Ο ιός της ακρίβειας

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2021 δεν ήταν η πανδημία το πρώτο θέμα συζήτησης. Οχι επειδή κουραστήκαμε να συζητάμε για κρούσματα και μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά γιατί είχαμε ήδη προσβληθεί όλοι ανεξαιρέτως από τον ιό της ακρίβειας και αναζητούσαμε θεραπεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2021 δεν ήταν η πανδημία το πρώτο θέμα συζήτησης. Οχι επειδή κουραστήκαμε να συζητάμε για κρούσματα και μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά γιατί είχαμε ήδη προσβληθεί όλοι ανεξαιρέτως από τον ιό της ακρίβειας και αναζητούσαμε θεραπεία.

Οι ημέρες των γιορτών έφεραν την πρώτη ψυχρολουσία, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένες κατά μέσον όρο 5% σε σύγκριση με το 2020. Οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που έχουν εκτοξευθεί, τα προβλήματα στη διακίνηση των προϊόντων λόγω της πανδημίας, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο υψηλός ΦΠΑ και το μεγάλο κόστος στην παραγωγή των προϊόντων και στη λιανική διάθεση είναι οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές έχουν πάρει ανοδική πορεία.

Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην ανησυχεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, που να μην αγχώνεται για το πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Και το χειρότερο σενάριο είναι ότι τα πολύ δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη· είναι μπροστά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, τους πρώτους τρεις μήνες του ’22 το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει 5%-10%, ίσως και παραπάνω, λόγω των ανατιμήσεων που ορίζουν οι εισαγωγείς. Οι ανατιμήσεις δεν θα αφορούν μόνο τα τρόφιμα, αλλά και την ενέργεια, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και πολλά άλλα.

Η επιδότηση της ενέργειας και η έκπτωση στο φυσικό αέριο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ένα μέτρο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται και να μοιράζει λεφτά, γιατί πολύ απλά δεν περισσεύουν. Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να κάνει είναι να επιλέξει πολύ προσεκτικά ποιους θα στηρίξει με μέτρα χειρουργικής ακρίβειας. Η κυβέρνηση δεν προκάλεσε την έκρηξη στις τιμές. Δεν είναι δική της ευθύνη το πρόβλημα με το υπέρογκο κόστος ενέργειας, που δημιουργεί αναταραχή στην Ευρώπη και παγκοσμίως, είναι όμως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαχείριση του προβλήματος, και γι’ αυτήν θα κριθεί πολύ αυστηρά. Ειδικά όταν ο υπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά προαναγγέλλει μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και λίγες ώρες αργότερα διαψεύδεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT