Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό Μουσείο προβάλλει τον διεθνή του χαρακτήρα και τονίζει ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές αρχαίων αντικειμένων στον κόσμο, προκειμένου να αποφύγει την ουσία της συζήτησης. Το επιχείρημα αυτό επανέρχεται και τώρα που εντείνεται διαρκώς η πίεση από τη ∆ιακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO, η οποία καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα. Βέβαια, αυτή τη φορά η βρετανική πλευρά τραβάει το σχοινί περισσότερο, καθώς σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ του Guardian, στη συνεδρίαση της Επιτροπής πριν από λίγες μέρες, εκπρόσωπος του μουσείου ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα από τα αγάλματα που αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Ελγιν, βρέθηκαν «στα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο. Η συγκεκριμένη δήλωση αποδίδεται στον αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, δρα. Τζόναθαν Ουίλιαμς, ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε ότι «τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν όλα από τον ναό, όπως έχει υποστηριχθεί».
Η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ήταν άμεση και έντονη. Σε δηλώσεις της χαρακτήρισε ανιστόρητους και αστείους τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα, λέγοντας ότι υπάρχουν αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. «Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις», σημείωσε και επανέλαβε τη μόνιμη θέση της Ελλάδας που είναι ότι δεν αποδέχεται νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν τα Γλυπτά. Τέλος, τόνισε ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αυτόνομη κυβέρνηση της Σικελίας, με τη συναίνεση της Ιταλικής ∆ημοκρατίας, για την επιστροφή του θραύσματος Fagan, τμήματος της ζωφόρου του Παρθενώνα, αποτελεί καλή πρακτική. Επανέλαβε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι αστείο ότι τα Γλυπτά βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Να θυμίσουμε ότι η ∆ιακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO «στρίμωξε» τη βρετανική πλευρά με την απόφαση που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Σεπτέμβριο του 2021 στην 22η συνεδρίασή της. Με αυτήν καλούσε την κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα σχετικά με το θέμα της επιστροφής του γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας έτσι μια πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της βρετανικής πλευράς ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά αποκλειστικά το Βρετανικό Μουσείο και τη σχέση του με τα ελληνικά μουσεία.
Η ελληνική επιχειρηματολογία έχει απαντήσει και στον ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δανειστές αρχαίων αντικειμένων στον κόσμο: «Εάν ένα μουσείο θέλει να υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμιο ή εγκυκλοπαιδικό πρέπει να εκπροσωπεί και το ανάλογο ήθος».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr