Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τη Νέα Υόρκη, στις ερημιές του Ιράν

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τη Νέα Υόρκη, στις ερημιές του Ιράν

«Αμστερνταμ», «Φύγαμε!», «Ανώνυμη κλήση». Η επιστροφή του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ , ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του Πανάχ Παναχί και ένα βραβευμένο animation

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμστερνταμ ★★ ½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ
Ερμηνείες: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζον Ντ. Ουάσιγκτον

Ο δημιουργός των «Οδηγός αισιοδοξίας» και «Οδηγός διαπλοκής», Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, επιστρέφει με ένα φιλμ ιστορικών αναφορών αλλά και ιδιαίτερων χαρακτήρων, τους οποίους ερμηνεύει ένα πλήθος χολιγουντιανών αστέρων. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1930. Ο Μπερτ (Κρίστιαν Μπέιλ), γιατρός και βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μαθαίνει για την πιθανή δολοφονία του παλιού του συνταγματάρχη· μαζί με τον κολλητό του και συμπολεμιστή Χάρολντ (Τζον Ντ. Ουάσιγκτον) θα βαλθούν να ξεσκεπάσουν τους ενόχους, ενώ σύντομα στο παιχνίδι θα μπει και η Βάλερι (Μάργκοτ Ρόμπι), μια καλή τους φίλη από τις μέρες που οι τρεις τους ζούσαν μαζί στο Αμστερνταμ.

Ο Ο’ Ράσελ μας ταξιδεύει πίσω στην περίοδο του Μεσοπολέμου για να ασχοληθεί με τις λιγότερο ή περισσότερο γνωστές πτυχές μιας επιχείρησης εκφασισμού της Αμερικής. Στο πρώτο πλάνο, φυσικά, βρίσκεται η ιστορία φιλίας των τριών, καθώς και τα τραύματα –ορατά και αόρατα– που φέρει καθένας από αυτούς. Ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ξανά εξαιρετικός, ως επικεφαλής ενός λαμπερού καστ (Ράμι Μάλεκ, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τέιλορ Σουίφτ κ.ά.), σε ένα φιλμ το οποίο πάντως θα μπορούσε να έχει περισσότερη συνοχή και ρυθμό, ώστε να διατηρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την προσοχή του θεατή.

Φύγαμε! ★★★ ½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Πανάχ Παναχί
Ερμηνείες: Παντέα Παναχίχα, Μοχάμεντ Ματζούνι

Πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον γιο του διάσημου Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, με μια πανέξυπνη ταινία δρόμου που μπολιάζει την τραγική της αλήθεια με γενναίες δόσεις χιούμορ. Μια τετραμελής οικογένεια ταξιδεύει με ένα δανεικό SUV μέσα στο ερημικό τοπίο της ιρανικής επαρχίας. Μέσα στο αυτοκίνητο επικρατεί χάος: ο πατέρας με το πόδι στον γύψο προσπαθεί μάταια να κοιμηθεί όσο ο μικρός γιος προκαλεί χαμό με τις φωνές, τα τραγούδια και τις ατελείωτες ερωτήσεις του. Ταυτόχρονα, η μητέρα συμμετέχει στον καβγά, όταν δεν προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυά της, ενώ ο μεγάλος γιος βρίσκεται σιωπηλός στο τιμόνι.

Ο Παναχί δημιουργεί ενδιαφέρουσες δυναμικές ανάμεσα σε αυτούς τους καθημερινούς, αλλά τόσο ξεχωριστούς, χαρακτήρες. Οι διάλογοί τους, που ανά στιγμές μοιάζουν αυτοσχεδιαστικοί, είναι ένας καταιγισμός από ατάκες, συχνά τόσο απροσδόκητα αστείες και ευφάνταστες, ώστε βρίσκεσαι να γελάς με ένα αίσθημα… ενοχής. Διότι είναι σχεδόν εξαρχής ξεκάθαρο πως αυτό το ταξίδι δεν γίνεται για καλό.

Ανώνυμη κλήση ★★ ½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Ρομουάλντ Μπουλανζέ
Ερμηνείες: Μελ Γκίμπσον, Γουίλιαμ Μόζλι, Κέβιν Ντίλον

Ο Μελ Γκίμπσον υποδύεται τον Ελβις, έναν θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό του Λος Αντζελες, ο οποίος ειδικεύεται στις βραδινές εκπομπές λόγου. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές δέχεται κλήση από κάποιον άγνωστο, ο οποίος κρατάει αιχμάλωτη την οικογένειά του απειλώντας να τη σκοτώσει στον αέρα. Πλέον ξεκινά μια μάχη απέναντι στον χρόνο, με τον Ελβις να προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τους αγαπημένους του. Το αγωνιώδες θρίλερ του Ρομουάλντ Μπουλανζέ έχει τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες του, καθώς πετυχαίνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή, παρά το κάπως αδύναμο σενάριο και τους άνευρους δεύτερους χαρακτήρες. Ολα αυτά, βέβαια, μέχρι το φινάλε-έκπληξη, το οποίο μάλλον είναι και αυτό που δικαιολογεί την ύπαρξη ολόκληρης της ταινίας.

Vortex ★★ ½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γκασπάρ Νοέ
Ερμηνείες: Ντάριο Αρτζέντο, Φρανσουάζ Λεμπρούν

Το συγκινητικό «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε αποκτά πιο σκληρό, αδυσώπητα ρεαλιστικό πρόσωπο, καθώς ο προβοκάτορας Γκασπάρ Νοέ αναλαμβάνει να ασχοληθεί με το θέμα του γήρατος και της άνοιας. Στην ταινία του παρακολουθούμε την καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, με εκείνη να μοιάζει όλο και πιο αποπροσανατολισμένη και τον σύζυγό της να εγκαταλείπεται σταδιακά από τις σωματικές δυνάμεις του. Ταυτόχρονα ο γιος τους προσπαθεί να τους φροντίσει, δίχως μεγάλη επιτυχία. Ο Νοέ χωρίζει το πλάνο του στα δύο ακολουθώντας συγχρόνως τόσο τον Ντάριο Αρτζέντο (ναι, τον σκηνοθέτη) όσο και τη Φρανσουάζ Λεμπρούν σε αυτό το διπλό πορτρέτο. Στην προσέγγισή του δεν χωρούν ωραιοποιήσεις, παρά μόνον οι δυσκολίες και η μοναξιά των γηρατειών, σε ένα φιλμ που θα μπορούσε, πάντως, να είναι σημαντικά μικρότερο σε διάρκεια.

Φυγή
ANIMATION (2021)
Σκηνοθεσία: Γιόνας Ποέρ Ράσμουσεν
Ακούγονται: Ντάνιελ Κάριμγιαρ, Μιλάντ Εσκαντάρι

Η πολυβραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Δανία έρχεται και στις ελληνικές αίθουσες. Σε αυτή παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία του Αμιν Ναγουάμπι (επινοημένο όνομα), ο οποίος προσπαθεί να το σκάσει από το Αφγανιστάν σε μικρή ηλικία, σε ένα επικό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες προς την ελευθερία. Επειτα από χρόνια, στη Δανία και έτοιμος πια να παντρευτεί τον επί χρόνια σύντροφό του, ο ήρωας αφηγείται την ιστορία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT