Μια δίκη φωτίζει τα παρασκήνια των εκδόσεων

Μια δίκη φωτίζει τα παρασκήνια των εκδόσεων

Το όνομα της Εϊμι Σούμερ εμφανίστηκε για λίγο στο ελληνικό μιντιακό σύμπαν τον Απρίλιο, όταν δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από ένα αστείο που έκανε στα Οσκαρ, και μετά εξαφανίστηκε πάλι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα της Εϊμι Σούμερ εμφανίστηκε για λίγο στο ελληνικό μιντιακό σύμπαν τον Απρίλιο, όταν δέχθηκε απειλές για τη ζωή της από ένα αστείο που έκανε στα Οσκαρ, και μετά εξαφανίστηκε πάλι.

Η Αμερικανίδα κωμικός, ωστόσο, απολαύει μεγάλης αναγνώρισης στη χώρα της, τόσης που η προκαταβολή την οποία πήρε από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της «The Girl with the Lower Back Tattoo» του 2016 να ανέρχεται σε μερικά «εκατομμύρια», πολύ περισσότερα απ’ ό,τι προέβλεπε το εμπορικό τμήμα των εκδόσεων ότι θα φέρει πίσω το βιβλίο.

Αυτές οι γαργαλιστικές πληροφορίες είναι μερικές από τις άγνωστες λεπτομέρειες οι οποίες βγήκαν προς τα έξω κατά τη διάρκεια της δίκης που γίνεται στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ για τη συγχώνευση των δύο εκδοτικών γιγάντων, του Penguin Random House και του Simon & Schuster, την οποία προσπαθεί να μπλοκάρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι ακροάσεις ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει σε λίγες εβδομάδες. Οπως σημειώνουν οι New York Times, η δίκη ανέδειξε ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδοτικής βιομηχανίας.

Προκαταβολές εκατομμυρίων δολαρίων και κερδοφορία μόνο από το 35% των βιβλίων.

Εκτός από τα επταψήφια ποσά που δίνονται σε ορισμένους συγγραφείς ως προκαταβολές, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρθηκε στη δίκη είναι το ποια βιβλία φέρνουν κέρδη στους εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με τις καταθέσεις στελεχών του Penguin, μόνο ένα 35% των βιβλίων του οίκου είναι κερδοφόρα. Ακόμη (χειρότερα), το 60% της κερδοφορίας οφείλεται μόνο σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό, στο 4%, αυτών των βιβλίων.

Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο εκδοτικών οίκων έχει προκαλέσει κραδασμούς στην εκδοτική βιομηχανία και ειδικά στους ανεξάρτητους εκδότες. Αν προχωρήσει, οι λεγόμενοι «Big Five» εκδότες θα γίνουν τρεις και οι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν ολιγοπωλιακές συνθήκες στον κλάδο και θα πιεστούν προς τα κάτω οι αμοιβές των συγγραφέων. Κατά της συγχώνευσης έχει ταχθεί ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ Στίβεν Κινγκ, παρότι τα βιβλία του κυκλοφορούν από τον Simon & Schuster.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT