Στα ανθισμένα μονοπάτια του ελεύθερου χρόνου

Στα ανθισμένα μονοπάτια του ελεύθερου χρόνου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κανονικότητα, έλεγε ο Βαν Γκογκ, είναι ένας πλακόστρωτος δρόμος: άνετος στο περπάτημα, αλλά δεν φυτρώνουν λουλούδια. Ισως έχει ενδιαφέρον να τον ξανασκεφτούμε τώρα που επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κατάσταση πριν από την πανδημία. Τι είδαμε, τι μάθαμε, τι σκεφτήκαμε καθώς βαδίζαμε εκτός του πλακόστρωτου;

Περιορισμένοι στην απομόνωση, ο καθένας μας ήρθε αντιμέτωπος με τον εαυτό του και αναγκάστηκε να κάνει μια παύση, που με τη σειρά της ήταν μια πρόσκληση να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον χρόνο. Πάνω από όλα με τον χρόνο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας. Αυτή η κοινή εμπειρία αποτελεί την ενδιαφέρουσα βάση για την ημιμόνιμη εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο δικός σου χρόνος», που γεννήθηκε από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Κέντρο Πομπιντού (Centre Pompidou) της Μάλαγας. Η έκθεση δεν υποδύεται τη σοβαροφανή, είναι εύθυμη, ποικίλη και ανάλαφρη χάρη και στην πολυμορφία των εκφραστικών μέσων. Στο σύνολό τους τα έργα καλύπτουν μια ευρεία ιστορική περίοδο, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα. Χωρισμένη σε 6 κεφάλαια, η περιήγηση σχεδιάστηκε σταδιακά για να προσφέρει στον θεατή μια αληθινή εμπειρία: τη δυνατότητα να δει κυριολεκτικά μπροστά του, μέσω της τέχνης, τις μορφές που παίρνει ο ελεύθερος χρόνος – από την ονειροπόληση έως τις διακοπές, και από την ανάγνωση στην ενδοσκόπηση και στη διασκέδαση.

Ο εσωτερικός και προσωπικός χρόνος είναι ευέλικτος, ρευστός και μεταβαλλόμενος, σε ριζική αντίθεση με τον μετρημένο και επιβεβλημένο χρόνο που ορίζει την καθημερινότητά μας. Το να αφιερώνει κανείς χρόνο στον εαυτό του σημαίνει επίσης να επιτρέπει στο μυαλό του να περιπλανάται ανάμεσα σε καταστάσεις, όπως ο ύπνος ή η πλήξη. Εδώ τα όνειρα και οι αναμνήσεις συναντιούνται. Οταν ξυπνάτε, κυριαρχεί μια περίεργη αίσθηση αποπροσανατολισμού. Χάρη σε αυτήν την ανανεωμένη ευαισθησία, ανοίγονται μπροστά μας νέα μονοπάτια, εκείνα που ο Βαν Γκογκ έβλεπε ανθισμένα.

Εως 15/10/23.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT