Λισός Χανίων: ο πυρήνας μιας αρχαίας πόλης

Λισός Χανίων: ο πυρήνας μιας αρχαίας πόλης

Ενα δημόσιο κτίριο, με τη μορφή πιθανότατα ωδείου ή βουλευτηρίου, που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα, έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Λισό Χανίων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δημόσιο κτίριο, με τη μορφή πιθανότατα ωδείου ή βουλευτηρίου, που εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα, έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη Λισό Χανίων, οι οποίες λόγω του δυσπρόσιτου χαρακτήρα της περιοχής πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από έξι δεκαετίες, στο πλαίσιο έργου ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκαν 14 σειρές εδωλίων του ωδείου, μέρος της σκηνής του, καθώς και δύο πλευρικοί θάλαμοι με καμαροσκέπαστη οροφή. Τα εδώλια που διατηρούνται ακέραια βρίσκονται στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του κοίλου, του οποίου το βορειοδυτικό μέρος εικάζεται ότι καταστράφηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, λόγω σεισμού.

Προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα και από το ορειβατικό μο-νοπάτι Ε4, το συγκεκριμένο σημείο ερευνών δυσκόλευε επί δεκαετίες τις ανασκαφές, με τα τελευταία σημαντικά ευρήματα της περιοχής να έχουν αποκαλυφθεί το 1959 και να περιλαμβάνουν το Ασκληπιείο, κατάλοιπα κτισμάτων, μια ελληνορωμαϊκή νεκρόπολη και δύο μονόχωρους βυζαντινούς ναούς. Στο πλαίσιο του πρόσφατου έργου ανάδειξης της Λισού (που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης), πραγματοποιήθηκαν διαμορφώσεις στα μονοπάτια περιήγησης, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και περιφράξεις, ενώ επισκευάστηκαν το φυλάκιο και το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου.

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής θα αποκαλύψει το είδος της πλαισίωσης του κτιρίου, στοιχείο κρίσιμο για την αποκατάστασή του. «Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνες και ότι θα ακολουθήσουν οι μελέτες αποκατάστασης», λέει η Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. «Πλέον αποκαλύπτονται ο πυρήνας και τα δημόσια κτίρια μιας αρχαίας σημαντικής πόλης στη νοτιοδυτική Κρήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT