Αθήνα: Αττικόν – Απόλλων, μια πρόταση και μια άρνηση

Αθήνα: Αττικόν – Απόλλων, μια πρόταση και μια άρνηση

Πλήρης αποκατάσταση και διαχείριση για ένα χρονικό διάστημα ήταν η πρόταση του Δήμου Αθηναίων, αλλά απορρίφθηκε

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Αθηναίων είχε κάνει πρόταση στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, προκειμένου να αναλάβει την αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει τους κλειστούς από το 2012 κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλωνα», αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Κ» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η είδηση έρχεται δύο εβδομάδες ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της «Κ» όπου γινόταν εμφανές το (νέο) αδιέξοδο στο οποίο έχει περιπέσει το κτιριακό συγκρότημα της οδού Σταδίου παρατείνοντας μια δεκαετή εκκρεμότητα στην καρδιά της πρωτεύουσας. Οπως εξηγεί ο κ. Μπακογιάννης, η πρόταση προς τον πρόεδρο του Μουσείου Πόλεως Αθηνών, Αντώνη Βογιατζή, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση μετά τη συγχώνευση των δύο εμπλεκομένων ιδρυμάτων, ήταν ξεκάθαρη: «Αναλαμβάνουμε πλήρως την αποκατάσταση του κτιρίου υπό τον όρο ότι θα διαχειριστούμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα τη λειτουργία του έτσι ώστε να καλυφθεί το κόστος».

Ρωτάω τον δήμαρχο αν οι εργασίες αποκατάστασης θα μπορούσαν να βασιστούν στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Λιακατάς και στην οποία προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η μετατροπή του «Αττικόν» σε θεατρική αίθουσα και η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας από την πλευρά της οδού Χρήστου Λαδά. «Προφανώς χρειάζεται μελέτη. Αλλά δεν είναι αυτό το πρωτεύον. Πρέπει να συμφωνήσουμε επί της αρχής, να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο. Δυστυχώς το Ιδρυμα αρνήθηκε».

Ο κ. Βογιατζής επιβεβαιώνει πλήρως τα λόγια του δημάρχου. «Γιατί αρνηθήκατε;», ήταν η αναπόφευκτη ερώτηση. «Θα σας το πω καθαρά: Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Μπακογιάννης θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων». Δηλαδή: αμφισβητεί το Ιδρυμα τις πιθανότητες επανεκλογής του; «Δεν πρόκειται περί αυτού. Στον κ. Μπακογιάννη οφείλουμε ευγνωμοσύνη γιατί συνέβαλε αποφασιστικά στην απεμπλοκή του ζητήματος με τη λύση της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων. Και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα επανεκλεγεί. Αλλά δεν θα είναι αιωνίως δήμαρχος. Πώς γνωρίζουμε όμως τι θα πράξει ο διάδοχός του;».

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ανατροπής μιας συμφωνίας που θα υπάρξει ανάμεσα στον πρώτο δήμο της χώρας και σε ένα ίδρυμα εφόσον αλλάξει κάποια στιγμή ο ένοικος του δημαρχιακού μεγάρου της πλατείας Κοτζιά. Εδώ ο κ. Βογιατζής γίνεται απολύτως σαφής: «Δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο», λέει χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος του Ιδρύματος στα χέρια του οποίου βρίσκεται η τύχη των δύο άτυχων κινηματογράφων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει στραφεί ο ίδιος στην αναζήτηση δωρεάς από κάποιο κοινωφελές ίδρυμα και δευτερευόντως σε αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή. Αν όμως το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να ξεμπλέξει το απίστευτο νομικό κουβάρι των δύο εμπλεκομένων ιδρυμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην επαναλειτουργία των δύο ιστορικών αιθουσών, γιατί να μην του εμπιστευτούμε και τη μόνη αξιόπιστη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι; Το ερώτημα μένει για την ώρα μετέωρο. Και η εκκρεμότητα της οδού Σταδίου συνεχίζει το ταξίδι της στον χρόνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT