Πνευματικά δικαιώματα: «Υπερεισπράκτορα» ζητάει η ΕΔΕΜ μέχρι την ένωση

Πνευματικά δικαιώματα: «Υπερεισπράκτορα» ζητάει η ΕΔΕΜ μέχρι την ένωση

«Ο πιο πρόσφορος τρόπος θα ήταν η δημιουργία ενός νέου οργανισμού», σημείωσε η γενική διευθύντρια της ΕΔΕΜ Λούκα Κατσέλη.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερο από το 1/4 των εσόδων της ΑΕΠΙ αντιστοιχούν τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε η ΕΔΕΜ σε 9.000 δικαιούχους (ΕΔΕΜ και πρώην ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ) μέσα στα δύο χρόνια της λειτουργίας της, όπως είπαν χθες διοικητικά στελέχη του οργανισμού σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους. Αν και ο οικονομικός στόχος του Απριλίου τελικά διπλασιάστηκε (από 160.000 ευρώ του στόχου εισπράχθηκαν 250.000 ευρώ), η εκτίμηση είναι ότι η αγορά δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα για τους δημιουργούς.

Αυτός είναι κι ένας λόγος, ίσως ο βασικότερος, που πρέπει να βρεθεί μια λύση με την ένωση των δύο οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείριση), είπαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ και επιφανή μέλη της ένωσης, όπως οι Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Χρήστος Νικολόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου. Ολοι αναγνώρισαν, επίσης, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αυτοδιαχείριση, που επιχειρήθηκαν δύο φορές. Η τελευταία φορά που ξεκίνησαν συζητήσεις ήταν μέσα στον Απρίλιο, με την πρόταση της Αυτοδιαχείρισης για συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΔΕΜ, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. «Εμείς δεν αποκλείσαμε την απορρόφηση του ενός οργανισμού από τον άλλο, αλλά ζητήσαμε έλεγχο και των δύο οργανισμών και των εναλλακτικών που προτείνει ο νόμος», σημείωσε η γενική διευθύντρια της ΕΔΕΜ Λούκα Κατσέλη και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «ο πιο πρόσφορος τρόπος θα ήταν η δημιουργία ενός νέου οργανισμού».

«Ο πιο πρόσφορος τρόπος θα ήταν η δημιουργία ενός νέου οργανισμού», σημείωσε η γενική διευθύντρια της ΕΔΕΜ Λούκα Κατσέλη.

«Αυτή θα ήταν η τοπ λύση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ και τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, «γιατί έτσι και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιηθούν και επειδή η απορρόφηση του ενός οργανισμού από τον άλλον έχει πολλά προβλήματα». Μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μεταξύ των δύο οργανισμών, σημείωσε, θα ήταν χρήσιμος ένας μηχανισμός κοινής είσπραξης των δικαιωμάτων, ο οποίος βέβαια προϋποθέτει και συμφωνία ως προς τα ποσοστά απόδοσης των δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διεθνή εταιρεία Orfium που ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην Ελλάδα, η κ. Κατσέλη σημείωσε πως τηρείται στάση αναμονής για να διαπιστώσουν ποια ρεπερτόρια θα εκπροσωπηθούν και επιβεβαίωσε πως η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με την ΕΔΕΜ, όπως και με άλλους ΟΣΔ. Πρόσθεσε ακόμη ότι εγκρίθηκε η αίτηση της ΕΔΕΜ για να γίνει μέλος της CISAC, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT