Οταν η Κλυταιμνήστρα έχει τον πρώτο λόγο

Οταν η Κλυταιμνήστρα έχει τον πρώτο λόγο

Η Φλαμανδή σκηνοθέτις Γιολέντε ντε Κεερσμάκερ μιλάει στην «Κ» για το έργο που κάνει διεθνή πρεμιέρα στην Ελευσίνα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος που περιέγραψε ο Αισχύλος δεν τελείωσε μαζί του. Τα σημάδια του είναι ακόμα εμφανή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την εξουσία, τον πόλεμο και την εκδίκηση. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος εξελίσσεται και τα όρια καταρρέουν, όπως αυτά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να βλέπουμε τον κόσμο, και αυτό δίνει στην τραγωδία ένα πολύ σύγχρονο νόημα».

Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Γιολέντε ντε Κεερσμάκερ πρωταγωνίστρια είναι η Κλυταιμνήστρα. Στην «Κλυταιμνήστρα» της, που θα δούμε σε διεθνή πρεμιέρα σήμερα και αύριο στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, η μυθική βασίλισσα του Αργους έρχεται στο προσκήνιο, και μέσα από το βαθύ της πένθος μετατρέπεται σε μητέρα-σύμβολο.

Η πρωτοποριακή θεατρική φλαμανδική ομάδα tg Stan, δουλεύοντας εδώ και μήνες πάνω στην πρώτη τραγωδία της «Ορέστειας», τον «Αγαμέμνονα», και συνδυάζοντας με απροσδόκητο τρόπο το έργο του Αισχύλου με τη μετάφρασή του στα αγγλικά από τον Τεντ Χιουζ και το ποιητικό κείμενο «Λουτρό αίματος» του Αυστριακού συγγραφέα Γκούσταβ Ερνστ, διηγείται την τρομερή ιστορία του βασιλικού ζευγαριού, της κόρης που θυσιάστηκε και του αδίστακτου Αίγισθου, μέσα από την οπτική γωνία εκείνης, και όχι του Αγαμέμνονα.

«Πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτής της μετατόπισης;» ρωτάμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα. «Κατ’ αρχάς, διάβασα το “Λουτρό αίματος”, στο οποίο ο συγγραφέας επικεντρώνεται στον διάλογο μεταξύ Αγαμέμνονα και Κλυταιμνήστρας», απαντά. «Το κείμενο κάνει τη σχέση τους πιο περίπλοκη και ταυτόχρονα παρέχει στον θεατή τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τι πραγματικά συνέβη μεταξύ τους. Η διασκευή του Ερνστ αποδεικνύει πως ο μισογυνισμός εξακολουθεί να είναι αποδεκτός στη σύγχρονη κοινωνία, όπως ακριβώς συνέβαινε χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θελήσαμε να υιοθετήσουμε τη γυναικεία οπτική γωνία, υποστηρίζοντας μια πιο πολυεπίπεδη προσέγγιση, τόσο της Κλυταιμνήστρας όσο και της γυναικείας ταυτότητας».

Για εμάς ήταν πιο σημαντικό να κινηθούμε με βάση τη διαίσθηση, παρά να αναπαραστήσουμε την ιστορία μέσω του χορού».

Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και ισχυρή άποψη για τον τρόπο που οι παραστατικές τέχνες συνδυάζονται σε ένα σύγχρονο θέαμα –ας αναφέρουμε ότι είναι αδελφή και συνεργάτις της διάσημης χορογράφου Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ–, η σκηνοθέτις μάς εξηγεί με ποιον τρόπο ο λόγος και η κίνηση συνδυάζονται στην «Κλυταιμνήστρα».

«Τι είδους συσχετισμούς κάνει το σώμα μας με την ιστορία που διηγούμαστε; Τι θα γινόταν αν μεταφράζαμε σε κίνηση όσα δεν λένε οι λέξεις;» σχολιάζει. «Ενα από τα βασικά ερωτήματα της παράστασής μας είναι πότε η διαίσθηση υπερισχύει του ορθολογισμού. Θέλουμε να εξετάσουμε πώς η κίνηση μπορεί να υποστηρίξει τους ηθοποιούς στην αναζήτησή τους και πώς οι χορευτές μπορούν να προκαλέσουν τη θεατρική μας πρακτική. Για εμάς ήταν πιο σημαντικό να κινηθούμε με βάση τη διαίσθηση, παρά να αναπαραστήσουμε την ιστορία μέσω του χορού».

Οταν η Κλυταιμνήστρα έχει τον πρώτο λόγο-1
«Το κείμενο αποτελεί τη βάση για αυτή την παράσταση», λέει η ηθοποιός και σκηνοθέτις Γιολέντε ντε Κεερσμάκερ.

«Συνεπώς, πρόκειται να δούμε μια παράσταση με τον χορό και τον λόγο σε δυναμική σχέση;» τη ρωτάμε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδυάζω χορό και κείμενο, αλλά εδώ θέλω το κύριο βάρος να πέσει στην ιστορία», απαντά. «Το κείμενο αποτελεί επομένως τη βάση για αυτή την παράσταση. Ο Χορός στην ελληνική τραγωδία εκφραζόταν επίσης με χορό και τραγούδι, και γι’ αυτό ήθελα να συμπεριλάβω τις συγκεκριμένες πρακτικές, προσκαλώντας δύο χορευτές που είχα γνωρίσει στο παρελθόν να δουλέψουν μαζί μας, εντυπωσιασμένη όχι μόνο από την ικανότητά τους στην κίνηση, αλλά και από την ερμηνεία και την υποκριτική τους».

Μαζί με τους tg Stan, στην παράσταση παίρνουν μέρος οι Ελληνες ηθοποιοί Μαρία Σκουλά, Αντώνης Αντωνόπουλος και Ελένη Μολέσκη. Η «Κλυταιμνήστρα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αισχύλου project ^.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT