Το box office των Χριστουγέννων

Μιλώντας αυτές τις ημέρες για το κινηματογραφικό box office, δύσκολα θα βρει κανείς πιο οξύμωρο σχήμα από τα «αραχνιασμένα ταμεία».

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας αυτές τις ημέρες για το κινηματογραφικό box office, δύσκολα θα βρει κανείς πιο οξύμωρο σχήμα από τα «αραχνιασμένα ταμεία». Κι αυτό διότι εν μέσω μετάλλαξης «Ομικρον», η οποία ταλαιπωρεί πλέον ολόκληρη την υφήλιο, υπάρχει μια ταινία που καταγράφει επιδόσεις… 2019. Ο λόγος, φυσικά, για τον καινούργιο «Spider-Man», ο οποίος μόλις στη δεύτερη εβδομάδα προβολής του ξεπέρασε με άνεση το 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις, πυροδοτώντας μια μανία που βλέπαμε σπάνια ακόμα και στις προς πανδημίας εποχές.

Για του λόγου το αληθές, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην πιο «ξένοιαστη» Αμερική, αλλά και στα μέρη μας, όπου η νέα ταινία της Marvel έχει ξεπεράσει πια τα 280.000 εισιτήρια, μετριάζοντας μόνο ελάχιστα την ορμή της σε σχέση με το άνοιγμα της πρώτης εβδομάδας. Για να καταλάβει κανείς πόσο ξεχωριστή είναι η επίδοση του «Spider-Man» σε σχέση με το σινεμά των ημερών, αρκεί να τη συγκρίνει με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του ελληνικού χριστουγεννιάτικου box office.

Το box office των Χριστουγέννων-1
Στο 55% των αρχικών εισπράξεων της «Ευτυχίας» κινείται το «Σμύρνη μου αγαπημένη», με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση.

Η πολυαναμενόμενη «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, για παράδειγμα, άνοιξε με 28.675 εισιτήρια σε 130 αίθουσες, αριθμός έως και ικανοποιητικός για τα δεδομένα της εποχής, στην πραγματικότητα όμως «φτωχός» σε σχέση με τις δυνατότητες της συγκεκριμένης ταινίας υπό νορμάλ συνθήκες. Είναι φανερό πως το κοινό της «Σμύρνης», που εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες άνω των 40, διστάζει πλέον να βρεθεί στις αίθουσες, γεγονός πάντως που αδικεί μια τόσο μεγάλη και άρτια παραγωγή.

Από την άλλη, μάλλον απογοητευτικό ήταν το ξεκίνημα και για το καινούργιο «Matrix», το οποίο κατέγραψε 15.823 εισιτήρια σε 62 αίθουσες κατά το πρώτο τετραήμερο προβολών στη χώρα μας. Η αναβίωση της θρυλικής τριλογίας των αδελφών Γουατσόφσκι κινήθηκε στα ρηχά και στην Αμερική συγκεντρώνοντας 22,5 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως φτάνουν μετά βίας τα 70 εκατ. δολάρια. Θεωρητικά ένα φιλμ σαν το «Matrix» ποντάρει (και) στο νεανικό κοινό που συνήθως τιμά τα μπλοκμπάστερ, ωστόσο έχασε μάλλον αρκετούς από τους μεγαλύτερους «νοσταλγούς», ενώ φυσικά δεν βοήθησε και το γεγονός πως η ταινία κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με τα σινεμά και στην πλατφόρμα του HBO Max.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT