Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του σινεμά

Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του σινεμά

Φεστιβάλ και χολιγουντιανά γυρίσματα δίνουν τόνο στην πόλη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε κινηματογραφική πρωτεύουσα της χώρας. Από τη μία το εν εξελίξει Φεστιβάλ Κινηματογράφου που έχει μπει πια στη δεύτερη εβδομάδα του και από την άλλη η έντονη δραστηριότητα σε επίπεδο μεγάλων ξένων παραγωγών, οι οποίες καταφθάνουν στην πόλη η μία μετά την άλλη. Κάπως έτσι οι Θεσσαλονικείς έχουν μπει για τα καλά σε κινηματογραφικούς ρυθμούς, παρόλο που η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα δεν επιτρέπει οι εξελίξεις να συνοδευτούν και με τις ανάλογες κοινωνικές εκδηλώσεις που τόσο τους αρέσουν.

Ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας είναι και φέτος παρών με φυσική παρουσία και online προβολές.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά, κι αυτή δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από το Φεστιβάλ. Πιστός στο ραντεβού του με τους σινεφίλ, ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός θεσμός της χώρας είναι και φέτος παρών στην 62η έκδοσή του, τόσο με φυσική παρουσία όσο και με online προβολές. Σίγουρα οι αίθουσες μπορεί να μην είναι τόσο γεμάτες όσο στο παρελθόν για τους γνωστούς λόγους, ωστόσο όποιος ακολουθήσει το πρόγραμμα θα βρει μερικές εξαιρετικές επιλογές, προερχόμενες από το σινεμά ολόκληρου του κόσμου.

Οπως είπαμε ωστόσο η πόλη πλέον δεν υποδέχεται μόνο ταινίες αλλά και τις… εξάγει, αφού ήδη από το καλοκαίρι το Χόλιγουντ δείχνει την προτίμησή του σε εκείνη. Ως γνωστόν, το «The Enforcer» με πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας μεταμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη σε Μαϊάμι –δεν έχουν ξεχαστεί φυσικά οι φοίνικες που πηγαινοέρχονταν από το λιμάνι στον περιφερειακό και τούμπαλιν–, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει από τους «Αναλώσιμους 4», οι οποίοι ξεκίνησαν από χθες γυρίσματα, κάτω από άκρα μυστικότητα και μόνο με μια σύντομη δήλωση του παραγωγού, Τζέφρι Γκρινστάιν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα γυρίσουμε τους “Αναλώσιμους 4” στη Θεσσαλονίκη στα NuBoyana Studios. Πρόκειται για μια γεμάτη δράση ταινία και για πρώτη φορά στην ιστορία του franchise, κάποιες σκηνές-κλειδιά θα γυριστούν στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε να μεταφέρουμε τόσο το φιλμ όσο και την παρουσία μας στη χώρα, στη μεγάλη οθόνη μέσα στο 2022».

Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς του σινεμά-1
Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ και άλλοι σταρ συμμετέχουν στους νέους «Αναλώσιμους».

Κάποια πράγματα φυσικά τα γνωρίζουμε. Το γεγονός ας πούμε ότι, όπως συνέβη και με τα προηγούμενα επεισόδια του franchise, ο πρωταγωνιστής και παραγωγός Σιλβέστερ Σταλόνε συγκεντρώνει γύρω του ένα εντυπωσιακό καστ αστέρων. Και μπορεί ο ίδιος ο Σταλόνε να μην έρθει στη Θεσσαλονίκη, διότι οι δικές του σκηνές έχουν ήδη γυριστεί στο Λονδίνο, όμως εκεί βρίσκεται ήδη ο Τζέισον Στέιθαμ, ενώ σύντομα θα αφιχθούν οι Αντι Γκαρσία, Μέγκαν Φοξ και 50 Cent. Ολοι αυτοί θα χρειαστούν μπόλικο στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα (όποιος έχει δει τους προηγούμενους «Αναλώσιμους» γνωρίζει γιατί), μέρος των οποίων φαίνεται πως θα παραχωρηθεί από τον ελληνικό στρατό. Κάπως έτσι η Θεσσαλονίκη ντύνεται κινηματογραφικό στούντιο, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται στην περιοχή της Θέρμης, προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο τους «Αναλώσιμους» όσο και μελλοντικές παραγωγές. Και το συγκεκριμένο πρότζεκτ πάντως καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου –υπάρχει μέχρι και εκπρόσωπος Τύπου, ο οποίος αρνείται να μιλήσει στον… Τύπο– αν και τα στούντιο NuΒoyana με έδρα τους τη Σόφια, που αναφέρθηκαν και παραπάνω, είναι γνωστά και «υπεύθυνα» για δεκάδες χολιγουντιανές ταινίες, όπως η «Μαύρη Ντάλια», οι «300» κ.ά. Την τελευταία διετία, και μετά τις ρυθμίσεις που επήλθαν στο σύστημα cash rebate του ΕΚΟΜΕ, είναι φανερό πως η Ελλάδα είναι πλέον «film friendly»· όσο περισσότερο ποντάρουμε στην καλλιέργεια αυτής της εικόνας και (κυρίως) στην ανάπτυξη μακρόπνοων υποδομών για τη στήριξή της, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT