Τον Μάιο η ΔΕΒ της Θεσσαλονίκης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 4 μέχρι τις 7 Μαΐου και με τιμώμενη λογοτεχνία εκείνη των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η 19η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την έκθεση να πραγματοποιείται τον τρέχοντα Νοέμβριο, ωστόσο, προ ολίγων μηνών, για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, αποφασίστηκε η μεταφορά της την άνοιξη, περίοδο που η διοργάνωση λάμβανε χώρα και στο παρελθόν. Αρκετοί Ελληνες εκδότες, πάντως, αισθάνονται προβληματισμένοι για την απουσία επίσημης ενημέρωσής τους από το υπουργείο (χαρακτηριστικά, πληροφορήθηκαν τις λεπτομέρειες της έκθεσης από φυλλάδιο που μοιράστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης), γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε θέματα όπως η έγκαιρη πρόσκληση των Αμερικανών συγγραφέων κ.ά.

Απαγόρευση στη συγχώνευση

Δεν θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, η συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Penguin Random House και Simon & Schuster, έπειτα από απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ που δικαίωσε προσφυγή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το ίδιο ζήτημα. Οπως έκρινε η δικαστής Φλόρενς Παν, η συγχώνευση, συνολικής αξίας 2,2 εκατ. δολαρίων, θα έβλαπτε σημαντικά τον ανταγωνισμό στη διεθνή εκδοτική αγορά και ιδιαίτερα στην αγορά των δικαιωμάτων έκδοσης ευπώλητων βιβλίων στις ΗΠΑ, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στις προκαταβολές και στις αμοιβές των συγγραφέων τους. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο οίκος Penguin Random House, που επρόκειτο να αγοράσει τον Simon & Schuster, σκέφτεται να υποβάλει έφεση στην απόφαση.

Συνθήκες και αίτια της Καταστροφής

Πόσο δικαιολογούσαν την εμπλοκή της Ελλάδας στη Μικρά Ασία το 1922 οι αντικειμενικές συνθήκες; Ποιες ήταν για τη χώρα οι συνέπειες από τη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή; Πού εντοπίζονται οι ευθύνες του Ελευθερίου Βενιζέλου; Σε αυτά και σε άλλα βασικά ζητήματα του Μικρασιατικού επιχειρεί να απαντήσει περιεκτικά και νηφάλια το βιβλίο «1922. Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή (εκδ. Καπόν), του ιστορικού και αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστα Μ. Σταματόπουλου. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Θα μιλήσουν ο Αγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας, ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, και ο συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT