Επιστροφή στα Βούρλα, μια μουσικοθεατρική παράσταση

Επιστροφή στα Βούρλα, μια μουσικοθεατρική παράσταση

Τα Βούρλα χωρίζονταν σε τρεις «αυλές»: οι πόρνες πρώτης τάξεως έμεναν σε ιδιαίτερες κατοικίες, οι πόρνες δευτέρας τάξεως σε οίκους ασωτίας και οι τρίτης τάξεως στα χαμαιτυπεία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον ευρύτερο Πειραιά, τα Βούρλα ήταν ένας βαλτότοπος στη Δραπετσώνα λίγα μέτρα πιο πέρα από το νεκροταφείο του Αγίου Διονυσίου. Το 1875 το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά παίρνει την απόφαση να εκτοπίσει εκεί ένα μεγάλο αριθμό εκδιδόμενων γυναικών σ’ ένα μεγάλο οίκημα – εκτός σχεδίου πόλεως τότε. Έτσι, ένα μέρος του υποκόσμου θα μετατοπιζόταν έξω από την πόλη. Όσο για τις πόρνες, περιορισμένες εκεί, θα εξασκούσαν το επάγγελμά τους και συγχρόνως θα είχαν στοιχειώδη ιατρική παρακολούθηση.

Τα Βούρλα χωρίζονταν σε τρεις «αυλές»: οι πόρνες πρώτης τάξεως έμεναν σε ιδιαίτερες κατοικίες, οι πόρνες δευτέρας τάξεως σε οίκους ασωτίας και οι τρίτης τάξεως στα χαμαιτυπεία. Έτσι τα Βούρλα τράβηξαν μακριά, από τον αναπτυσσόμενο, αστικό Πειραιά, μεγάλο μέρος των ξένων πληρωμάτων καθώς και των εγχώριων ανδρών του λιμεναρχείου και του Πολεμικού Ναυτικού. Για πολλές δεκαετίες εκατοντάδες γυναίκες άσκησαν έγκλειστες εκεί το επάγγελμα της πορνείας μέχρι τα Βούρλα να μετατραπούν σε φυλακή από τους Γερμανούς το 1940- 1941.

Μέσα από στοιχεία μυθοπλασίας αλλά και πραγματικές μαρτυρίες, η Ελένη Φιλίνη και η Κατερίνα Αγγελίτσα ζωντανεύουν αυτές τις γυναίκες και ανοίγουν την καρδιά τους. Μας μιλούν για όλα αυτά που έζησαν μέχρι να φτάσουν στα Βούρλα, για τη ζωή τους μέσα στην «κοριτσιέρα» όπως συνήθιζαν να λένε, για όσα τις πονούν μα και για τα όνειρα που δε σταμάτησαν ποτέ να έχουν. Και φυσικά, μας τραγουδούν. Μας τραγουδούν πολύ. Πώς αλλιώς να πούνε της ψυχής τους τα ανείπωτα;

Την σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό του φωτισμού στην μουσικοθεατρική παράσταση «Η κοριτσιέρα των Βούρλων» υπογράφει η Έφη Ρευματά. Για 20 παραστάσεις στο Στούντιο Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 9 το βράδυ. Μουσικοί επί σκηνής: Ντάνα Γιακουμέλου (πιάνο, πλήκτρα) και Γιώργος Φραγκάκης (κιθάρα, μπουζούκι).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT