Ώρα αποφάσεων για το ΚΘΒΕ

Εκκρεμεί εδώ και τέσσερις μήνες η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι πρώτη φορά που το διαπιστώνουμε, αλλά κάθε φορά είναι και μια μικρή δυσάρεστη έκπληξη. Η αλλαγή διοίκησης στους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς είναι συνήθως μια μακρά, ψυχοφθόρος διαδικασία που προκαλεί συζητήσεις, συγκρούσεις και ένα κλίμα αβεβαιότητας. Την ίδια ώρα, κάτι «τρώγεται» από το κύρος τους.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο πορεύεται καλλιτεχνικά ακέφαλο από τον Νοέμβριο του 2021, όταν και έληξε η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Κολοβού.

Παραστάσεις υπάρχουν και παίζονται, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τον θερινό προγραμματισμό του θεάτρου και τι θα προλάβει να οργανώσει ο νέος διευθυντής του, όταν αυτός επιλεγεί από την επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, φυσικά.

Σχετικά με τον προγραμματισμό, αυτό που είχε γίνει γνωστό και επιβεβαιώσαμε με το Φεστιβάλ Αθηνών είναι η παρουσίαση της παράστασης «Ελένη» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου που αναβλήθηκε πέρυσι.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει επιλεγεί νέος από την επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021 και έδινε χρόνο ενός μήνα για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Από τις 8 Νοεμβρίου και μετά, πέρασαν σχεδόν δύο μήνες προτού συσταθεί η επιτροπή αξιολόγησης με προεδρεύοντα τον δικηγόρο Δημήτρη Γαρούφα, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου. Στην επιτροπή συμμετείχαν ακόμη ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η σκηνοθέτις Νικαίτη Κουντούρη, ο θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης και ο ηθοποιός και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου. Η επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία των συνεντεύξεων στις 22 Ιανουαρίου αλλά σταμάτησε λίγες μέρες μετά, καθώς παραιτήθηκαν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Νικήτας Τσακίρογλου επικαλούμενοι φόρτο εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο κ. Τσακίρογλου παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το 2009, έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με τον κ. Γαρούφα που ήταν τότε επικεφαλής του Δ.Σ. («Τα Νέα», 13/5/2009). Η τοποθέτηση και των δύο ανδρών σε μια επιτροπή ήταν μάλλον μια άστοχη επιλογή. Στο μεταξύ, μειώθηκαν και οι 12 υποψήφιοι, όταν απέσυρε την υποψηφιότητά του ο σκηνοθέτης Ευδόκιμος Τσολακίδης για «λόγους αρχής».

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα με τα δύο νέα μέλη της επιτροπής, τον χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο και την ομότιμη καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ Ελισάβετ Σακελλαρίδου που τοποθετήθηκαν, ευτυχώς γρήγορα, πριν από λίγες μέρες. Η επιτροπή με τη νέα της σύνθεση θα κάνει από την αρχή τις συνεντεύξεις των 11 υποψηφίων για τη θέση και, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει αυτή τη φορά να ολοκληρώσει το έργο της και να περισώσει το κύρος του θεσμού.

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για το ΚΘΒΕ να ξεφύγει από την εσωστρέφεια των τελευταίων ετών, τις τοπικές αντιπαλότητες και τις παλαιάς κοπής «εξυπνάδες» και να επενδύσει στην εξωστρέφεια και στην εμπειρία. Ας μη χαθεί η ευκαιρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT