Μάθημα πρώτο, σινεμά

Σεμινάρια για τη δημιουργία καταρτισμένων θέσεων εργασίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζουμε και ακούμε αρκετά συχνά πια μέσα στην τελευταία διετία για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα που μετατρέπονται σε «κινηματογραφικά στούντιο», χάρη στις ξένες κυρίως παραγωγές του σινεμά ή της τηλεόρασης που εσχάτως μας προτιμούν για τα γυρίσματά τους. Και μπορεί να μην έχουμε γίνει ακριβώς παρακλάδι του Χόλιγουντ ούτε προορισμός του Netflix, ωστόσο είναι ασφαλώς σημαντικό το γεγονός πως το πρόγραμμα επιχορηγήσεων του EKOME (κυρίως) προσελκύει μεγάλου βεληνεκούς παραγωγές και σπουδαία ονόματα στη χώρα μας.

Αν θέλουμε, ωστόσο, όλη αυτή η δραστηριότητα να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από την απλή φιλοξενία ανθρώπων που έρχονται κάθε άνοιξη-καλοκαίρι να κάνουν τη δουλειά τους εδώ, τότε πρέπει να… εκπαιδευτούμε. «Οι μεγάλες ξένες παραγωγές φέρνουν φυσικά μαζί τους βασικούς συντελεστές, όμως σχεδόν πάντα ζητούν Ελληνες για τις βοηθητικές –αλλά καταρτισμένες– θέσεις· μιλάμε για βοηθούς παραγωγής, φωτογραφίας, ήχου, τα πάντα. Υπάρχει έλλειψη τέτοιων ανθρώπων αυτήν τη στιγμή, όχι μόνο για να καλύψουν τα αλλοδαπά αλλά και τα εγχώρια πρότζεκτ, τα οποία αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρό πρόβλημα όταν η ζήτηση είναι αυξημένη», μας λέει ο διευθυντής του Αthens Film Office, Στάθης Καλογερόπουλος.

Βοηθοί παραγωγής

«Επιλέγουμε άτομα με ελάχιστη ή μηδε-νική εμπειρία στον χώρο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια καινούργια επαγγελματική κουλτούρα».

Αυτόν τον καιρό ο ίδιος και η υπηρεσία του ασχολούνται με τη διοργάνωση ενός εκπαιδευτικού τετραημέρου (5-8 Μαΐου) σε συνεργασία με την αμερικανική NBCUniversal, στο οποίο θα λάβουν μέρος 60 υποψήφιοι βοηθοί παραγωγής, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του σινεμά. «Επίτηδες επιλέγουμε άτομα με ελάχιστη ή μηδενική εμπειρία στον χώρο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια καινούργια επαγγελματική κουλτούρα. Εχουν ήδη επιλεγεί 54 συμμετέχοντες από τους 330 αιτούντες, ενώ ακόμη έξι θα προέλθουν από δομές προσφύγων, όπου επίσης υπάρχουν άτομα που έχουν ασχοληθεί ή θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση για τους συμμετέχοντες.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. «Ετοιμάζουμε επίσης ένα μεγάλο εργαστήριο πάνω στο σενάριο, με προσανατολισμό να γραφτούν σενάρια πάνω στα κινηματογραφικά locations (τοποθεσίες) της Ελλάδας, κάτι που γίνεται κατά κόρον σε χώρες όπως η Δανία, η Ιταλία κ.ά. Δεν μας ενδιαφέρει απαραίτητα να είναι ελληνικό το θέμα, αλλά να δημιουργηθεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας, είτε φυσικά είτε αστικά», καταλήγει ο κ. Καλογερόπουλος.

Μια άλλη εκπαιδευτικού τύπου συνεργασία του Film Office είναι αυτή με την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, τους ανθρώπους δηλαδή που στέκονται πίσω από τις κάμερες. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιώργος Φρέντζος, μας επισημαίνει σχετικά: «Στόχος μας είναι να στήσουμε ένα πρόγραμμα που θα επικεντρωθεί στους βοηθούς οπερατέρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποτε φτάνουν μεγάλες ξένες παραγωγές, αυτοί είναι οι πρώτοι που “εξαφανίζονται”. Επιπλέον θα δοθεί έμφαση στους επαγγελματικούς κανόνες συμπεριφοράς, διότι τεχνικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, ωστόσο δεν έχουμε μάθει τόσο να ανταποκρινόμαστε στα στάνταρ και στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα διεθνή πρότζεκτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT