Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Χάος στην Αμερική, έρωτες στην Ευρώπη

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Χάος στην Αμερική, έρωτες στην Ευρώπη

«Λευκός θόρυβος», «R.M.N.», «Η ιστορία της γυναίκας μου». Εξι ταινίες με αξιώσεις στις αίθουσες

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λευκός θόρυβος ★★★
∆ΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπαχ
Ερμηνείες: Ανταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουικ

Η ταινία που άνοιξε την αυλαία του τελευταίου Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Ο Νόα Μπάουμπαχ («Ιστορία γάμου») αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να μεταφέρει στην οθόνη το σπουδαίο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντον Ντελίλο, έχοντας και δύο σταρ πρωταγωνιστές. Ο Ανταμ Ντράιβερ και η Γκρέτα Γκέργουικ υποδύονται τον Τζακ και την Μπαμπέτ, οι οποίοι μεγαλώνουν μια… στρατιά από παιδιά στην Αμερική των μέσων της δεκαετίας του 1980. Πότε ήρεμη και συνήθως χαώδης, η καθημερινότητα της οικογένειας περνάει με ταχύτητα μπροστά από τον φακό, μέχρι που ένα ατύχημα με τη συνακόλουθη οικολογική καταστροφή βάζει τις ζωές όλων σε κίνδυνο.

Ο Μπάουμπαχ διασκευάζει το σενάριο με τον στακάτο, χιουμοριστικό τόνο που έχουμε συνηθίσει στις ταινίες του, προσπαθώντας να μοιράσει, κατά το δυνατόν, τις δυνάμεις του μεταξύ λόγου και εικόνας. Η δεύτερη είναι όντως εξαιρετική και παρά το ποπ στυλιζάρισμα, μας δίνει μια ζωντανή εκδοχή των πολύχρωμων ’80s, που μοιάζει με εκείνη του τηλεοπτικού «Stranger Things», δίχως το νοσταλγικό παραγέμισμα. Η ιστορία του, ωστόσο, κρύβει στο εσωτερικό της τον τρόμο του τέλους, του θανάτου, με τον οποίο οι ήρωες θα έρθουν τελικά αντιμέτωποι στην άλλη πλευρά της γυαλιστερής επιφάνειας.

R.M.N. ★★★½
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ∆ΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Μουνγκίου
Ερμηνείες: Μάριν Γκριγκόρε, Τζούντιθ Στέιτ

Ο σπουδαίος Ρουμάνος κινηματογραφιστής Κρίστιαν Μουνγκίου επιστρέφει με ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ πάνω στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες της. Βρισκόμαστε τις μέρες των Χριστουγέννων, σε ένα πολυεθνικό χωριό της Τρανσυλβανίας, εκεί όπου συμβιώνουν επί αιώνες Ρουμάνοι, Ούγγροι, αλλά και κάποιοι Γερμανοί. Η άφιξη ωστόσο μιας χούφτας μεταναστών από τη Σρι Λάνκα, οι οποίοι έρχονται να δουλέψουν σε μια ντόπια αρτοποιία, προκαλεί αντιδράσεις και σύντομα οι κάτοικοι αρχίζουν να μαζεύουν υπογραφές για να τους διώξουν.

Ο Μουνγκίου χρησιμοποιεί τον (θεωρητικά) στενό μικρόκοσμο ενός χωριού, προκειμένου να δημιουργήσει έναν πολύ ευρύτερο σεναριακό καμβά και τελικά να μιλήσει για σημαντικά ζητήματα: το αρτοποιείο προσλαμβάνει ξένους εργάτες με επιδότηση από την Ε.Ε., διότι οι ντόπιοι δεν δέχονται να δουλέψουν για χαμηλούς μισθούς. Αντιθέτως, αντιδρούν ρατσιστικά απέναντι στους νεοφερμένους, ενώ σχεδόν όλοι τους έχουν συγγενείς μετανάστες στη δυτική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, μέλη μιας γαλλικής ΜΚΟ μετρούν… αρκούδες στο διπλανό δάσος. Ολο αυτό το περίπου σουρεάλ μείγμα, παρότι θυσιάζει κάτι σε κινηματογραφική αισθητική, καταφέρνει να σκιαγραφήσει με θαυμαστή παρατηρητικότητα τις κοινωνικές ζυμώσεις που συντελούνται αυτή τη στιγμή, ιδίως στην ανατολική πλευρά του ευρωπαϊκού χάρτη.

Η ιστορία της γυναίκας μου ★★★
∆ΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ιλντιγκο Ενιέντι
Ερμηνείες: Λεά Σεϊντού, Γκις Νάμπερ, Λουί Γκαρέλ

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μίλαν Φουστ, η βραβευμένη με Χρυσή Αρκτο Ιλντιγκο Ενιέντι («Η ψυχή και το σώμα») αφηγείται μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης που μας πηγαίνει πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί, σε ένα παρισινό καφέ, ο νέος καπετάνιος Τζέικομπ Στορ παίρνει την παρορμητική απόφαση να παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει από την πόρτα. Για καλή του τύχη αυτή είναι η πανέμορφη Λίζι (Λεά Σεϊντού), η οποία θα συμφωνήσει όντως να γίνει γυναίκα του, ξεκινώντας μια θυελλώδη σχέση, γεμάτη πάθη, ζήλιες και τρίτα πρόσωπα (Λουί Γκαρέλ), που θα φέρουν τα πράγματα στα άκρα. Το φιλμ της Ενιέντι αναπλάθει όμορφα την εποχή, χαρίζοντας μιαν επικότητα, η οποία δυστυχώς μεταφέρεται και στη σχεδόν τρίωρη διάρκεια. Παρ’ όλα αυτά, εδώ υπάρχουν μερικές εξαιρετικά καλοστημένες σκηνές, συν την απλώς υπέροχη Λεά Σεϊντού, η οποία μαγνητίζει τον φακό σε κάθε της πλάνο.

Ησυχία 6-9 ★★½
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής
Ερμηνείες: Χρήστος Πασσαλής, Αγγελική Παπούλια

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Χρήστο Πασσαλή, ο οποίος δημιουργεί μια «λανθιμικής» υφής ιστορία αγάπης: ο Αρης φτάνει σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη προκειμένου να πιάσει δουλειά. Εκεί οι κάτοικοι περνούν τις ώρες τους ακούγοντας μέσα από αναλογικές κεραίες τις φωνές των εξαφανισμένων αγαπημένων τους προσώπων. Η μόνη επίσης ξένη είναι η Αννα, την οποία ερωτεύεται. Ενα φαινομενικά ψυχρό αλλά στην πραγματικότητα ευαίσθητο φιλμ πάνω στην αγάπη, καθώς και στον πόνο της απώλειας και στους μηχανισμούς τους οποίους οι άνθρωποι εφευρίσκουν για να τον αντιμετωπίσουν.

Οι πέντε διάβολοι ★★½
Σκηνοθεσία: Λεά Μιζιούς
Ερμηνείες: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Δάφνη Πατακιά

Το ερωτικό θρίλερ μπλέκεται με το στοιχείο του υπερφυσικού, σε ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια την Αντέλ Εξαρχόπουλος. Η Τζοάν είναι η νεαρή μητέρα της μικρής Βίκι, η οποία έχει το χάρισμα να απομνημονεύει και να αναπαράγει όποιο άρωμα και μυρωδιά θελήσει. Οταν η αδελφή του πατέρα της μπαίνει στη ζωή της οικογένειας, το άρωμά της οδηγεί τη μικρή σε ένα ταξίδι αναμνήσεων γεμάτο συνταρακτικές αποκαλύψεις. Το φιλμ της Λεά Μιζιούς («Ava») συγκροτείται γύρω από μια έξυπνη ιδέα, η οποία όμως οδηγεί αναπόφευκτα σε κάποιους σεναριακούς συμβιβασμούς και ευκολίες. Η Εξαρχόπουλος όπως και η Δάφνη Πατακιά τα καταφέρνουν πολύ καλά στους ρόλους τους, ενώ εξαιρετική είναι και η μικρή Σάλι Ντραμέ σε μια ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το φινάλε.

Αγρια νύχτα ★★
Σκηνοθεσία: Τόμι Γουίρκολα
Ερμηνείες: Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Τζον Λεγκουιζάμο

Ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ, γνωστός μας από το «Stranger Things» στον ρόλο του σερίφη Τζιμ Χόπερ, φοράει τη στολή του Αη Βασίλη, σε μια μάλλον… αντισυμβατική απεικόνιση του αγαπημένου ήρωα των γιορτών. Παραμονή Χριστουγέννων, μια ομάδα οπλισμένων μισθοφόρων εισβάλλει σε μια πολυτελή έπαυλη κρατώντας τους πλούσιους ενοίκους ως ομήρους. Για κακή τους τύχη, ωστόσο, από το ίδιο σπίτι τυχαίνει να περνάει και ο Αη Βασίλης, ο οποίος θα αναλάβει να βάλει τους «κακούς» στη θέση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT