Χέρι βοήθειας σε τέχνες και χειροτέχνες

Χέρι βοήθειας σε τέχνες και χειροτέχνες

Ενα πακέτο μέτρων στήριξης και κινήτρων για καλλιτέχνες και χειροτέχνες, ύψους 28.000.000 ευρώ, ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πακέτο μέτρων στήριξης και κινήτρων για καλλιτέχνες και χειροτέχνες, ύψους 28.000.000 ευρώ, ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών. Στόχος είναι η παροχή κινήτρων προς τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και τους χειροτέχνες, προκειμένου είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, καλλιτέχνες, χειροτέχνες και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται για την ίδια χρονική περίοδο η συνολική επιδότηση μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 επαγγελματιών που θα προβούν σε επανέναρξη δραστηριότητας.

Οσοι επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους απαλλάσσονται για τρία έτη από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Ως προς τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν θα μειωθεί από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022 και για χρονικό διάστημα τριών ετών. «Η οικονομική και η πανδημική κρίση έπληξαν βαριά τους επαγγελματίες του πολιτισμού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η επανεκκίνηση των κλάδων κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους. Μέσα από πρωτοβουλίες στήριξης, όπως αυτές που μόλις θεσμοθετήθηκαν, και οι οποίες αποτελούν την αρχή, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι ο τομέας θα ανακάμψει».

Από τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση διά των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού στήριξε με περίπου μισό δισ. ευρώ τους επαγγελματίες του τομέα. Οι τωρινές δράσεις των 28 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT