Ο ηθοποιός, τα ιδανικά του και ο διάβολος

Ο ηθοποιός, τα ιδανικά του και ο διάβολος

Ενα ερώτημα γύρω από το «Μεφίστο» του Κλάους Μαν ήταν αν ο πρωταγωνιστής του, ο ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν, βασίστηκε σε αληθινό πρόσωπο.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ερώτημα γύρω από το «Μεφίστο» του Κλάους Μαν ήταν αν ο πρωταγωνιστής του, ο ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν, βασίστηκε σε αληθινό πρόσωπο. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι ο γαμπρός του συγγραφέα, ο ηθοποιός Γκούσταφ Γκρίντγκενς, είχε επίσης μια αμφιλεγόμενη σχέση με τους ναζί, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει σαν σοσιαλιστής που γαντζώθηκε στο καθεστώς του Χίτλερ με τόσο φόβο, ώστε έγινε γενικός διευθυντής των βερολινέζικων θεάτρων.

Αν βέβαια μιλάμε για τέτοια συμφωνία με τον διάβολο, μικρή σημασία έχει η αντιστοίχισή της με ένα πρόσωπο. Μάλλον επίσης αξίζει τον κόπο, μέσα σε τόσες θεατρικές διασκευές μυθιστορημάτων, να μεταφερθεί και του Χέφγκεν η ιστορία στο σανίδι. Ισως αυτό είχε κατά νου ο Νικόλας Βαγιονάκης όταν ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία της παράστασης «Μεφίστο»: να θυμίσει την ιστορία ενός ηθοποιού που πρόδωσε τις αξίες του και έγινε «μια μαϊμού της εξουσίας, ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους».

Το έργο ανεβαίνει από Πέμπτη έως Σάββατο στις 9.30 μ.μ. στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Τη μετάφραση υπογράφει η Ειρήνη Δερμιτζάκη, το σκηνικό και το κοστούμι η Εύα Νάθενα, ενώ ο Γιάννης Κότσιρας έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Καλωσορίσατε». Και αν τελικά πρόκειται για κωμωδία, δράμα, σάτιρα, καμπαρέ ή όλα αυτά μαζί, αν η ιστορία του πρέπει να διαβαστεί στο συμφραζόμενο του ναζισμού και μόνο, είναι ερωτήματα που ίσως απαντώνται από όσα πίστευε ο ίδιος ο Κλάους Μαν για τον συγκυριακό χαρακτήρα των πρωταγωνιστών του: «Ολοι οι χαρακτήρες του βιβλίου», έγραφε, «αντιστοιχούν σε ανθρώπινους τύπους και δεν αποτελούν προσωπογραφίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT