Ο Γκάνθερ δεν εργάζεται πια στο «Σέντραλ Περκ»…

Ο Γκάνθερ δεν εργάζεται πια στο «Σέντραλ Περκ»…

Στο reunion των «Friends», «the one που είδε όλος ο πλανήτης», ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, ο αγαπημένος Γκάνθερ, είχε εμφανιστεί μέσω zoom

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο reunion των «Friends», «the one που είδε όλος ο πλανήτης», ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, ο αγαπημένος Γκάνθερ, είχε εμφανιστεί μέσω zoom. Η σύνδεση κράτησε δεν κράτησε λίγα δευτερόλεπτα, αφήνοντας το κοινό σε αμηχανία και με μια αίσθηση ανικανοποίητου. Τόσο πολλά είχε χαρίσει ο μπαρίστα με τα πλατινέ μαλλιά στη σειρά, δεν μπορούσαν να του αφιερώσουν λίγο περισσότερα λεπτά; Ομως αν το καλοσκεφτείς, η εμφάνισή του ήταν μάλλον συνεπής στην ιστορία του χαρακτήρα που υποδυόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γκάνθερ, για πολλούς ο έβδομος Friend, ποτέ δεν χρειαζόταν παραπάνω από μία ατάκα, παραπάνω από ένα πέρασμα πίσω από τον καναπέ στο «Σέντραλ Περκ (Central Perk)» για να κλέψει τη σκηνή.

Εκείνη τη φορά, πάντως, ήταν απόφαση του ίδιου του Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, ο οποίος έφυγε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία μόλις 59 ετών, να μη γίνει πρωταγωνιστής. Οπως αποκάλυψε τον Ιούνιο σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, το 2018 σε εξέταση ρουτίνας είχε διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη και ήδη βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. Οπως είπε, εάν ερχόταν στο στούντιο θα αποπροσανατόλιζε από τον στόχο της εκπομπής, που ήταν η επανασύνδεση του καστ της επιτυχημένης κωμικής σειράς 17 χρόνια μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου. «Δεν ήθελα να το μαυρίσω. Δεν ήθελα να γίνει κάτι σαν “α, και με την ευκαιρία, ο Γκάνθερ έχει καρκίνο”» είπε θυμίζοντας ατάκα που θα μπορούσε να έχει βγει από το στόμα του σαρκαστικού ήρωα από τα «Φιλαράκια».

Δεν είναι σπάνιο, δεν είναι και συνηθισμένο, είναι κάτι που συμβαίνει ενίοτε στο σινεμά, συνήθως δε από τυχαίες συναστρίες, ρόλος και ηθοποιός να ταυτιστούν τόσο απόλυτα και τόσο αρμονικά. Ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ πάντως «ήταν» ο Γκάνθερ, ο ξανθός μάνατζερ του καφέ κάτω από το διαμέρισμα της Μόνικα, ο Γκάνθερ «ήταν» ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, ο επίδοξος ηθοποιός που εργάζεται ως σερβιτόρος.

Πράγματι, μολονότι είχε σπουδάσει ηθοποιός, ο Τάιλερ πήρε τον ρόλο λόγω προϋπηρεσίας ως… μπαρίστα στο The Bourgeois Pig, ένα καφέ στο Χόλιγουντ. Στο συγκεκριμένο καφέ σύχναζε ο βοηθός σκηνοθέτη Τζόελ Γουάνγκ, ο οποίος και πρότεινε στον ηθοποιό να έρθει να δουλέψει σε μια νέα σειρά ονόματι «Friends». Του ζήτησε απλά να στέκεται μπροστά στη μηχανή του εσπρέσο και να υποδύεται ότι φτιάχνει καφέ «για να μοιάζει αυθεντικό».

Ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια», νικήθηκε από τον καρκίνο στα 59 του χρόνια.

Στον Τάιλερ δεν ακούστηκε άσχημο. Θα έβγαζε 40 δολάρια την ημέρα και θα είχε και ένα δωρεάν γεύμα για τα λίγα επεισόδια που πίστευε ότι θα διαρκούσε το gig. Πού να ‘ξερε ότι θα έπιανε δουλειά σε μια σειρά-σταθμό στη σύγχρονη τηλεόραση και θα κατέληγε να έρχεται στο ίδιο πλατό για μια δεκαετία και να εμφανίζεται σε συνολικά 185 επεισόδια (περισσότερα από όσα εμφανίστηκαν η Τζάνις, η Κάρολ, η Σούζαν, ο Μάικ και οι γονείς του Ρος και της Μόνικα, Τζακ και Τζούντι, συνολικά!). Παραδόξως, δεν έφτιαξε ποτέ ούτε έναν καφέ σε αυτό το μηχάνημα, που ήταν εκεί μόνο για μόστρα.

Ακόμη και τα ξανθά, σχεδόν άσπρα, μαλλιά του, σήμα κατατεθέν του Γκάνθερ, ήταν προϊόν της τύχης. Την παραμονή του πρώτου γυρίσματος, μια φίλη του που σπούδαζε κομμωτική τον έπεισε να την αφήσει να του ξανοίξει τα μαλλιά για εξάσκηση. Τα κανονικά του μαλλιά ήταν μαύρα. Στην πρώτη σεζόν, ο Τάιλερ έπαιζε έναν ρόλο χωρίς όνομα και χωρίς λόγια, ήταν απλώς ο coffee guy. Αλλά λίγο το εξωτικό μαλλί, λίγο το ξύπνιο βλέμμα και η εμφανής αδυναμία του κοινού γι’ αυτόν έκαναν τη συνδημιουργό της σειράς Μάρτα Κάουφμαν μια μέρα να τον ρωτήσει εάν έχει εμπειρία ως ηθοποιός. Ετσι, στη δεύτερη σεζόν, είχε την πρώτη του ατάκα: απάντησε «ναι» όταν ο Ρος (Ντέιβιντ Σουίμερ) τον ρώτησε αν το διαμέρισμά του έχει σκάλες. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που γράφτηκε με αποστομωτικά one liners.

«Ηλίθιε!» φωνάζει σε έναν έκπληκτο Τζόσουα όταν τον ακούει να αρνείται την πρόταση γάμου της Ρέιτσελ. Αχ, αυτή η Ρέιτσελ. Ο κρυφός πόθος του Γκάνθερ από την αρχή ώς το τέλος της σειράς. Σε ένα επεισόδιο, η Ρέιτσελ δεν βρίσκει κάποιον να αγκαλιάσει πάνω στη χαρά της που ολοκλήρωσε ολομόναχη ένα σταυρόλεξο και βλέπουμε τον Γκάνθερ να εμφανίζεται σαν σίφουνας από τα ενδότερα του καφέ, να κάνει ένα πλονζόν και να σωριάζεται στο πάτωμα πριν τη φτάσει. (Ναι, κυρία Κάουφμαν, ο Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ είχε εμπειρία και από σωματική κωμωδία.) Σε μια άλλη σκηνή, έξαλλος που ένας άλλος άνδρας τής ζητάει να βγουν ραντεβού, τον βλέπουμε να εξαφανίζεται στην αποθήκη και τον ακούμε να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο. «Μου έπεσε ένα φλιτζάνι», λέει στους έκπληκτους πελάτες βγαίνοντας. Σε ένα άλλο επεισόδιο, ο Τζόι, μες στην αφέλειά του, ρωτάει τον Γκάνθερ αν τα κλειδιά μιας Πόρσε που βρήκε στο καφέ είναι δικά του. «Ναι», απαντάει εκείνος, «αυτό οδηγώ. Βγάζω 4 δολάρια την ώρα. Αποταμίευα για 350 χρόνια».

Ολοι έχουμε αδυναμία σε εκείνους που λένε λίγα και καλά (στη ζωή και στο σινεμά) και ο Γκάνθερ σταδιακά έγινε ο αγαπημένος των φαν. Κάποια στιγμή ο Τάιλερ είχε φοβηθεί ότι θα γινόταν ο πιο μισητός χαρακτήρας πασών των sitcom, αλλά διαψεύστηκε. Ηταν όταν σε μια ανέλπιστη στροφή του σεναρίου, ο Γκάνθερ μαρτυρεί στη Ρέιτσελ ότι ο Ρος την είχε απατήσει. Αλλά ακόμη και τότε τον δικαιολογήσαμε. Κάνεις τρελά πράγματα από έρωτα. Και όπως όλοι ξέρουμε, ο Ρος και η Ρέιτσελ δεν ήταν σε διάσταση.

Οι συγγραφείς τράβηξαν το νήμα αυτού του ανομολόγητου έρωτα έως το τέλος της σειράς. Ηταν μόνο στο τελευταίο επεισόδιο που ο Γκάνθερ αποκάλυψε στη Ρέιτσελ ότι την αγαπά. Δεν ήθελε να φύγει για το Παρίσι χωρίς να ξέρει την αλήθεια.

Το επερχόμενο τέλος έκανε και τον Τάιλερ να μιλήσει. «Ο στόχος μου είναι να βοηθήσω να σωθεί έστω και μία ζωή», είπε στη συνέντευξη στο NBC, αποκαλύπτοντας την ασθένειά του και μιλώντας για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων. Κι εμείς, πάντως, όποτε είμαστε σε ένα καφέ ή όποτε βλέπουμε έναν άντρα με μαλλιά πιο φωτεινά από τον ήλιο, θα τον σκεφτόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT