Κέβιν Σπέισι: Απαλλαγή και εκκρεμότητες

Κέβιν Σπέισι: Απαλλαγή και εκκρεμότητες

Η καταγγελία του ηθοποιού Αντονι Ραπ, το 2017, είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον αστέρα του Χόλιγουντ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, που πυροδότησε από τις πρώτες ημέρες ζωής του το κίνημα #MeToo. Ανέδειξε επίσης τη δύναμη της cancel culture, καθώς ο καταγγελλόμενος σύντομα θα έβλεπε συμβόλαιά του να ακυρώνονται, θα καλούνταν να αποζημιώσει μεγάλες εταιρείες παραγωγής, χώρια οι αρκετοί ακόμη σκελετοί που έμοιαζαν να ξεπηδούν από την ντουλάπα του. Πριν από δύο ημέρες όμως, ένα ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο στο Μανχάταν έκρινε –έπειτα από σύντομη διαβούλευση– ότι εκείνη η καταγγελία δεν ευσταθεί: αντίθετα από όσα είχε υποστηρίξει, ο Αμερικανός ηθοποιός Αντονι Ραπ, δεν έπεισε το δικαστήριο ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά το 1986, στα 14 του, από τον τότε ανερχόμενο συνάδελφό του Κέβιν Σπέισι.

Η καταγγελία του Ραπ δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017, μέσα από τον ιστότοπο Buzzfeed. Ο ηθοποιός κατηγορούσε τον Κέβιν Σπέισι ότι τρεις δεκαετίες πριν, στη διάρκεια ενός πάρτι, του επιτέθηκε σεξουαλικά: τον πλησίασε σε ένα δωμάτιο, τον σήκωσε με τα χέρια του, τον ξάπλωσε στο κρεβάτι και σκαρφάλωσε πάνω του, πιέζοντάς τον. Το πάρτι γινόταν στο νεοϋορκέζικο διαμέρισμα του 26χρονου τότε Σπέισι και το καταγγελλόμενο ως συμβάν έλαβε χώρα όταν οι περισσότεροι καλεσμένοι είχαν πια φύγει. Οι δύο άνδρες είχαν ήδη γνωριστεί μεταξύ τους, αφού συμμετείχαν σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές εκείνης της σεζόν: ο έφηβος Ραπ στο έργο «Precious Sons», ο ενήλικος Σπέισι στο «Ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα».

Η πρόσφατη δίκη, που έκρινε ως αστήρικτη την καταγγελία, κρίθηκε εν πολλοίς σε κάποιες αντιφάσεις του Ραπ, τις οποίες οι δικηγόροι του Σπέισι προφανώς και υπογράμμισαν: ενώ δηλαδή ο καταγγέλλων έκανε λόγο για ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι του καταγγελλόμενου, ο δεύτερος, τη συγκεκριμένη περίοδο, διέθετε ένα μεγάλο μονόχωρο στούντιο. Πέραν τούτου, ο ίδιος ο Σπέισι παραδέχθηκε ότι ένα βράδυ, ύστερα από παράστασή του, είχε προσκαλέσει στο διαμέρισμά του τον Ραπ και ένα φίλο του, τον 19χρονο τότε Τζον Μπάροουμαν, με τον οποίο όντως φλέρταρε, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου, καθώς ένιωθε ότι ο Ραπ παραήταν μικρός για να γίνει μάρτυρας περαιτέρω περιπτύξεων – τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από τον Μπάροουμαν στο δικαστήριο. Μία εκ των δικηγόρων του Σπέισι, η Τζένιφερ Κέλερ, πήγε ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας πως όλα αυτά ο Ραπ τα έκανε από τη ζήλια του για την οσκαρική πορεία του Σπέισι: «Λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή λόγω της δίκης, από όση έχει λάβει σε όλη την καριέρα του», σχολίασε. Και οι ένορκοι, αφού συζήτησαν για ογδόντα μόλις λεπτά, έκριναν ότι από τις δύο καταθέσεις του Ραπ ήταν η λιγότερο τεκμηριωμένη.

Στο άκουσμα της απόφασης, ο 50χρονος σήμερα ηθοποιός του «Star Trek: Discovery» παρέμεινε ανέκφραστος. Ο Σπέισι άφησε το κεφάλι του να πέσει με ανακούφιση, σηκώθηκε και αγκάλιασε δακρυσμένος έναν συνεργάτη του. Οχι ότι ξεμπέρδεψε: το στούντιο της σειράς «House of Cards», στην οποία πρωταγωνιστούσε όταν τον κατήγγειλε ο Ραπ, έχει να λαβαίνει από τον αλλοτινό πρωταγωνιστή, βάσει άλλης δικαστικής απόφασης, 31 εκατ. δολάρια για διαφυγόντα κέρδη. Στα δικαστήρια του Λονδίνου τον περιμένουν άλλες τρεις υποθέσεις κακοποίησης, από την περίοδο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Old Vic. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της δίκης, έχει ανακαλέσει μια παλιά συγγνώμη του προς τον Ραπ, έχει δηλώσει τον ερωτικό προσανατολισμό του και το έχει μετανιώσει γιατί κατηγορήθηκε για αποπροσανατολισμό από την καταγγελία, ενώ έχει κατηγορήσει για τη μυστικοπάθειά του στο όλο ζήτημα τον νεοναζιστή πατέρα του. Σύμφωνα πάντως με την Τζένιφερ Κέλερ, η συνέχεια έχει σημασία: «Ο Κέβιν Σπέισι», δήλωσε έξω από το δικαστήριο, «θα αποδειχθεί αθώος για όλα όσα έχει κατηγορηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT