Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Με ένα «ντόντο» στη Ρώμη και στο Τέξας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Με ένα «ντόντο» στη Ρώμη και στο Τέξας

«Dodo», «Οσα φέρνει η ζωή», «Απέραντη αγάπη». Το νέο φιλμ του Πάνου Κούτρα και δύο ακόμη γλυκόπικρες ιστορίες ξεχωρίζουν στις ταινίες της εβδομάδας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Dodo ★★½
ΔΡΑΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας
Ερμηνείες: Σμαράγδα Καρύδη, Ακης Σακελλαρίου, Νίκος Γκέλια

Ο Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia»), από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ελληνικού σινεμά την τελευταία 15ετία, επιστρέφει με μια δραμεντί γεμάτη από ετερόκλητους χαρακτήρες και καταστάσεις που κινούνται στο κωμικοτραγικό όριο. Μια φαινομενικά εύπορη οικογένεια παντρεύει τη μοναχοκόρη της με σκοπό να γλιτώσει από την οικονομική καταστροφή. Καθώς οι προετοιμασίες στο πολυτελές κτήμα της κορυφώνονται, ένα παράξενο πουλί, εξαφανισμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον πλανήτη, κάνει την εμφάνισή του εκεί πυροδοτώντας μια σειρά από απροσδόκητες εξελίξεις.

Ο σουρεαλισμός του Μπουνιουέλ παντρεύεται με την (πάντα) ευαίσθητη κοινωνικά ματιά του Κούτρα, ο οποίος μοιάζει αποφασισμένος να αναμετρηθεί με αρκετά σοβαρά ζητήματα του σήμερα: οι παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, η οικονομική κρίση με τις διαστρεβλωμένες ανισότητες και το μεταναστευτικό είναι μόνο μερικά από αυτά που περνούν από την οθόνη στη σχεδόν δυομισάωρη διάρκεια. Το χιούμορ, σε αρκετές περιπτώσεις απολαυστικό, είναι βέβαια ευπρόσδεκτος καταλύτης, ωστόσο δεν αρκεί από μόνο του για να δημιουργήσει ρυθμό σε σκηνές οι οποίες ολοφάνερα τραβούν παραπάνω από όσο χρειάζεται. Αξίζει πάντως να σημειωθούν τόσο οι καλές ερμηνείες, με πρώτη αυτή της Σμαράγδας Καρύδη, όσο φυσικά και η ιδέα του εξωτικού Dodo, ενός πολλαπλού συμβόλου που λειτουργεί ως υπερρεαλιστικός καθρέφτης της πραγματικότητας.

Οσα φέρνει η ζωή ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόρις
Ερμηνείες: Αντρια Ράιζμποροου, Αντρέ Ρόγιο

Ο παραγωγός των επιτυχημένων «Better call Saul» και «Δεκατρία γιατί», Μάικλ Μόρις, σκηνοθετεί ένα γλυκόπικρο –με έμφαση στο δεύτερο συνθετικό– φιλμ, το οποίο έχει μια ξεχωριστή πρωταγωνίστρια. Η Λέσλι, μια νεαρή μητέρα από το Τέξας, κερδίζει ένα αρκετά μεγάλο ποσό στο λαχείο και μαζί την ευκαιρία σε μια καλύτερη ζωή για εκείνη και τον γιο της. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, τα χρήματα έχουν ξοδευτεί, ενώ η ίδια είναι πια εθισμένη στο αλκοόλ και επί της ουσίας άπορη. Οι συνέπειες των πράξεών της θα έλθουν για να τη στοιχειώσουν, καθώς εκείνη αναζητάει απεγνωσμένα μία ακόμη ευκαιρία. Το φιλμ μάς προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στη μη προνομιούχο λευκή Αμερική, η οποία ζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με ελάχιστες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Η δε σκληρή αλήθεια του συνδυάζεται με τη μοναδική ατμόσφαιρα του Νότου, αλλά και μια εξαιρετική ερμηνεία από την πρωταγωνίστρια Αντρια Ράιζμποροου.

Απέραντη αγάπη ★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Κριαλέζε
Ερμηνείες: Πενέλοπε Κρουζ, Λουάνα Τζουλιάνι

Από το φετινό διεθνές διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας μάς έρχεται μια ταινία που μας ταξιδεύει στη Ρώμη της δεκαετίας του 1970. Εκεί παρακολουθούμε την ιστορία μιας αρκετά προβληματικής οικογένειας. Με τους γονείς να έχουν χάσει πια όσα τους ενώνουν, εκτός από τα παιδιά τους, οι εντάσεις είναι συνεχείς, ενώ η δωδεκάχρονη Αντριάνα προσπαθεί να πείσει τους πάντες ότι είναι αγόρι. Η συγκεκριμένη κατάσταση με τη δυσφορία φύλου, η οποία αποτελεί και αυτοβιογραφική αναφορά για τον Κριαλέζε, είναι σημαντική, δίχως να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του φιλμ, το οποίο πάντως χάνει πόντους όσον αφορά τον ρυθμό της αφήγησής του. Αντιθέτως, αισθητικά όλα εδώ είναι σχεδόν άψογα, με πρώτη την όμορφη, «ζεστή» φωτογραφία και την Πενέλοπε Κρουζ να ανταποκρίνεται σε έναν ακόμη δύσκολο ρόλο.

Λεονόρα αντίο ★★½
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Πάολο Ταβιάνι
Ερμηνείες: Φαμπρίτσιο Φερακάνε, Ματέο Πιτιρούτι

Ο σπουδαίος Πάολο Ταβιάνι αφιερώνει το συγκεκριμένο φιλμ στη μνήμη του αδελφού του, Βιτόριο, κάνοντας αναφορά σε έναν άλλο μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη. Ο Πιραντέλο πεθαίνει το 1936 αφήνοντας σαφείς οδηγίες πως δεν θέλει καμία εκδήλωση, ούτε κηδεία προς τιμήν του· μόνο να διασκορπιστούν οι στάχτες του στην πατρίδα του, τη Σικελία. Μια σειρά κωμικοτραγικών γεγονότων, ωστόσο, οδηγεί όχι απλώς σε μία, αλλά τρεις κηδείες, ώσπου το ταξίδι της τέφρας –και της παράνοιας– να ολοκληρωθεί. Ο Ταβιάνι παρακολουθεί με την κάμερά του αυτή την παράξενη διαδρομή, την οποία καταγράφει σε ατμοσφαιρικό ασπρόμαυρο, με μια παραζαλισμένη από τον πόλεμο Ιταλία στο φόντο.

Black Panther: Wakanda forever
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2022)
Σκηνοθεσία: Ράιαν Κούγκλερ
Ερμηνείες: Αντζελα Μπάσετ, Λουπίτα Νιόνγκ’ο

Τέσσερα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου φιλμ, ο Ράιαν Κούγκλερ επιστρέφει στον μυθικό κόσμο της Wakanda, δίχως βέβαια αυτή τη φορά τον πρόωρα χαμένο Τσάντγουικ Μπόουζμαν. Μετά τον θάνατο του βασιλιά, λοιπόν, η βασίλισσα Ραμόντα αναλαμβάνει να προστατεύσει το έθνος απέναντι στις παγκόσμιες απειλές. Μια τέτοια φυσικά θα φθάσει αναπόφευκτα, και η Wakanda θα πρέπει να αντισταθεί για άλλη μια φορά, έχοντας στο πλευρό της και τις δυνάμεις ενός κρυμμένου υποθαλάσσιου έθνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT