Με μια λακωνική όσο και ελαφρώς διστακτική φράση, που γεννάει το ερώτημα για το αν οι σχετικές συζητήσεις επανεκκινούν πλέον από άλλη βάση, απέρριψε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μιλώντας την Τρίτη στο κανάλι GB News και στον επικεφαλής του πολιτικού του τμήματος, Ντάρεν Μακ Κάφρεϊ, η Τρας, δύο μόλις ημέρες μετά τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου, δήλωσε ότι δεν στηρίζει το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών, χωρίς πάντως να τεκμηριώσει τη στάση της.
Συγκεκριμένα, ο Ντάρεν Μακ Κάφρεϊ, λίγο αφότου το κύριο μέρος της συνέντευξης είχε παρέλθει, έθεσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό το ζήτημα ως εξής: «Και τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Νομίζετε ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα; Ο Τζορτζ Οσμπορν (σ.σ.: πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου) είπε ότι μπορεί να γίνει μια συμφωνία». Αιφνιδιασμένη προς στιγμήν και αναζητώντας τις κατάλληλες λέξεις, η Τρας αποκρίθηκε: «Δεν το υποστηρίζω αυτό».
Υπενθυμίζεται πως ο Οσμπορν είχε εκφράσει τον Ιούνιο τη θέση του για το ζήτημα των Γλυπτών, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, στη βάση του «διαμοιρασμού» τους μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. «Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί (…) εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές», είχε σημειώσει τότε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτά περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του, είχε δηλώσει: «Σε μια εποχή που η κ. Τρας θα επιδιώκει να οικοδομήσει την αξιοπιστία της και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο ως προς τη συνολική εικόνα του μετά την κηδεία της βασίλισσας, θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της το πω».
Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε πρόσφατα στο ζήτημα μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της UNESCO Mondiacult 2022 στο Μεξικό, όπου τόνισε μεταξύ άλλων πως η επανένωση των Γλυπτών είναι και θέμα «που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO».