Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ

Τετραήμερο ζωντανών ερμηνειών στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (27-30 Σεπτεμβρίου) από μουσικούς του Ινστιτούτου Κέρτις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κουαρτέτο για πιάνο και έγχορδα υπ’ αριθμ. 1 σε σολ ελάσσονα Κ. 478 του Μότσαρτ θεωρείται το πρώτο, ιστορικά, σημαντικό έργο στο είδος – και ένα από τα πιο δύσκολα επίσης. Γραμμένο σε ελάσσονα κλίμακα, είναι από αυτά τα έργα με ιδιαζόντως δραματική ατμόσφαιρα που άφησε ο Μότσαρτ στη σύντομη ζωή του.

Για όποιον ενδιαφέρεται, θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά το μικρό – μεγάλο αυτό μουσικό έργο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ., και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-1
Ο Αντρέα Ομπίσο (βιολί).

Αυτό το έργο μουσικής δωματίου είναι μόνον ένα μικρό μέρος από το τετραήμερο ζωντανών ερμηνειών στη Γεννάδειο (27-30 Σεπτεμβρίου), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας The Nina von Maltzahn Global Touring του Μουσικού Ινστιτούτου Κέρτις (Curtis Institute of Music). Η σειρά αυτή συναυλιών από φοιτητές, καθηγητές και αποφοιτήσαντες του Κέρτις λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2015 στο αμφιθέατρο Κότσεν της Γενναδείου. Η ιστορική βιβλιοθήκη της Αθήνας συνδιοργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις με το Ιδρυμα Σουόρτζ (Schwarz Foundation) υπό την αιγίδα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-2
Η Παλάβι Μαχιντχάρα (πιάνο).

Εδώ και περίπου μία δεκαετία, οι ερμηνευτές και τα μουσικά σύνολα του Ινστιτούτου Κέρτις αποσπούν εγκωμιαστικά σχόλια διεθνώς για τις ερμηνείες τους, συνδυάζοντας τη μουσική δωματίου με το ρεσιτάλ πιάνου αλλά και το λυρικό τραγούδι, το κλασικό ρεπερτόριο με πιο σύγχρονα, πειραματικά έργα συνθετών εν ζωή. Το πρόγραμμα της Αθήνας στη Γεννάδειο επιβεβαιώνει την παράδοση αυτή, είναι πλούσιο και καλύπτει αιώνες μουσικής και διάφορα είδη. Από δύο εμβληματικά έργα μουσικής δωματίου του 19ου αιώνα, και από δύο μετρ του είδους, το Κουαρτέτο για πιάνο σε σολ ελάσσονα και τη Σονάτα για βιολί υπ’ αριθμ. 3 του Γιοχάνες Μπραμς και το Τρίο για έγχορδα σε σι ύφεση μείζονα D. 471 του Φραντς Σούμπερτ έως κάτι πολύ πιο σημερινό: ένα αντάτζιο για βιολί, τσέλο και πιάνο του σύγχρονου –και ιδιαίτερα δημοφιλούς– συνθέτη Αρβο Περτ, εμπνευσμένο από τον Μότσαρτ, μία σονάτα για πιάνο του οποίου θα ερμηνευθεί επίσης (υπ’ αριθμ. 12 σε φα μείζονα Κ332)· και από τον ατμοσφαιρικό, υποβλητικό Κλοντ Ντεμπισί, τον μυστικιστή Ολιβιέ Μεσιάν και τον εβραϊκών καταβολών Ερνεστ Μπλοχ έως άλλους σύγχρονους συνθέτες, όπως ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Ντάνιελπουρ.

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-3
Ο τενόρος Τζόζεφ Τανκρέντι.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και καλύπτει αιώνες μουσικής και διάφορα είδη: από μουσική δωματίου έως σύγχρονα έργα, ακόμη και πειραματικά.

Εχει ενδιαφέρον να σταθούμε λίγο εδώ, καθώς ο γεννημένος το 1956 Ντάνιελπουρ παρουσιάζει ένα έργο-ανάθεση από το Ινστιτούτο Κέρτις με τον τίτλο «Canti della Natura» (Τραγούδια της Φύσης). Πρόκειται για νέες μελοποιήσεις σονέτων που υπογράφει ο Αντόνιο Βιβάλντι και προορίζονταν να «ντύσουν» με φωνή τις κοσμαγάπητες «Τέσσερις εποχές» του.

Το λυρικό τραγούδι

Την τιμητική του θα έχει και το λυρικό τραγούδι με λιντ και άριες των Τζουζέπε Βέρντι, Τζάκομο Πουτσίνι, Ρίχαρντ Στράους, Εριχ Κόρνγκολντ, Φραντς Λέχαρ και Φερνάντο Ομπραντορς. Από τον Λέχαρ θα ακούσουμε ντουέτα και άριες από τις οπερέτες «Εύθυμη χήρα» και «Τζουντίτα», ενώ από τον Πουτσίνι την τρυφερή άρια «Καλέ μου πατερούλη» από τη μονόπρακτη όπερα «Τζάνι Σκίκι» και από τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι την άρια «Signor né prinicipe… É il sol dell’ anima». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τραγούδια ενός μεγάλου Γερμανού συνθέτη, του τελευταίου ρομαντικού ίσως, του Ρίχαρντ Στράους.

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-4
Ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πετρίν (τσέλο).

Οι μουσικοί και οι λυρικοί τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν είναι οι: Ελενα Περόνι (υψίφωνος), Τζόζεφ Τανκρέντι (τενόρος), Αντρέα Ομπίσο (βιολί), Χαεσού Λι (βιόλα), Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πετρίν (τσέλο), Μίλος Ρεπίτσκι (πιάνο), Παλάβι Μαχιντχάρα (πιάνο).

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-5
Ο Μίλος Ρεπίτσκι (πιάνο).

Μότσαρτ, Μεσιάν και Ντάνιελπουρ-6
Η Χαεσού Λι (βιόλα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ όλες οι συναυλίες θα μεταδοθούν ζωντανά σε live streaming.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT