Η σπουδαία Γενιά του ’30 ξαναζωντανεύει

Η σπουδαία Γενιά του ’30 ξαναζωντανεύει

Σε 15 αυτοτελή επεισόδια στο Cosmote History HD παρακολουθούμε το έργο των επιφανέστερων εκπροσώπων της

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Γενιά του ’30 είναι σήμερα ένα brand που συζητιέται και επηρεάζει ακόμα, αλλά νιώθω ότι ένας μέσος θεατής δεν ξέρει τι έργο είχαν κάνει ο Κοσμάς Πολίτης, ο Αγγελος Τερζάκης, ο Στράτης Μυριβήλης, τη θεματολογία, την προσέγγιση, τον τρόπο γραφής, ή οι ποιητές μας από πού ήρθαν, ποιες ήταν οι αναφορές τους, τι άλλαξε στην ελληνική ποίηση τότε, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ηθελα να προσεγγίσω τη Γενιά του ’30 μέσα από το έργο της, γιατί, ουσιαστικά, αγνοούμε τι συνέβαινε μέσα στις σελίδες αυτών των ανθρώπων», εξηγεί ο δημιουργός της σειράς «Η Γενιά του ’30», Γιώργος Γκικαπέππας.

Πρόκειται για παραγωγή δεκαπέντε αυτοτελών επεισοδίων, τα οποία είναι αφιερωμένα στη γενιά-ορόσημο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αφηγήθηκε τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. «Σε μια εποχή που η ανάγνωση και τα βιβλία δεν θεωρούνται απαραίτητα από τα παιδιά ή και τους μεγάλους, νιώθω ότι πρέπει να σκύψουμε στο έργο της Γενιάς του ’30, να ζωντανέψουμε σκηνές από τα μυθιστορήματα, ώστε ο σύγχρονος θεατής, μέσα από τις ζωντανεμένες σκηνές των έργων τους, να δει, να ακούσει και να προσεγγίσει το έργο αυτής της γενιάς με έναν πολύ πιο σύγχρονο τρόπο. Είναι σαν να ζωντανεύει η φαντασία του θεατή την ώρα που διαβάζει. Μπορεί να ακούσει λόγο που, αν και γράφτηκε πολλά χρόνια πριν, ηχεί ζωντανός, μοντέρνος και πρωτοποριακός, θίγοντας θέματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα», λέει ο κ. Γκικαπέππας.

Η σπουδαία Γενιά του ’30 ξαναζωντανεύει-1
Ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου υποδύεται τον Γιώργο Θεοτοκά. 

Το νέο docudrama, που θα κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Cosmote History HD, ξεφυλλίζει τις σελίδες των βιβλίων των Μ. Καραγάτση, Κοσμά Πολίτη, Ηλία Βενέζη, Γιώργου Σεφέρη, Γιώργου Θεοτοκά, Παντελή Πρεβελάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Αγγελου Τερζάκη, Στράτη Μυριβήλη, μεταξύ άλλων. Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο κ. Γκικαπέππας, για μια εργογραφία και όχι βιογραφία. «Ασχολήθηκα με το έργο τους, με αυτό που άφησαν πίσω τους. Αναφέρομαι, μέσω της αφήγησης, και σε κάποιες βασικές πληροφορίες του βιογραφικού τους και στάθηκα, επίσης, σε κάποια σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ποτίσει το έργο τους. Δηλαδή έχω δραματοποιήσει σκηνή που ο Αγγελος Τερζάκης είναι στο μέτωπο και έγραφε γράμματα, αλλά αυτό ήταν κάτι που στιγμάτισε όλο του το έργο».

Στα επεισόδια που «ζωντανεύουν» τους πεζογράφους υπάρχει μια κεντρική σκηνή με τον συγγραφέα σε συγκεκριμένη ηλικία, και η κάμερα τον παρακολουθεί καθώς εργάζεται. «Είναι σαν να μπαίνουμε στο μυαλό του την ώρα που γράφει, που μουρμουρίζει όσα αφήνει στο χαρτί, και ζωντανεύουν μπροστά μας οι σκηνές της φαντασίας του». Επίσης μέσα από διάφορα ευρήματα αποκαλύπτονται ο τρόπος σκέψης, οι απόψεις, η κοσμοθεωρία, τα γραπτά τους. Για παράδειγμα, μέσα από μια φανταστική ραδιοφωνική συνέντευξη ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς ξετυλίγει το ελεύθερο πνεύμα του και την ανάγκη για τη νέα γλώσσα που θα εκφράσει την πνευματική αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Η σπουδαία Γενιά του ’30 ξαναζωντανεύει-2
Ο Νίκος Ψαρράς ερμηνεύει τον ρόλο του Κοσμά Πολίτη

Στο γραφείο της εφημερίδας του, ηχογραφώντας σε ένα παλιό μπομπινόφωνο μνήμες και ημερολόγια χαρακωμάτων, αποκαλύπτεται ο Στράτης Μυριβήλης, ο μανιώδης εραστής της πένας και της δημοτικής, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος από τη Λέσβο, που σφράγισε όσο κανείς άλλος το αντιπολεμικό μυθιστόρημα. Εχει γίνει επίσης δραματοποίηση σκηνών από τα έργα τους – υπάρχει μια υπέροχη σκηνή με τη Βασιλική Τρουφάκου να υποδύεται τη Σαπφώ, τη «δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Στράτη Μυριβήλη, στο αντίστοιχο επεισόδιο.

«Είναι σαν να ζωντανεύει η φαντασία του θεατή την ώρα που διαβάζει ο συγγραφέας», λέει ο σκηνοθέτης Γ. Γκικαπέππας.

Σε ό,τι αφορά τους ποιητές, κάθε επεισόδιο έχει διαφορετική προσέγγιση. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος νομπελίστας Ελληνας ποιητής, κάθεται σε ένα γραφείο στην ακροθαλασσιά πάνω στην άμμο, ενώ στο βάθος, στη γραμμή του ορίζοντα, αναδύονται τα ερείπια ενός αρχαίου ναού και, παράλληλα, σε ένα άδειο βιομηχανικό κτίριο, τέσσερις Ελληνες ηθοποιοί, σαν να κάνουν πρόβα, διαβάζουν στα μικρόφωνα αποσπάσματα όλης της ποιητικής διαδρομής του. Για τους λογοτέχνες της Γενιάς του ’30 μιλούν πανεπιστημιακοί, μελετητές, κριτικοί λογοτεχνίας και συγγραφείς, όπως ο Βασίλης Βασιλικός και ο Χρήστος Χωμενίδης.

Η σπουδαία Γενιά του ’30 ξαναζωντανεύει-3
Ο Πέρης Μιχαηλίδης στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου.

Η προετοιμασία της σειράς ξεκίνησε στα τέλη του 2020, με την πολύτιμη, όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός, βοήθεια και συμβολή του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζου, χωρίς τον οποίο θεωρεί ότι αυτή η σειρά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Πολύς χρόνος αφιερώθηκε σε πρόβες. «Δουλέψαμε αρκετά με τον κάθε ηθοποιό. Ηθελα να έχουν μια αίσθηση του έργου. Εργαστήκαμε εξετάζοντας ποιος είναι ο τρόπος γραφής του κάθε συγγραφέα, ώστε μέσα από τον τρόπο γραφής ο κάθε ηθοποιός να σκιαγραφήσει μια προσωπικότητα στη φαντασία του».

Μεταξύ των ηθοποιών που συμμετέχουν στη σειρά είναι οι Νίκος Ψαρράς στον ρόλο του Κοσμά Πολίτη, ο Ομηρος Πουλάκης στον ρόλο του Αγγελου Τερζάκη, ο Πέρης Μιχαηλίδης στον ρόλο του Νίκου Εγγονόπουλου, ο Γιάννης Νταλιάνης στον ρόλο του Παντελή Πρεβελάκη, ο Στέλιος Ξανθουδάκης στον ρόλο του Στράτη Μυριβήλη, ο Κωστής Καλλιβρετάκης στον ρόλο του Ηλία Βενέζη, ο Αντίνοος Αλμπάνης στον ρόλο του Γιώργου Σαραντάρη, ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου στον ρόλο του Γιώργου Θεοτοκά κ.ά. Στο καστ συμμετέχουν, επίσης, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφία Σεϊρλή, Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης, Βίκυ Βολιώτη, Νεφέλη Κουρή, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγέλης Στρατηγάκος κ.ά.

Η σειρά «Η Γενιά του ’30» κάνει πρεμιέρα σήμερα, στις 21.00, στο Cosmote History HD.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT