Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ: προβλήματα και λύσεις

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ: προβλήματα και λύσεις

Την άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθούν θέσεις διευθυντών και για τα τρία Μουσικά Σύνολα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συρρίκνωση και απαξίωση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και ειδικά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της κάνει λόγο εδώ και μέρες το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Αιτία των διαμαρτυριών του σωματείου, που έχει δεχθεί μηνύματα συμπαράστασης από Ελληνες μαέστρους και μουσικούς, είναι το γεγονός ότι στις αρχές Νοεμβρίου, η διοίκηση της ΕΡΤ δεν ανανέωσε αυτόματα τις συμβάσεις έργου όσων μουσικών απασχολούνται με αυτό το καθεστώς στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά αποφάσισε να περιορίσει εν μέρει τις συγκεκριμένες θέσεις, να περάσει εκ νέου από ακρόαση τους ήδη εργαζόμενους μουσικούς, να θέσει «ασυμβίβαστο» για όσους έχουν και άλλη σχέση εργασίας με το Δημόσιο, καθώς και να μειώσει τις ετήσιες παραγωγές της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Οπως εξηγούν στην «Κ» μουσικοί της Ορχήστρας, από τις 105 οργανικές θέσεις της, οι 51 καλύπτονται από μόνιμους υπαλλήλους, ενώ από τις υπόλοιπες 54, μόνο οι 22 καλύπτονται με συμβάσεις έργου. Με τη νέα απόφαση της ΕΡΤ, οι 22 αυτές θέσεις μειώνονται κατά επτά, ενώ για την πλήρωσή τους απαιτείται οι μουσικοί να περάσουν εκ νέου από ακρόαση. Επιπλέον, οι συναυλίες της Ορχήστρας μειώνονται από 33 τον χρόνο σε 24.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Κ» από τη διοίκηση της ΕΡΤ, η νέα απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιλυθούν με δικαιότερο τρόπο χρόνια προβλήματα στρεβλής και ανορθολογικής κατανομής των συμβασιούχων έργου στα τρία Μουσικά Σύνολα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, πλέον προκηρύσσονται συνολικά 28 θέσεις με σύμβαση έργου, από τις οποίες στη Συμφωνική Ορχήστρα αναλογούν μεν 15 (έναντι των αρχικών 22), ωστόσο 6 ακόμη αφορούν την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (που προηγουμένως είχε μόλις 3), ενώ άλλες 7 θα τροφοδοτήσουν τη Χορωδία της ΕΡΤ, στην οποία μέχρι πρότινος ούτε ένα οργανικό κενό δεν καλυπτόταν με σύμβαση έργου. Οσο για τη μείωση των παραγωγών της Ορχήστρας, αυτή γίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προς την κατεύθυνση του πραγματικά εφικτού.

Αναμένεται επίσης να προκηρυχθούν θέσεις διευθυντών και για τα τρία Μουσικά Σύνολα, μετά τη λήξη των σχετικών συμβάσεων την άνοιξη, στο πλαίσιο των οποίων μαέστρος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ είχε διατελέσει έως τον Μάιο ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT