Αίσιο τέλος για το αρχείο της ΑΕΠΙ

Εξαγορά από το υπουργείο Πολιτισμού έναντι 500.000 ευρώ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντίτιμο ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, το ιστορικό αρχείο της ΑΕΠΙ που αποτελείται από χιλιάδες δίσκους βινυλίου, μήτρες, μουσικά όργανα και αρχειακό υλικό, περνάει τελικά στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών υπολόγισε τη χρηματική αξία της μουσικής συλλογής της πτωχευμένης εταιρείας και με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού θα προχωρήσει η εξαγορά έναντι του ποσού των 413.117,20 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%).

Το αρχείο αποτελείται από 7.500 δίσκους 45 στροφών και 6.700 δίσκους 75 στροφών, οι οποίοι αποτιμήθηκαν σε περίπου 220.411 ευρώ και περιλαμβάνουν όλα τα είδη της μουσικής. Το αρχείο περιέχει ακόμη 550 μήτρες ηχογραφήσεων, κασέτες μουσικής, ένα συλλεκτικό γραμμόφωνο «His Master’s Voice», ραδιόφωνο, μουσικά όργανα, όπως το πιάνο του συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, το μπουζούκι και τον μπαγλαμά του συνθέτη Γεράσιμου Κλουβάτου, που έγραψε τη μουσική για το γνωστό λαϊκό τραγούδι «Αναψε το τσιγάρο».

Αίσιο τέλος για το αρχείο της ΑΕΠΙ-1
Από 1.500 αντικείμενα αποτελείται το αρχείο του συνθέτη του «Μάμπο Μπραζιλέιρο», Γιώργου Μουζάκη.

Πάνω από 10.000 δίσκοι βινυλίου και 500 μήτρες ηχογραφήσεων βρίσκονται στο αρχείο.

Στη συλλογή της ΑΕΠΙ περιέχεται και το αρχείο του συνθέτη και τρομπετίστα Γιώργου Μουζάκη που αποτελείται από περίπου 1.500 αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται παρτιτούρες τραγουδιών με χειρόγραφες σημειώσεις του συνθέτη, ενορχηστρώσεις, δίσκοι, αφίσες και διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα εμφανίσεων σε κοσμικά κέντρα της εποχής, όπως το Ακροπόλ, και δημοσιεύματα του Τύπου. Στο ΥΠΠΟΑ περνούν επίσης το αρχείο του Σαμιώτη συνθέτη Μενέλαου Θεοφανίδη, ο οποίος έγραφε μουσική για οπερέτες και επιθεωρήσεις και αποτελείται από 250 αντικείμενα, και το αρχείο Πάνου Βισβάρδη και Νίτσας Μόλλυ που αποτελείται από παρτιτούρες και χειρόγραφους στίχους. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα αρχείο με τον ειδικό Τύπο των μουσικών περιοδικών που κυκλοφορούσαν, όπως τα «Δίφωνο», «Ντέφι», «Λαϊκό Τραγούδι», «Ηχος και Εικόνα», κ.ά.

Το αρχείο της ΑΕΠΙ κηρύχθηκε μνημείο πριν από μερικούς μήνες και στην αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο κτίριο της εταιρείας, δεν διαπιστώθηκε κάποια αλλοίωση ή ζημιά. Στελέχη της διεύθυνσης είπαν στην «Κ» ότι το αρχείο διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση, αν και μάλλον δεν είναι πλήρες. Στην αυτοψία πάντως δεν βρέθηκε κάποιος κατάλογος με τα περιεχόμενα του αρχείου πριν από την καταγραφή του ΥΠΠΟΑ.

Πάντως, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά του αρχείου, το ΥΠΠΟΑ θα αναθέσει την επεξεργασία του σε έναν φορέα του προκειμένου η συλλογή της ΑΕΠΙ να τεκμηριωθεί και να μελετηθεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν συλλεκτικοί ή εξαντλημένοι δίσκοι αλλά και μήτρες ηχογραφήσεων που ίσως να μην κυκλοφορούν πια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT