Ενήλικη ματιά στην παιδική αθωότητα

Ενα «μικρό» φιλμ με πολλή μαγεία από τη Γαλλίδα Σελίν Σιαμά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μικρή Μαμά ★★★★
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)
Σκηνοθεσία: Σελίν Σιαμά

Ερμηνείες: Ζοσεφίν Σανζ, Γκαμπριέλ Σανζ, Νίνα Μερίς

Η Γαλλίδα Σελίν Σιαμά του πολυσυζητημένου –και πολυβραβευμένου– «Πορτρέτου μιας γυναίκας που φλέγεται» επιστρέφει όχι με μια ακόμα πιο φιλόδοξη παραγωγή, αλλά αντιθέτως με ένα «μικρό» φιλμ, διάρκειας μόλις 72 λεπτών, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει μέσα του άφθονη από τη μαγεία του σινεμά. Κάπου στη γαλλική εξοχή η μικρή Νελί, που μόλις έχει χάσει τη γιαγιά της, φτάνει στο σπίτι όπου μεγάλωσε η μητέρα της.

Εξερευνώντας το γειτονικό δάσος, πλάι σε ένα δεντρόσπιτο για το οποίο έχει ακούσει πολλά, θα συναντήσει τη συνομήλική της Μαριόν, η οποία έχει το όνομα της μητέρας της. Σύντομα βέβαια θα καταλάβει πως η νέα της φίλη είναι στην πραγματικότητα η ίδια η μαμά της από το παρελθόν.

«Οι γονείς σπάνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν πραγματικά στα παιδιά τους, ειδικά όταν πρόκειται για προσωπικά τους τραύματα. Κι αυτό εδώ αντιστρέφεται».

Η Σιαμά καταφέρνει να μας βάλει με τόση φυσικότητα και αυθορμητισμό στον μαγικό κόσμο της ιστορίας της, ώστε δεν σκεφτόμαστε ούτε μια στιγμή πως όσα συμβαίνουν εκεί είναι τραβηγμένα, γραφικά ή παράταιρα.

Οχημα και «όπλο» της φυσικά η παιδική φαντασία και αθωότητα, η οποία μπορεί να ζωντανέψει το απίθανο, σε συνδυασμό ταυτόχρονα με την ενήλικη ματιά που δεν μας επιτρέπει να δούμε την ταινία με λιγότερη σοβαρότητα από όση της αξίζει.

Κι αυτό διότι εδώ, εκτός από ένα έξυπνο εύρημα και μπόλικη τρυφερότητα, υπάρχει ακόμα φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στην έννοια του τέλους, στο πέρασμα του χρόνου και (κυρίως) στη σχέση με τους γονείς και γενικότερα τους προγόνους μας.

«Σίγουρα είναι πολύ προσωπικό φιλμ. Γυρίστηκε στο μέρος όπου γεννήθηκα και το σπίτι της Νελί μοιάζει πολύ με εκείνο της γιαγιάς μου. Κι εγώ επίσης είχα φτιάξει ένα δεντρόσπιτο στο δάσος. Εννοείται πως θα ήθελα να συναντήσω τη μητέρα μου όταν εκείνη ήταν σε μικρότερη ηλικία. Νοερά το κάνω συνέχεια, σκέφτομαι πώς θα ήταν εκείνη ή τι θα έκανε σε περιστάσεις αντίστοιχες με τις δικές μου.

Επιπλέον, οι γονείς σπάνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν πραγματικά στα παιδιά τους, ειδικά όταν πρόκειται για προσωπικά τους τραύματα. Κι αυτό εδώ αντιστρέφεται», μας είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη η ίδια η Σελίν Σιαμά.

Προφανώς δεν γίνεται να κλείσουμε οποιαδήποτε κριτική παρουσίαση της συγκεκριμένης ταινίας δίχως να μιλήσουμε για τις δύο μικρές πρωταγωνίστριες.

Οι δίδυμες αδελφές Σανζ είναι απλώς ακαταμάχητες με τη φυσική τους ερμηνεία, απόρροια προφανώς και της ανάλογης χημείας που ανέπτυξαν με τη δημιουργό της ταινίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT