Αθηναϊκά σινεμά: Ένας νέος κίνδυνος

Επειτα από δύο δύσκολα χρόνια λόγω πανδημίας, οι κινηματογράφοι Αστορ, Ιντεάλ και Αελλώ αντιμετωπίζουν νέο ζήτημα επιβίωσης, αφού τα κτίρια στα οποία στεγάζονται πρόκειται να αξιοποιηθούν - μεταβιβαστούν άμεσα από τον ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκουν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγους μήνες η κινηματογραφική κοινότητα –και όχι μόνο– θορυβήθηκε με την περιορισμένη κατάρρευση που σημειώθηκε στον κινηματογράφο Ιντεάλ. «Το σινεμά θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές», έλεγε η σχετική ανακοίνωση και, παρά τον καθησυχαστικό τόνο των υπευθύνων, όλοι ανησύχησαν. Περιορισμένες ήταν άλλωστε και οι ζημιές στα εμβληματικά Απόλλων – Αττικόν, αλλά μία δεκαετία μετά παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το Ιντεάλ άνοιξε ξανά. Τόσο εκείνο, ωστόσο, όσο και δύο ακόμη σινεμά του κέντρου αντιμετωπίζουν τώρα μια καινούργια απειλή.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ένα κλιμάκιο εκτιμητών που δούλευε για λογαριασμό του ΕΦΚΑ έφθασε στον κτίριο όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Αστορ, στη στοά που ανοίγεται στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κοραή. Η παρουσία του είχε να κάνει με τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά και αρκετών ακόμη τα οποία ανήκουν στον φορέα.

Δύο μελέτες

«Μία λύση θα ήταν να κηρυχθούν διατηρητέοι οι χώροι ως χρήση, όπως είχε γίνει παλιότερα για τα θερινά με νόμο της Μελίνας Μερκούρη».

«Από όσα μάθαμε, για το δικό μας κτίριο υπάρχουν δύο διαφορετικές μελέτες: η μία προβλέπει τη διατήρηση των δύο καταστημάτων, του Αστορ και ενός εμπορικού, και η άλλη, όχι. Ακόμη και στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο, είναι απίθανο ο χώρος να παραμείνει σινεμά», μας λέει ο αιθουσάρχης του Αστορ, Μπάμπης Κονταράκης.

Στον ΕΦΚΑ όμως ανήκει και το περίφημο Μέγαρο Σλήμαν, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 45 και Χαριλάου Τρικούπη, όπου στεγάζεται και το Ιντεάλ. Το συγκεκριμένο κτίσμα είναι διατηρητέο και σύμφωνα με προ διμήνου ρεπορτάζ της «Κ» πρόκειται να παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση – μετατροπή σε πολυτελές ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Κονταράκη, πάντως, το τμήμα του Ιντεάλ που ανήκει στον προαύλιο χώρο του κτιρίου είναι πολύ πιθανό να κατεδαφιστεί, πράγμα που προφανώς σημαίνει και τον αφανισμό του ιστορικού κινηματογράφου. Παρόμοιο κίνδυνο, λόγω αξιοποίησης του ακινήτου, φαίνεται πως αντιμετωπίζει και το Αελλώ, το οποίο λειτουργεί ως σινεμά –αρχικά θερινό και μετέπειτα χειμερινό– από το 1939 στην οδό Πατησίων 140. «Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι είναι χώροι πολιτισμού, τοπόσημα για την πόλη. Θα είναι τραγικό να κλείσουν και προφανώς δεν μπορούν να μεταφερθούν. Επίσης εδώ μιλάμε για κρατικό φορέα, συνεπώς και για κρατική πολιτική διαχείριση. Αυτό που προτείνουμε είναι να προβλεφθεί η διατήρησή τους στις όποιες συμφωνίες γίνουν για τα κτίρια συνολικά. Μία λύση θα ήταν να κηρυχθούν διατηρητέοι οι χώροι ως χρήση, όπως είχε γίνει παλιότερα για τα θερινά (και γι’ αυτό επιβίωσαν) με νόμο της Μελίνας Μερκούρη», σημειώνει ο κ. Κονταράκης. Και καταλήγει: «Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκα στη Μαδρίτη και αυτό που είδα μου προκάλεσε μελαγχολία. Πάρα πολλοί ανεξάρτητοι κινηματογράφοι στο κέντρο της πόλης, να ξεχωρίζουν ως πρωταγωνιστές του αστικού τοπίου. Εμείς κάναμε μια επένδυση με το Αστορ το 2015 και έκτοτε τα δώσαμε όλα για να το βελτιώσουμε. Πέρυσι με την πανδημία πονέσαμε πολύ από τη στάση αδιαφορίας, αν όχι εχθρότητας, της πολιτείας ενάντια στις αίθουσες και τώρα έρχεται το κερασάκι στην τούρτα».

Αθηναϊκά σινεμά: Ένας νέος κίνδυνος-1
Κοσμοσυρροή έξω από το Αστορ, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες χειμερινούς κινηματογράφους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Με μια γρήγορη καταμέτρηση, οι αίθουσες του ιστορικού κέντρου που απομένουν είναι μόλις τέσσερις: Ιντεάλ, Αστορ, Αστυ, Ελλη. Η ευχάριστη είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η επαναλειτουργία του κινηματογράφου Οπερα στην Ακαδημίας, τον οποίο διαχειρίζεται η Odeon. Αν όμως για κάθε σινεμά που ανοίγει κλείνουν δύο, κάτι δεν πάει καλά…

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT