Σάσα Ρινγκ: Oλοι έχουμε σπίτια έξω από την πόλη τώρα πια

Σάσα Ρινγκ: Oλοι έχουμε σπίτια έξω από την πόλη τώρα πια

Ο συνιδρυτής των Moderat μιλάει στην «Κ» για τη συναυλία τους στην Αθήνα και τη ζωή έξω από τις οθόνες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θεωρούνται τυχαία το κορυφαίο σχήμα της σύγχρονης βερολινέζικης ηλεκτρονικής σκηνής οι Moderat. Το επιβεβαιώνουν τα τρία πρώτα άλμπουμ τους, το ομώνυμο και έπειτα το «ΙΙ» και το «ΙΙΙ», με την κινηματογραφική αισθητική, τους αινιγματικούς στίχους, τα χορευτικά beats αλλά και την ελαφρώς ποπ προσέγγιση, που επηρέασαν το ηλεκτρονικό ιδίωμα του 21ου αιώνα σε όλες του σχεδόν τις εκφάνσεις. Το τεκμηριώνει επίσης το γεγονός ότι το γερμανικό supergroup δημιουργήθηκε το 2003 από τρεις σημαντικές μορφές του χώρου: από τους Σεμπάστιαν Σάρι και Γκέρνοτ Μπρόνσερτ, δηλαδή τους Modeselektor, και από τον Apparat, κατά κόσμον Σάσα Ρινγκ. Είναι όμως και οι συναυλίες τους, όπως πιθανότατα η σαββατιάτικη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, που, καθώς συνοδεύονται από ένα υψηλού επιπέδου οπτικό θέαμα, τους έχουν χαρίσει αρκετές πρωτιές σχετικά με την καλύτερη σκηνική παρουσία στο σινάφι.

Πώς μπορεί όμως σε μια συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής να αξιοποιηθεί ένας χώρος σαν το Ηρώδειο; «Το ερώτημα θυμίζει τη συζήτηση που κάνουμε συχνά όταν παίζουμε σε όπερες ή θέατρα», απαντά ο Σάσα Ρινγκ και εξηγεί: «Τέτοιοι χώροι συνήθως παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά και σπάνια ανοίγονται σε κάτι πέραν της ατζέντας τους. Οταν το κάνουν όμως αποδεικνύεται πολύ καλή ιδέα, γιατί προσελκύουν καινούργιο κόσμο. Δεν λέω πως οτιδήποτε είναι καλύτερο από την κλασική μουσική. Σημασία έχουν οι μείξεις, οι συνέργειες. Φυσικά, μέρη σαν το Ηρώδειο πρέπει να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Ωστόσο, είναι υπέροχο όταν δεν λειτουργούν απλώς σαν μουσεία, αλλά έχουν ενεργό ρόλο στον σύγχρονο πολιτισμό».

Εκτός από παλιότερες επιτυχίες τους, όπως «Rusty Nails» και «Bad Kingdom», οι Moderat θα παίξουν στο Ηρώδειο και κομμάτια από το πρόσφατο άλμπουμ τους, «MORE D4TA», που κυκλοφόρησε έπειτα από μια εξαετή διακοπή των εργασιών της μπάντας. Το άλμπουμ είναι ελαφρώς πιο τραχύ και πιο εσωστρεφές από τα προηγούμενα των Γερμανών, μάλλον επόμενο για κάτι που δημιουργήθηκε εν μέσω καραντίνας. Ο Σάσα Ρινγκ συμφωνεί ότι έτσι περίπου εξελίχθηκαν τελικά τα πράγματα, αν και τονίζει ότι όποιος δημιουργεί ηλεκτρονική μουσική ενίοτε εμπνέεται απλώς από την τεχνολογία. Το πρόβλημα, για μουσικούς και όχι μόνο, προκύπτει όταν η τεχνολογία ευνοεί μια πληροφοριακή υπερφόρτωση, βασικό θέμα των στίχων του «MORE D4TA». Πώς το αντιμετωπίζουν οι Moderat;

«Oλοι έχουμε σπίτια έξω από την πόλη τώρα πια», λέει ο Σάσα Ρινγκ. «Είναι μια πολυτέλεια και όποτε μπορούμε περνάμε χρόνο στην εξοχή. Κλείνουμε τα κινητά. Χθες έριξα τα θεμέλια για μια μικρή αποθήκη που θα χτίσω. Είναι σημαντικά κάτι τέτοια αν περνάς όλη σου τη ζωή μπροστά από έναν υπολογιστή. Oπως και το να μπορείς να στέκεσαι κριτικά απέναντι σε όσα διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές “αλήθειες” για κάθε ζήτημα και για να αποκτήσεις τη δική σου γνώμη πρέπει να διαβάσεις διαφορετικές προσεγγίσεις».

Είναι όμως εύκολο να διαβάζει κανείς ταυτόχρονα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή ακρίβεια, τη διάδοση της συντηρητικής ατζέντας; «Προσωπικά, διαβάζω υπερβολικά για όλα αυτά», καταλήγει ο Σάσα Ρινγκ. «Σπάνια με κάνει να νιώθω καλύτερα, αλλά επιθυμώ να είμαι ενημερωμένος. Αυτό που δεν κάνω πια είναι να διαβάζω συζητήσεις στο Twitter. Συναντάς μερικούς πολύ θορυβώδεις ανθρώπους, με αρκετά εξωφρενικές απόψεις. Καμιά φορά νοσταλγώ τις μέρες που δεν είχαν δημόσιο βήμα. Iσως τότε να φώναζαν μισομεθυσμένοι σε κάποια παμπ και κανείς να μην έδινε σημασία. Εκείνη η παμπ είναι πολύ μεγαλύτερη πια».

Συναυλία Moderat, 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT