Δυσαρέσκεια Καβάκου για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Δυσαρέσκεια Καβάκου για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Την πρόθεσή του να διακόψει τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) εξέφρασε στην «Κ» ο διεθνούς φήμης σολίστ Λεωνίδας Καβάκος.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να διακόψει τη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) εξέφρασε στην «Κ» ο διεθνούς φήμης σολίστ Λεωνίδας Καβάκος στον απόηχο της άρνησης των μουσικών της ορχήστρας να συμπράξουν μαζί του για μια συναυλία για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μια στάση που όπως μας είπε τον εξέπληξε και τον απογοήτευσε. «Περιμένω από τον σύλλογο των μουσικών της ορχήστρας να τοποθετηθεί δημόσια αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση να μη συμμετάσχουν στη συναυλία ήταν λανθασμένη. Εάν το κάνουν άμεσα, δεν κλείνω την πόρτα στην ορχήστρα. Αν δεν το κάνουν, δυστυχώς με φέρνουν σε μια θέση που δεν θέλω να βρίσκομαι και δεν βλέπω πώς θα μπορούσα να συνεργαστώ ξανά με την ορχήστρα», μας λέει ο κ. Καβάκος, ο οποίος συνεργάζεται αφιλοκερδώς τα τελευταία χρόνια με την ΚΟΑ στο πλαίσιο των συναυλιών «Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά», τα έσοδα των οποίων δίνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο κ. Καβάκος πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια συναυλία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου μαιευτηρίου της Μαριούπολης, αλλά οι προσκλήσεις του για να συμπράξουν μαζί του η ΚΟΑ και εν συνεχεία η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ απέβησαν άκαρπες, με «προσχηματικές», όπως επισημαίνει, δικαιολογίες. «Το επάγγελμα των μουσικών είναι λειτούργημα. Ο κόσμος περιμένει από τους μουσικούς να πρωτοστατούν σε οτιδήποτε δηλώνει ευαισθησία και όχι να κρύβονται πίσω από τον συνδικαλισμό τους ή άλλες αντιλήψεις. Ο κόσμος έρχεται να λάβει από τον μουσικό το ανθρωπιστικό μήνυμα της μουσικής. Επειδή αυτό που κάνουμε μας εκθέτει μπροστά στον κόσμο, έχουμε την υποχρέωση όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές να τοποθετούμαστε σωστά και με επίκεντρο τον άνθρωπο», σημειώνει.

Η συναυλία τελικά θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 14 Απριλίου με έργα Μπραμς μουσικής δωματίου και με τη σύμπραξη των Βασίλη Βαρβαρέσου (πιάνο), Ηλία Λιβιεράτου (βιόλα) και Τιμόθεου Γαβριηλίδη Πετρίν (τσέλο). Ολοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT