«Belfast»: Ο ξεχωριστός κύριος Κένεθ Μπράνα

«Belfast»: Ο ξεχωριστός κύριος Κένεθ Μπράνα

Ειδικός του σαιξπηρικού ρεπερτορίου και τιτλοφορημένος «Σερ» από τη Βασίλισσα, ο πολυσχιδής Κένεθ Μπράνα μπορεί πλέον να περηφανεύεται πως είναι ο άνθρωπος των ρεκόρ και σε επίπεδο Χόλιγουντ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικός του σαιξπηρικού ρεπερτορίου και τιτλοφορημένος «Σερ» από τη Βασίλισσα, ο πολυσχιδής Κένεθ Μπράνα μπορεί πλέον να περηφανεύεται πως είναι ο άνθρωπος των ρεκόρ και σε επίπεδο Χόλιγουντ. Ο λόγος είναι φυσικά οι οσκαρικές υποψηφιότητες που εξασφάλισε πρόσφατα το δικό του «Belfast», καθιστώντας τον Μπράνα τον μοναδικό καλλιτέχνη στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία του θεσμού, ο οποίος έχει προταθεί σε επτά διαφορετικές κατηγορίες για το χρυσό αγαλματίδιο.

Στο «Belfast» ο Βορειοϊρλανδός κινηματογραφιστής είναι παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος ταυτόχρονα, ενώ οι αντίστοιχες υποψηφιότητες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του πρώτου («Ερρίκος Ε΄») και δεύτερου («Η εβδομάδα μου με τη Μέριλιν») ανδρικού ρόλου, του διασκευασμένου σεναρίου («Αμλετ») και του live action φιλμ («Swan Song») με τις οποίες είχε τιμηθεί κατά το παρελθόν. Κάπως έτσι ο Μπράνα αφήνει στη δεύτερη θέση τόσο τον Τζορτζ Κλούνεϊ όσο και τον Γουόλτ Ντίσνεϊ, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε έξι κατηγορίες έκαστος.

Ο Κένεθ Μπράνα είναι βέβαια εδώ και δεκαετίες μέλος ενός ακόμα «κλειστού» κινηματογραφικού κλαμπ. Το 1989 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στον «Eρρίκο Ε΄», κερδίζοντας ισάριθμες οσκαρικές υποψηφιότητες, κάτι το οποίο έχουν πετύχει μόνο επτά ακόμα κινηματογραφιστές, σχεδόν όλοι τους θρύλοι, όπως ο Ορσον Ουέλς («Πολίτης Κέιν»), ο Γουόρεν Μπίτι («Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει»), ο Γούντι Αλεν («Ο νευρικός εραστής») και ο Κλιντ Ιστγουντ («Ασυγχώρητοι»).

Οι φετινές του υποψηφιότητες τον καθιστούν τον μοναδικό στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία του θεσμού ο οποίος έχει προταθεί σε επτά διαφορετικές κατηγορίες.

Αν καταφέρει δε και την περίφημη «τριπλή νίκη», να κερδίσει δηλαδή Οσκαρ ως παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος σε μια χρονιά, τότε θα μπει σε άλλη μια πολύ ξεχωριστή παρέα, που έχει στις τάξεις της τον Μπίλι Γουάιλντερ («Η γκαρσονιέρα»), τον Φράνσις Φορντ Κόπολα («Ο Νονός ΙΙ»), τον Πίτερ Τζάκσον («Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών ΙΙΙ»), τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου («Birdman») αλλά και τον Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»). Ανεξάρτητα από τα ρεκόρ, ο Κένεθ Μπράνα ελπίζει αρχικά να πάρει το πρώτο του Οσκαρ, μιας και παρ’ όλες τις υποψηφιότητες δεν έχει γευτεί ακόμα τη χαρά της νίκης.

Κοντά στο να γράψει οσκαρική ιστορία είναι πάντως και η Τζέιν Κάμπιον της «Εξουσίας του σκύλου», η οποία έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει μόλις η τρίτη γυναίκα που κατακτά το Οσκαρ σκηνοθεσίας, μετά τις Κάθριν Μπίγκελοου και Κλόε Ζάο. Σε κάθε περίπτωση η φετινή τελετή απονομής της 27ης Μαρτίου αναμένεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα και λαμπερή από εκείνες των τελευταίων ετών, με την Ακαδημία να υπόσχεται αλλαγές καθώς και κάποιες επιστροφές, όπως αυτή του κεντρικού παρουσιαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT