Ενα εικοσιτετράωρο με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Αχιλλέα Σπαή

Ενα εικοσιτετράωρο με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Αχιλλέα Σπαή

«Κάθε φορά που παρατηρώ μουσικούς του δρόμου συνειδητοποιώ ότι εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τις σκηνές, όπου και όποτε θέλουμε»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

08.00-09.00

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο ξυπνητήρι… τα κατάφερα! Σάντουιτς στην τοστιέρα, δυο γουλιές γάλα και δυο αποξηραμένα δαμάσκηνα. That’s all (μην το δοκιμάσετε στο σπίτι). Κάθομαι στο πιάνο και περνάω ένα χέρι τα χθεσινά ίσα ίσα για να φρεσκάρω τη μνήμη μου και να ξεκινήσω τη μέρα μου ζωηρά. Τσάντα στην πλάτη, κάζουαλ ντύσιμο, ακουστικά στα αυτιά και κατηφορίζω την Ασκληπιού.

09.30-17.30

Ωρα της Γης! Για τις επόμενες 8 ώρες θα αφιερωθώ σε συζητήσεις, συναντήσεις και έρευνα πάνω σε ζητήματα ενεργειακά που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ναι, αλήθεια σας λέω, αυτή είναι η δουλειά μου και τα σπάει!

18.30-20.00

Το καλύτερο τώρα ξεκινάει. Πανεπιστημίου, Σίνα και γρήγορα στο σπίτι. Πρέπει να ετοιμαστώ για το μάθημα. Σκάει ο δάσκαλος πιάνου, σπαθί, πάντα στην ώρα του. «Δάσκαλεεε, θα κάτσεις λιγάκι στο πιάνο να παίξεις κάνα κομματάκι και να τραγουδήσω; Και αν βγει τίποτα καλό, ξέρεις, μπαίνουμε στούντιο και το χτυπάμε». Οχι ότι είμαι αδιάβαστος πάλι, αλλά πείτε μου υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να τζαμάρεις πάνω σε καινούργιες κάθε φορά αρμονίες; Σε κάθε περίπτωση, ο δάσκαλος σπάνια θα καταφέρει να μου ξεφύγει. Εστω ένα κομματάκι θα το παίξουμε.

«Κάθε φορά που παρατηρώ μουσικούς του δρόμου συνειδητοποιώ ότι εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τις σκηνές, όπου και όποτε θέλουμε».

20.30-21.30

Οι τύψεις για τη μακαρονάδα που έφαγα πάλι στη δουλειά έχουν βαρέσει κόκκινο και η ιδέα ότι όλη μέρα ακολουθώ έναν καθιστικό τρόπο ζωής με στρεσάρει τέρμα. Οσο και να θέλω να πιστολιάσω αυτή τη διαδικασία, πεισμώνω και σηκώνομαι από την καρέκλα. Για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα η τσάντα σκαρφαλώνει στον ώμο και φύγαμε για προπόνηση. Μια ώρα γυμναστική και ήδη αισθάνομαι καλύτερα. Για την ακρίβεια ήδη φλερτάρω με την ιδέα να ανακτήσω άμεσα τις θερμίδες που έκαψα. Μια παγωμένη μπιρίτσα φαντάζει εκείνη τη στιγμή όνειρο. Και ξαφνικά η συνηθισμένη φωνή «Αχιλλέα, σύνελθε, πήγαινε σπιτάκι σου, κάνε ένα μπανάκι και φτιάξε μια πρασινάδα με ξηρούς καρπούς και γκότζι μπέρι». Αυτή την άτιμη σαλάτα προσπαθώ κάθε φορά να μου πουλήσω μπας και εντάξω κάπως τα λαχανικά στη ζωή μου, αλλά μέχρι στιγμής το πλάνο πάει κατά διαόλου. Μπίρα – Σαλάτα 1-0.

22.00-00.00

Και να πώς έφτασε δέκα το βράδυ και βρίσκομαι αντιμέτωπος με μεγάλα ερωτήματα πάλι. Σινεμαδάκι, ποτάκι ή λαϊβάκι; Τις καθημερινές θα με κερδίσει συνήθως ο κινηματογράφος, ενώ το Σαββατοκύριακο αναζητώ κάτι πιο διαδραστικό. Θα χαζέψω τα events που παίζουν στην πόλη και θα κρασάρω σε κάποιο με όποιον σηκώσει πρώτος το τηλέφωνο. Αφρικάνα, Γκαζάρτε, Κεραμείο είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές, αλλά και το Αραχτοποτείο στο Χαλάνδρι όπου παίζει λαϊκά η παρέα μου είναι σταθερά στο πρόγραμμα. Εξάρχεια και Μεταξουργείο, τα μέρη που θα με πετύχεις πιο συχνά. Μου αρέσουν πολύ οι συναυλίες. Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μία συναυλία γεννιέται μέσα μου η ανάγκη να ανέβω ξανά στη σκηνή. Από την άλλη, κάθε φορά που παρατηρώ μουσικούς του δρόμου συνειδητοποιώ ότι εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούμε τις σκηνές, όπου και όποτε θέλουμε. Ομολογώ ότι είναι μεγάλο μου απωθημένο να παίξω μουσική στους δρόμους της Αθήνας και νιώθω ότι αυτή είναι η χρονιά που θα γίνει πράξη. Τι λέγαμε όμως; Α, ναι! Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο σε μια έξοδο είναι οι συζητήσεις που με κρατάνε σε εγρήγορση και με εμπνέουν. Απολαμβάνω επίσης τις ζεστές μακαρονάδες σε ιταλικά στέκια της Αθήνας. Κάλλιστα θα αντάλλασσα ένα μέτριο ραντεβού με μια μέτρια μακαρονάδα!

00.30 – 01.30

Εχει φτάσει η ώρα της μέρας που κλείνομαι στον εαυτό μου. Απόλυτη ησυχία, χαμηλός φωτισμός, σκέψεις και εικόνες να τριγυρίζουν στο κεφάλι. Οι συνθήκες ιδανικές για να αποτυπώσω τις σκέψεις σε χαρτί και να τις αφήσω να ωριμάσουν. Πιάνω το μολύβι και γράφω μερικούς στίχους ή σιγοτραγουδάω κάποια νέα μελωδία πάνω από το πιάνο. Αλλοτε γράφω σενάρια για προσεχή βιντεοκλίπ τραγουδιών μου. Κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τη μέρα μου θα δώσω νόημα στη μέρα που ακολουθεί. Θα έχω κάτι ευχάριστο να περιμένω και να δω πώς θα εξελιχθεί. Πρώτη, δεύτερη, τρίτη στροφή και πάμε απ’ την αρχή…

Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Αχιλλέας Σπάης κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο κομμάτι του με τίτλο «I’m singing for you».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT