Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Γαστρονομική σάτιρα, αγάπη χωρίς όρια

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Γαστρονομική σάτιρα, αγάπη χωρίς όρια

«Το μενού», «Ο σπόρος μιας αγάπης». Θρίλερ με τον Ρέιφ Φάινς στην κουζίνα, μια ανθρώπινη ιστορία από την Κίνα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μενού ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Μάιλοντ
Ερμηνείες: Ρέιφ Φάινς, Ανια Τέιλορ-Τζόι, Νίκολας Χουλτ

Η φράση «εφιάλτης στην κουζίνα» είναι μάλλον φτωχή για να περιγράψει όσα διαδραματίζονται σε μια αιχμηρή σάτιρα που καταπιάνεται με τον συναρπαστικό κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Ενα νεαρό ζευγάρι (Νίκολας Χουλτ, Ανια Τέιλορ-Τζόι) επιβιβάζεται σε μια θαλαμηγό μαζί με λίγους ακόμη εκλεκτούς επιβάτες με προορισμό ένα απομακρυσμένο νησί. Εκεί βρίσκεται το πολυτελές εστιατόριο ενός κορυφαίου σεφ (Ρέιφ Φάινς), ο οποίος έχει ετοιμάσει ένα μενού γεμάτο (τρομακτικές) εκπλήξεις για τους καλεσμένους του.

Η ταινία του Μαρκ Μάιλοντ («Succession») είναι γοητευτικά στυλιζαρισμένη, βάζοντάς μας στην απειλητική ατμόσφαιρα μιας καταιγίδας που ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Πράγματι, αυτό συμβαίνει στο δεύτερο κομμάτι, εκεί όπου οι πελάτες, σχεδόν όλοι τους πλούσιοι και ισχυροί, αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται στο έλεος του εκκεντρικού σεφ. Τον τελευταίο υποδύεται πειστικά ο Ρέιφ Φάινς, σε ένα φιλμ που έχει πάντως πολύ έντονα στοιχεία μαύρης κωμωδίας, καθώς η βιομηχανία της πολυτελούς εστίασης –και όχι μόνο– μπαίνει στο στόχαστρο και πυροβολείται ανελέητα.

Ο σπόρος μιας αγάπης ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ρουιτζούν Λι
Ερμηνείες: Ρένλιν Βου, Χάι-Κινγκ

Ενα υπέροχο, βαθιά ανθρώπινο φιλμ, που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου, έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Η Μα και ο Κάο, δύο σαραντάρηδες που για διαφορετικούς λόγους έχουν μείνει μόνοι στη ζωή, αναγκάζονται από τις οικογένειές τους να παντρευτούν με συνοικέσιο. Η αγροτική καθημερινότητά τους, με μοναδική βοήθεια έναν ακάματο γάιδαρο, είναι σκληρή, ωστόσο οι δυο τους θα αναπτύξουν σταδιακά ένα δεσμό αληθινής αγάπης και φροντίδας ο ένας για τον άλλον, ώσπου θα γίνουν κυριολεκτικά αχώριστοι. Ο Κινέζος δεξιοτέχνης Ρουιτζούν Λι δημιουργεί εδώ μια απλούστατη ιστορία, η οποία όμως καταφέρνει να συνδυάσει την υψηλή κινηματογραφική αξία με το ανθρωπιστικό πνεύμα και την πιο συγκινητική ιστορία αγάπης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη οθόνη, παρόλο που οι πρωταγωνιστές σε όλη τη διάρκεια δεν ανταλλάσσουν ούτε ένα φιλί. Ολα εδώ ξεκινούν από τη φύση. Τα ζώα, τα πουλιά, οι αγροί, η ύπαιθρος με μια λέξη, πρωταγωνιστεί στη ζωή αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι την αγκαλιάζουν, τη σέβονται και την τιμούν με τον μόχθο τους. Στην πραγματικότητα είναι πάμπτωχοι, όμως οι «ανάγκες» τους είναι τόσο διαφορετικές από αυτές του μέσου δυτικού καταναλωτή, ώστε σχεδόν δεν έχει σημασία.

Τα πάντα είναι χειροποίητα: από τα εργαλεία της δουλειάς μέχρι το ίδιο τους το σπίτι, το οποίο ανεγείρουν με τούβλα φτιαγμένα από λάσπη και άχυρο, όπως οι αρχαίοι πρόγονοί τους. Κάπου εκεί εισβάλλει η αστραφτερή BMW ενός πλούσιου συγγενούς και γαιοκτήμονα, ο οποίος απαιτεί το σπάνιο αίμα του Κάο κι εκείνος το δίνει δίχως δισταγμό. Η κοινή ζωή του με τη Μα είναι το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό που νιώθει –και κάνει– ο ένας για τον άλλον είναι σημαντικότερο από οποιονδήποτε κεραυνοβόλο έρωτα.

Κορσές ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Μαρί Κρόιτσερ
Ερμηνείες: Βίκι Κριπς, Κόλιν Μόργκαν

Η ιστορία της θρυλικής αυτοκράτειρας Σίσι αποκτά εναλλακτική, φεμινιστική διάσταση σε μιαν ενδιαφέρουσα βιογραφία με την εξαιρετική Βίκι Κριπς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εχοντας μόλις γιορτάσει τα 40ά της γενέθλια, η Σίσι καταλαμβάνεται όλο και περισσότερο από μια εμμονή με την εξωτερική εμφάνισή της. Υποβάλλει τον εαυτό της σε αυστηρή δίαιτα, ασκείται σκληρά και στενεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο τον ήδη ασφυκτικό κορσέ της. Φυσικά, όλα αυτά προκύπτουν από την κοινωνική απαίτηση να παραμείνει η τέλεια, νεαρή αυτοκράτειρα που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Η γυναίκα ωστόσο πίσω από την εικόνα πνίγεται και σύντομα θα αναζητήσει οδό διαφυγής. Το φιλμ της Κρόιτσερ μοιάζει περισσότερο με θρίλερ παρά με τυπική βιογραφία εποχής και αυτό είναι στα υπέρ του, αντίθετα με τη φανερή έλλειψη ρυθμού, η οποία βάζει εμπόδια σε ένα κατά τα άλλα υψηλού επιπέδου σύνολο.

Μπάρντο, το ψευδές χρονικό ενός σωρού αλήθειες ★★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου
Ερμηνείες: Ντάνιελ Χιμένεθ Κάτσο, Γκρισέλντα Σισιλιάνι

Ο βραβευμένος με πέντε Οσκαρ Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου παρουσιάζει ένα χαώδες εν μέρει αυτοβιογραφικό φιλμ, το οποίο δεν καταφέρνει να διατηρήσει την προσοχή του θεατή σε όλη τη μαραθώνια (σχεδόν τρεις ώρες) διάρκειά του. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Σιλβέριο, ένας επιφανής Μεξικανός δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, ο οποίος έπειτα από χρόνια διαμονής στο Λος Αντζελες επιστρέφει στην πατρίδα του με αφορμή μια σημαντική βράβευση. Το κυριολεκτικό ταξίδι ωστόσο θα συνοδευτεί και από ένα δεύτερο, ενδοσκοπικό, καθώς ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν και το παρόν, την ταυτότητα που έχει διαμορφώσει με τα χρόνια, τη διασημότητα κ.ο.κ. Χρησιμοποιώντας τον κεντρικό ήρωα ως alter ego –έως και εμφανισιακά είναι σχεδόν πανομοιότυπος–, ο Ινιαρίτου μπλέκει την πραγματικότητα με την ονειρική φαντασία, σε ένα μοτίβο που παραπέμπει προφανώς στο «8½» του Φελίνι, δίχως όμως να πλησιάζει τη στόχευση και τη μαγεία του τελευταίου.

Στο σύρμα ★
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Κατσάς
Ερμηνείες: Γιώργος Χρανιώτης, Γιάννης Φωτεινόπουλος

Η αιματοβαμμένη ιστορία της Μακρονήσου μεταφέρεται σε ένα φιλμ βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Αντώνη Κατσά. Η αρχή γίνεται το 1948 στον τόπο εξορίας, όπου ο Δημήτρης βρίσκεται έγκλειστος μαζί με άλλους εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Εκεί ένας σκληρός βασανιστής προσπαθεί να κάμψει το ηθικό του ώστε να υπογράψει δήλωση. Υστερα από μια δεκαετία, οι δυο τους θα συναντηθούν ξανά τυχαία σε ένα παγκάκι, ανοίγοντας μια συζήτηση που κρύβει από κοινού εκπλήξεις. Οι προθέσεις είναι αγαθές, η εκτέλεση ωστόσο απελπιστικά ερασιτεχνική, σε ένα φιλμ που παρουσιάζεται στον κινηματογράφο Στούντιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT