εκφραστική νέα διασκευή με τη φωνή της Χριστίνας Γκόλια.

Αυτή και πολλές ακόμα ταινίες κινουμένων σχεδίων, μικρού και μεγάλου μήκους, μπορεί να απολαύσει κανείς στο φετινό Animasyros, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οπως και πέρυσι, το φεστιβάλ έχει ξανά «phygital» μορφή, διεξάγεται δηλαδή τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που βρίσκουμε στο www.animasyros.gr.

Animasyros: από την κλιματική αλλαγή μέχρι τον Αττίκ-1
Το φιλμ για τον Αττίκ είναι ένα μικρό διαμαντάκι στη συλλογή του φεστιβάλ.

Επτά διαγωνιστικά

Το αξιοθαύμαστο είναι πως παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, η διοργάνωση, που μετράει πια 14 χρόνια ζωής, συνεχίζει να μεγαλώνει. Φέτος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 4.000 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών, από τις οποίες τελικά επιλέχθηκαν και προβάλλονται οι 180. Αυτές χωρίζονται σε επτά διαγωνιστικά προγράμματα, δύο μεγάλα αφιερώματα, αλλά και το διεθνές πανόραμα που επικεντρώνει σε πρωτότυπες δημιουργίες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οσο για τις θεματικές που απασχολούν φέτος τους animators είναι ποικίλες, ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει πλέον το περιβάλλον. Το λιώσιμο των πάγων, η μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής, η μόλυνση της θάλασσας και η αλόγιστη χρήση πλαστικών είναι μερικά από τα επιμέρους ζητήματα που αναδεικνύουν οι δημιουργοί, οι οποίοι προφανώς συναισθάνονται τη μεγαλύτερη απειλή που ήδη αντιμετωπίζει το ανθρώπινο γένος.

Φυσικά, όπως συμβαίνει παγκοσμίως και στο σινεμά εκτός animation, η γυναικεία ταυτότητα είναι πανταχού παρούσα. Σχεδόν 100 από τις ταινίες του φετινού φεστιβάλ είναι δημιουργημένες από κινηματογραφίστριες, οι οποίες προβάλλουν πληθώρα ενδιαφερόντων θεμάτων, από τη δυσλειτουργική οικογένεια και την αναπαραγωγική ελευθερία, μέχρι τον γυναικείο ακρωτηριασμό, το δικαίωμα στην άδεια μητρότητας, την πολυγαμία κ.ά. Αυτή, τέλος, που ούτε φέτος λείπει από το Animasyros, είναι η μουσική. Τα βίντεο κλιπ κινουμένων σχεδίων, που συμμετέχουν μάλιστα, προέρχονται μεταξύ άλλων και από πασίγνωστους καλλιτέχνες όπως ο θρυλικός Πολ ΜακΚάρτνεϊ ή η σύγχρονη σταρ St. Vincent.

Ενδιαφέρον, ως συνήθως, έχουν και τα αφιερώματα του φεστιβάλ. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, φέτος αυτά είναι δύο: Το αφιέρωμα «Ελευθερία», το οποίο διοργανώνεται με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ταινίες μικρού μήκους που προσεγγίζουν την έννοια της ελευθερίας σε φυσικό και κοινωνικό επίπεδο. Επίσης, υπάρχει το αφιέρωμα «MedAnima», το οποίο επικεντρώνει στους καλλιτέχνες animation της Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT