Η βιβλιοθήκη του Στάλιν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στάλιν υπήρξε μανιώδης αναγνώστης, με προσωπικό στόχο ανάγνωσης 300 – 500 σελίδες ημερησίως. Κι επειδή τα βιβλία ήταν το πάθος του από παιδί, συγκέντρωσε μια εκπληκτικά πλούσια και ποικίλη προσωπική συλλογή από χιλιάδες τίτλους. Συνήθως σημείωνε και σχολίαζε στο περιθώριο των σελίδων, αποκαλύπτοντας έτσι τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του. Σε αυτό το υλικό βασίζει τη συναρπαστική πνευματική βιογραφία του ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτς, που μόλις κυκλοφόρησε στη Βρετανία κι έχει τίτλο «Stalin’s Library : A Dictator and his Books». Ο συγγραφέας εξερευνά τα βιβλία που διάβασε ο Στάλιν, πώς τα διάβασε, τι του δίδαξαν, και με άξονα τη βιβλιοθήκη του εξερευνά όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ζωής και της πολιτικής του.

Τέσσερις αιώνες Μολιέρος

Για την επέτειο τεσσάρων αιώνων από τη γέννηση του Μολιέρου, οι αξεπέραστες μεταφράσεις των θεατρικών έργων του από τον Αμερικανό ποιητή Ρίτσαρντ Γουίλμπουρ –πραγματικά μεταφραστικά επιτεύγματα σε αγγλικό στίχο– συγκεντρώνονται για πρώτη φορά σε μια δίτομη έκδοση. Οι συγκεκριμένες μεταφράσεις χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους αναγνώστες και παίζονται ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τα έργα της πρώιμης περιόδου του Μολιέρου και ο δεύτερος τα πιο ώριμα θεατρικά του, ανάμεσά τους τον περίφημο «Μισάνθρωπο», που σύμφωνα με τους κριτικούς της λογοτεχνίας είναι για την κωμωδία ό,τι ο «Αμλετ» του Σαίξπηρ για την τραγωδία. Οι τόμοι περιλαμβάνουν επίσης τις πρωτότυπες εισαγωγές του Γουίλμπουρ.

Συναντήσεις για τον Κ. Ταχτσή

Από αύριο ξεκινάει ο τρίτος κύκλος συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης των εκδόσεων Ψυχογιός και θα έχει θέμα του το έργο του Κώστα Ταχτσή, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες πεζογράφους και ποιητές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τη Λέσχη συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και οι τέσσερις προγραμματισμένες συναντήσεις πρόκειται να επικεντρωθούν στα εξής έργα: «Η γιαγιά μου η Αθήνα κι άλλα κείμενα» (23/2), «Καφενείο το “Βυζάντιο”» – συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων (23/3), «Τα ρέστα» (4/5) και «Το τρίτο στεφάνι» (8/6).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT