Μουσική δωματίου με Μπραμς και εκλεκτή παρέα

Μουσική δωματίου με Μπραμς και εκλεκτή παρέα

Από μια μικρή, καλή παρέα φίλων ξεκίνησε η ιδέα. Ηταν τρεις μουσικοί που ήθελαν να παίξουν μαζί και η χαρά του μοιράσματος μιας κοινής αγάπης χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια μικρή, καλή παρέα φίλων ξεκίνησε η ιδέα. Ηταν τρεις μουσικοί που ήθελαν να παίξουν μαζί και η χαρά του μοιράσματος μιας κοινής αγάπης χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων.

«Κάνουμε ένα φεστιβάλ μεσαίας κλίμακας, αλλά ο πυρήνας του είναι διαμάντι», λέει ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος στην τηλεφωνική μας συνομιλία από τα Χανιά. Ο ίδιος είναι ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες, με βασικό συντελεστή τον μουσικό και δάσκαλο του βιολιού Γιώργο Δεμερτζή, ενώ στην ίδια παρέα ανήκει –και προσφέρει φιλοξενία στο Φεστιβάλ– ο Χανιώτης επιχειρηματίας Γιώργος Μαθιουλάκης. Η παρέα χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται με τη συμμετοχή εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών, εξέλιξη οργανική που δίνει όλο και καλύτερους καρπούς. Κοινός σκοπός όσων εργάζονται για τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό της πόλης να έρθει σε επαφή με την κλασική μουσική μέσω ερμηνειών υψηλής ποιότητας.

«Αγαπάμε πολύ, άδολα και ειλικρινά την υψηλή μουσική, και μάλιστα τη μουσική δωματίου, η οποία δεν ακούγεται τόσο συχνά σε φεστιβαλικές διοργανώσεις», λέει ο κ. Βαρβαρέσος. «Εδώ έχουμε τη σπάνια ελευθερία να επιλέγουμε μόνοι μας το θέμα ανάλογα με το ενδιαφέρον μας, και ίσως είναι κι αυτό το πάθος που κάνει τις συναυλίες τόσο επιτυχημένες, γεμίζοντας την αίθουσα με περισσότερους από 200 θεατές».

Φέτος η διάθεση του Φεστιβάλ ήταν παιχνιδιάρικη. Για να γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του δανείστηκε το ερώτημα «Σας αρέσει ο Μπραμς;» από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Φρανσουάζ Σαγκάν, τιμώντας τον συνθέτη που ταυτίστηκε με τη μουσική δωματίου παραδίδοντας στους λάτρεις της μουσικής 24 αριστουργηματικά έργα του ρεπερτορίου. Οι διοργανωτές σχεδίασαν πέντε συναυλίες: πέντε κορυφαίες συνθέσεις του Μπραμς απέναντι σε επτά δημιουργίες ρομαντικών συνθετών με τη συμμετοχή 15 διεθνούς βεληνεκούς μουσικών.

Αύριο στο συνεδριακό κέντρο του Minoa Palace Resort παρουσιάζεται το «Κουαρτέτο με πιάνο» του Μπραμς, ένα από τα έργα που κατέχουν περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο χάρη στον δυναμισμό και τη μελωδικότητά του.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη συναυλία-έκπληξη που δίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας μεθαύριο. Εδώ καταξιωμένοι βιρτουόζοι των εγχόρδων και νεότεροι ανερχόμενοι εκτελεστές τους ενώνουν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας το «Σεξτέτο» του Γιοχάνες Μπραμς και το «Οκτέτο» του Φέλιξ Μέντελσον. Αμφότερα τα έργα είναι στην ουσία τους μικρές συμφωνίες για έγχορδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT