Αναταραχές στον χώρο των δημιουργών

Ιδιαιτέρως θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, ειδικά για την ΕΔΕΜ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως θερμό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, ειδικά για την ΕΔΕΜ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πέντε μέλη του πρώην Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ προσέφυγαν στον ΟΠΙ για κακοδιαχείριση και θεσμικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου που προβλέπει ο νόμος, την ώρα που ο οργανισμός βρίσκεται μπροστά σε εκλογές. Η θητεία του νυν προέδρου και τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά έχει ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες θα προκύψει το νέο διοικητικό σχήμα που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες του οργανισμού. Ενα από τα ανοιχτά θέματα είναι, βεβαίως, και το ζήτημα της ένωσης (ή μη) με την Αυτοδιαχείριση.

Πάντως, μία από τις υποθέσεις που απασχόλησαν τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και των προσώπων που τον απαρτίζουν φαίνεται ότι βαίνει προς το τέλος της. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε την καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ειρήνη Σταματούδη, η οποία είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου για συκοφαντική δυσφήμηση με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή που την ενέπλεκαν σε δήθεν «δωρεά» της ΑΕΠΙ στον ΟΠΙ, την εποχή που εκείνη ήταν διευθύντρια του οργανισμού.

Η υπόθεση αφορά την καταβολή ποσού 120.000 ευρώ από την ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ για εξόφληση οφειλών το έτος 2008. Το Δ.Σ. του ΟΠΙ και αργότερα το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (491/2018) είχαν κρίνει ότι το ποσό αποτελούσε εξόφληση οφειλών και όχι δωρεά, ενώ σε κάθε περίπτωση αρμόδιο για την υποδοχή δωρεών είναι μόνο το Δ.Σ. του ΟΠΙ.

Η κ. Σταματούδη, στην οποία πιστώνεται η διερεύνηση του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, παραιτήθηκε από τον ΟΠΙ το 2018 καταγγέλλοντας αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση. Η απόφαση του πρωτοδικείου αναγνωρίζει ότι η ίδια δεν εμπλέκεται σε καμία δωρεά και επιδικάζει αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ που πρέπει να καταβάλει ο κ. Σκουρολιάκος, όπως και να αποσύρει τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT