Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Περιπέτειες από Αυστραλία έως Χαλκούτσι

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Περιπέτειες από Αυστραλία έως Χαλκούτσι

«Ο άγνωστος», «Εκεί που ζούμε», «Φρανς». Ατμοσφαιρικό θρίλερ και η νέα ταινία του Σ. Γκορίτσα στους κινηματογράφους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκεί που ζούμε ★★★
ΔΡΑΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας
Ερμηνείες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Στέλιος Μάινας,Μάκης Παπαδημητρίου

Εντεκα χρόνια μετά το επιτυχημένο «Από τα κόκαλα βγαλμένα», ο Σωτήρης Γκορίτσας επιστρέφει με ένα καινούργιο φιλμ, το οποίο διασκευάζει το μυθιστόρημα «Εκεί που ζούμε» (εκδ. Πατάκη) του Χρίστου Κυθρεώτη. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Αντώνης Σπετσιώτης (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), ένας 35άρης δικηγόρος, ο οποίος ξεκινά την ημέρα των γενεθλίων του στην Ευελπίδων, για να την ολοκληρώσει ξημερώματα, έπειτα από περιπέτειες, σε μια αγροικία στο Χαλκούτσι και σε μια πολυτελή βίλα στην Αλίαρτο. Μέσα από όλα αυτά ο νεαρός άνδρας θα επαναθεωρήσει τη σχέση με τον κάπως αποξενωμένο πατέρα του (Στέλιος Μάινας), αλλά και τη ζωή του γενικότερα. Ο Γκορίτσας υπογράφει μία από τις συνηθισμένες ιστορίες του, όπου η κοινωνική παρατήρηση –και σάτιρα– παντρεύεται με το προσωπικό στοιχείο. Το τελευταίο μάλιστα εδώ είναι αρκετά πιο έντονο, με την ιστορία πατέρα – γιου να αποτελεί μάλλον και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και το πρώτο απολαυστικό μέρος, το οποίο ασχολείται με την καθημερινή παράνοια της ελληνικής Δικαιοσύνης και τις καρικατούρες της. Τέλος, ξεχωριστός λόγος πρέπει να γίνει για τη στιβαρή ερμηνεία του Προμηθέα Αλειφερόπουλου, ο οποίος καταφέρνει να εμφυσήσει στον χαρακτήρα του αυτή την αόριστη μελαγχολία της γενιάς της κρίσης, σε ένα φιλμ που κινείται γενικότερα προς αυτή την κατεύθυνση, δίχως πάντως να εγκαταλείπει την ελαφράδα του.

Ο άγνωστος ★★½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Τόμας Μ. Ράιτ
Ερμηνείες: Τζόελ Ετζερτον, Σον Χάρις

Το αυστραλέζικο αστυνομικό θρίλερ του Τόμας Μ. Ράιτ ποντάρει κυρίως στην ατμόσφαιρα, αλλά και στις πολύ καλές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού του διδύμου. Ο Χένρι (Σον Χάρις) μετακομίζει στα δυτικά της χώρας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και έχοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μέσω ενός φιλικού άνδρα που γνωρίζει στο αεροπλάνο, συστήνεται στον Μαρκ (Τζόελ Ετζερτον), ο οποίος θα του προσφέρει δουλειά δίχως πολλές ερωτήσεις. Οι δυο τους θα αναπτύξουν τελικά μια ιδιότυπη φιλία, δουλεύοντας για μια ντόπια εγκληματική οργάνωση. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Το διπλό παιχνίδι μεταξύ των δύο ηρώων αποτελεί εδώ τον άξονα γύρω από τον οποίο στήνεται ένα αρκετά ενδιαφέρον θρίλερ, που ανακαλεί σε ένα βαθμό και το «Prisoners» του Ντενί Βιλνέβ, δίχως πάντως τον δικό του καθηλωτικό ρυθμό.

Φρανς ★★½
Σκηνοθεσία: Μπρουνό Ντιμόν
Ερμηνείες: Λεά Σεϊντού, Μπλανς Γκαρντέν

Στον λαμπερό και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό κόσμο της τηλεόρασης επιχειρεί να μας βάλει το νέο φιλμ του Μπρουνό Ντιμόν («Οικογένεια Βαν Πέτεγκεμ»), ο οποίος ευτυχεί να έχει στη διάθεσή του και μια σταρ του επιπέδου της Λεά Σεϊντού. Η τελευταία υποδύεται μια σχεδόν εξίσου διάσημη τηλεπερσόνα, τη Φρανς, η οποία είναι ταυτόχρονα και δραστήρια πολεμική ανταποκρίτρια. Ενα τροχαίο, ωστόσο, θα ταράξει τη γεμάτη δόξα καθημερινότητά της, καθώς η προσωπική της ζωή θα βρεθεί πλέον στο επίκεντρο της προσοχής. Ο Ντιμόν ξεκινά να κάνει μια δηλητηριώδη σάτιρα πάνω στα ψεύτικα τηλεοπτικά είδωλα και μέχρις ενός σημείου το πετυχαίνει, όμως οι «τρύπες» στο σενάριο και η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια μάλλον τον προδίδουν. Πριν από την ταινία θα προβάλλεται η μικρού μήκους «Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι. Ω.)» του Αλέξη Αλεξίου.

Παγίδα ★★★
Σκηνοθεσία: Χάνι Αμπού-Ασάντ
Ερμηνείες: Μάισα Αμπντ Ελχάντι

Από την Παλαιστίνη μάς έρχεται ένα φιλμ, το οποίο ασχολείται με τον υπόγειο πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και στις δυνάμεις της Αντίστασης. Στη Βηθλεέμ η Ριμ, μια νεαρή μητέρα με ζηλιάρη σύζυγο, βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο όταν η κομμώτριά της, μυστική πληροφοριοδότρια Ισραηλινών πρακτόρων, την παγιδεύει εκθέτοντας την τιμή της. Συναρπαστικό θρίλερ και ταυτόχρονα προσωπικό δράμα, το φιλμ του Αμπού-Ασάντ διαθέτει αυθεντική ματιά και σασπένς, παρά τα λιτά του μέσα.

Ληστής με στυλ ★★½
Σκηνοθεσία: Αλαν Ούνγκαρ
Ερμηνείες: Τζος Ντουχάμελ, Μελ Γκίμπσον

Ο ούτως ή άλλως στυλάτος Τζος Ντουχάμελ πρωταγωνιστεί στην αληθινή ιστορία ενός θρυλικού ληστή τραπεζών, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1980 κατάφερε να χτυπήσει 59 στόχους στον Καναδά, με μια ειδική ομάδα της αστυνομίας να ακολουθεί κατά πόδας τα ίχνη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT