Με παράπονα εκδοτών στο Σαλόνι του Βιβλίου

Με παράπονα εκδοτών στο Σαλόνι του Βιβλίου

Για μεταφράσεις και νέο φορέα βιβλίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια είδηση ευχάριστη, η οποία ωστόσο προέκυψε ως συμπέρασμα –και κατόπιν επιβεβαιώθηκε από την «Κ»– μέσα από μια διαφωνία του υπουργείου Πολιτισμού με συλλόγους εκδοτών για άλλα, ειδικότερα ζητήματα του χώρου: η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα του BolognaBookPlus, του εμπορικού τμήματος της Διεθνούς Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023. Η πρόταση της ιταλικής διοργάνωσης έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Μαΐου και απαντήθηκε θετικά από το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφατα, καθώς ενδιαμέσως έπρεπε να λυθούν οικονομικά και διαχειριστικά θέματα, σχετικά με την ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Η αποδοχή της ιταλικής πρότασης έγινε ουσιαστικά γνωστή χθες, μέσα από απάντηση του υπουργείου σε συλλόγους εκδοτών, οι οποίοι τη Δευτέρα είχαν εκφράσει την ανησυχία ότι ενόψει της ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (19-23/10) υπάρχει κίνδυνος «διασυρμού» του ελληνικού βιβλίου.

Οι έξι σύλλογοι των εκδοτών έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στη Φρανκφούρτη, την οποία φέτος έχει αναλάβει κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού και δευτερευόντως το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. Αναφέρθηκαν ωστόσο και σε ελλιπή ενημέρωση από το υπουργείο γύρω από ζητήματα όπως ο χρόνος εκταμίευσης των ποσών που οφείλονται στους ξένους δικαιούχους μεταφρασμένων ελληνικών έργων (μέσω του κρατικού προγράμματος Greek Lit), η πολιτική του υπουργείου για τη νομοθέτηση νέου φορέα βιβλίου και τέλος, η προετοιμασία για την έκθεση της Μπολόνια, της οποίας η πρόσκληση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τους συλλόγους, δεν τους γνωστοποιήθηκε επίσημα από το υπουργείο. Για τους παραπάνω λόγους, οι σύλλογοι αποφάσισαν την απόσυρση των εκπροσώπων τους από τον σχεδιασμό της ελληνικής συμμετοχής στη Φρανκφούρτη.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου και εκδότης του Ικαρου, Νίκος Αργύρης, επισημαίνει ότι οι σύλλογοι έμαθαν από Ιταλούς συνεργάτες τους την πρόταση της Μπολόνια. Οσον αφορά τη συμμετοχή στη Φρανκφούρτη, σημειώνει ότι μπορεί να απέχουν από τον σχεδιασμό, όμως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχει η ελληνική παρουσία» και αργότερα, όπως συμπλήρωσε, θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Διαχρονικά προβλήματα

Από τη μεριά της, η Αννα Πατάκη, των ομώνυμων εκδόσεων, τονίζει ότι ζητήματα όπως η έγκαιρη εκταμίευση των ποσών που οφείλονται σε ξένους εκδότες μέσω προγραμμάτων επιδότησης μεταφράσεων και η απουσία ενός φορέα βιβλίου αποτελούν «διαχρονικά προβλήματα που αφορούν όσες κυβερνήσεις έχουν περάσει», ενώ άλλοι εκδότες θεωρούν ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση κάνει απλώς όσα της επιτρέπουν οι δυνατότητές της.

Στη χθεσινή απάντησή του προς τους εκδοτικούς συλλόγους, το υπουργείο Πολιτισμού τόνισε ότι οι λεπτομέρειες της ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη τους είχαν γνωστοποιηθεί, ότι υπάρχει έγγραφη δέσμευση για τα ποσά του Greek Lit, ότι η επίσης κοινοποιημένη συμμετοχή της Ελλάδας στην Μπολόνια θα συζητηθεί λεπτομερώς σε συνάντηση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη με την Τζακς Τόμας, guest director του BolognaBookPlus, καθώς και ότι η νομοθέτηση του φορέα για το βιβλίο εναπόκειται στον προγραμματισμό της Βουλής.

Οσον αφορά την ελληνική συμμετοχή στη Φρανκφούρτη, περιλαμβάνει μεγαλύτερο περίπτερο, νέα οπτική ταυτότητα και συμμετοχή 27 εκδοτικών οίκων και φορέων, ενώ πλαισιώνεται από εκδηλώσεις γύρω από τον άξονα της μετάφρασης. Αυτό εξάλλου είναι και το κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης, το πρόγραμμα της οποίας συμπληρώνεται ακόμη από την παρουσία του περυσινού νικητή του Νομπέλ Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, της ηθοποιού και εσχάτως συγγραφέως παιδικών βιβλίων Νταϊάν Κρούγκερ, του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT