Όταν ο Ράσελ Κρόου λύνει εξισώσεις μέσα στην τάξη

Όταν ο Ράσελ Κρόου λύνει εξισώσεις μέσα στην τάξη

Η πλατφόρμα ταινιών για τα σχολεία, το CINEDU του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ξεκίνησε τη λειτουργία της

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και αν ο μαθηματικός του σχολείου εξηγούσε το μυστήριο των εξισώσεων και τη μαγεία της επίλυσής τους με μια κινηματογραφική ταινία; Αν η προβολή του φιλμ «Ενας υπέροχος άνθρωπος», της βιογραφικής μυθοπλασίας στην οποία ο Ράσελ Κρόου ενσαρκώνει τον Αμερικανό μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Νας, μπορούσε να συνεπάρει την τάξη τόσο ώστε το μάθημα να τρέξει σαν νεράκι;

Η είδηση είναι πως η ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία, το CINEDU (www.cinedu-gfc.gr) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ξεκίνησε τη λειτουργία της. Μπορεί ακόμη να μη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη –τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα και δοκιμάζεται σε κάποια σχολεία–, μπορεί προς το παρόν να περιέχει δείγμα ταινιών, αλλά το εγχείρημα έχει γίνει πραγματικότητα και με ταχύ ρυθμό εξελίσσεται.

«Το CINEDU δεν είναι μια πλατφόρμα για να δούμε σινεμά», διευκρινίζει στην «Κ» η γενική διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου. «Είναι όμως ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να βάλει τον κινηματογράφο μέσα στις σχολικές αίθουσες, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει το εύρος για να συμπορευτεί με τη διδακτέα ύλη και των τριών βαθμίδων της σχολικής εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως και το λύκειο. Με αυτόν τον τρόπο το σινεμά γίνεται, αφενός, ένας εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας και, αφετέρου, ευαισθητοποιεί, εμπνέει και –γιατί όχι;– προτρέπει τους μαθητές σε δράση και δημιουργία».

Με αυτούς τους στόχους, η συγκεκριμένη πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία θα προσφέρει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν κατάλογο τουλάχιστον 92 σύγχρονων ταινιών, ελληνικής, ευρωπαϊκής αλλά και διεθνούς παραγωγής, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και animation.

Οι ταινίες αυτές θα συνοδεύονται από ανάλογο πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, διαμορφωμένο ειδικά ώστε να χρησιμοποιείται στην τάξη, στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενός συγκεκριμένου θέματος. Δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιαδήποτε ταινία επιθυμούν να προβάλουν στο μάθημά τους, και να αξιοποιήσουν το ειδικό υλικό ώστε να μεταμορφώσουν τα νέα ελληνικά, τα μαθηματικά, τη φυσική ή τη χημεία σε μια οπτικοακουστική εμπειρία.

Η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες ταινίες για προβολή και μελέτη στο πλαίσιο των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος σπουδών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και έπειτα από εγγραφή καθηγητών/τριών και μαθητών/τριών θα παρέχεται συνεχής τεχνική υποστήριξη με τη μορφή helpdesk. Με στόχο την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης, οι ταινίες θα υποτιτλιστούν, ενώ αυτές που απευθύνονται σε νεότερο κοινό θα μεταγλωττιστούν.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω ΕΣΠΑ, και η επιλέξιμη δαπάνη είναι περίπου 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Η επιλογή των ταινιών, η διαμόρφωση του συνοδευτικού εποπτικού υλικού και η εκπαίδευση των ανθρώπων του κινηματογράφου που θα αναλάβουν την εξοικείωση δασκάλων και καθηγητών με το νέο μέσο, έχει ανατεθεί σε τέσσερις «αναδόχους», με εμπειρία στη σύνδεση του κινηματογράφου με την εκπαίδευση. Οπως μας είπε η κ. Καρτάλου, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχει αναρτηθεί περίπου το ένα τρίτο των ταινιών και του συνοδευτικού υλικού, ενώ η πλατφόρμα θα έχει ολοκληρωθεί για το νέο εκπαιδευτικό έτος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT