Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αινιγματικές αναμνήσεις, εξερεύνηση στο Θιβέτ

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αινιγματικές αναμνήσεις, εξερεύνηση στο Θιβέτ

«Aftersun», «Η λεοπάρδαλη του χιονιού». Δράμα και μυστήριο από τη Βρετανία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aftersun ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς
Ερμηνείες: Πολ Μεσκάλ, Φράνκι Κόριο

Ενα πολλά υποσχόμενο κινηματογραφικό ντεμπούτο για τη χρονιά μάς έρχεται από τη Βρετανία και τη Σάρλοτ Γουέλς, η οποία κάνει βουτιά στον κόσμο των αναμνήσεων. Πρωταγωνιστές εδώ είναι o Κάλουμ (Πολ Μεσκάλ) και η Σόφι (Φράνκι Κόριο), ένας νεαρός χωρισμένος πατέρας με την 11χρονη κόρη του, οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 περνούν μερικές ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας. Χρόνια αργότερα, η ενήλικη πια Σόφι αφήνεται στις αναμνήσεις αυτού του σημαδιακού ταξιδιού, προσπαθώντας να καταλάβει περισσότερα σε σχέση με τον αινιγματικό πατέρα της. Η Γουέλς επιτυγχάνει να δημιουργήσει σχεδόν άψογα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο σινεμά: την κατάλληλη ατμόσφαιρα, η οποία μάλιστα δεν συμβαδίζει πάντα με όσα «διαβάζουμε» στο σενάριο, ειδικά στο πρώτο κομμάτι της ταινίας. Εκεί βασικά τα πάντα μοιάζουν ειδυλλιακά, καθώς πατέρας και κόρη περνούν τις μέρες τους δίπλα στην πισίνα, παίζουν παιχνίδια, βγάζουν βίντεο και κάνουν νέες γνωριμίες. Παρ’ όλα αυτά, μια αόριστη απειλή, η οποία ουσιαστικά δεν κατονομάζεται ποτέ, πλανιέται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το κατά τα άλλα ηλιόλουστο τοπίο. Οταν η απόσταση του χρόνου θολώνει τη μνήμη, τον λόγο αναλαμβάνουν τα συναισθήματα. Η ταινία κερδίζει τον θεατή με την τρυφερότητα και την πηγαία συγκίνηση που προκαλεί, καθώς και με τις πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού ★★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Μαρί Αμιγκέ, Βενσάν Μινιέ
Εμφανίζονται: Βενσάν Μινιέ, Σιλβέν Τεσόν

Aπό τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχουμε δει φέτος, μας ταξιδεύει στα παγωμένα οροπέδια του Θιβέτ, εκεί όπου μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων μελετητών της φύσης αναζητεί τα ίχνη της (σχεδόν) μυθικής λεοπάρδαλης του χιονιού. Εχοντας να αναμετρηθούν με ακραίες καιρικές συνθήκες των 20 και 30 βαθμών υπό το μηδέν, ο φωτογράφος άγριας ζωής Βενσάν Μινιέ και ο συγγραφέας Σιλβέν Τεσόν (αυτοί φαίνονται μπροστά από την κάμερα) θα εξασκηθούν στην αρετή της υπομονής. Το καρτέρι θα τους ανταμείψει με μερικές συναρπαστικές συναντήσεις κι εμάς με μια σειρά από εντυπωσιακές εικόνες, τόσο των ζώων όσο και των τοπίων μέσα στα οποία εκείνα μάχονται καθημερινά για την επιβίωση. Ολα αυτά με άψογη κινηματογράφηση και σοφή εναλλαγή μεταξύ σιωπής και υποβλητικών μουσικών θεμάτων, δημιουργημένων από τους σπουδαίους Νικ Κέιβ και Γουόρεν Ελις.

Η συνωμοσία του Καΐρου ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ
Ερμηνείες: Φάρες Φάρες, Ταουφίκ Μπαρχόμ

Η επίσημη πρόταση της Σουηδίας για τα Οσκαρ του 2023 είναι η ταινία ενός… Αιγύπτιου. Ο Ταρίκ Σαλέχ («Κάιρο εμπιστευτικό») θεωρείται ανεπιθύμητος στη χώρα του πατέρα του, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να τοποθετήσει την ιστορία του στο ιστορικό τέμενος – Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου. Εκεί, στην πιο ονομαστή θεολογική σχολή ολόκληρου του αραβικού κόσμου, καταφθάνει ο Ανταμ, γιος μιας φτωχής οικογένειας ψαράδων. Ταυτόχρονα ο μεγάλος ιμάμης, ηγέτης του πανεπιστημίου, πεθαίνει και η μάχη για τη διαδοχή του ξεκινά· ένας πόλεμος στον οποίο σύντομα ο Ανταμ θα γίνει πιόνι των ισχυρών. Το φιλμ του Σαλέχ θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ, επιχειρώντας παράλληλα να σχολιάσει τις περίπλοκες συνθήκες και τις σχέσεις μεταξύ θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, σε έναν κόσμο όπου η πρώτη παραμένει πανίσχυρη στη συνείδηση των ανθρώπων και η δεύτερη άμεσα εξαρτώμενη από τις διαθέσεις της. Η ταινία κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών.

Ο Παπουτσωμένος Γάτος ★★½
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζόελ Κρόφορντ
Ακούγονται: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγεκ

Ο αγαπημένος ήρωας (και) από το σύμπαν του «Σρεκ» επιστρέφει για μια νέα περιπέτεια, λιγότερο ίσως… ριψοκίνδυνη από τις προηγούμενες. Και αυτό διότι ο Γάτος έχει πια «κάψει» τις οκτώ από τις εννιά ζωές του, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί ταπεινωμένος στα μετόπισθεν. Οταν όμως μαθαίνει για το μυθικό Αστέρι των Ευχών ξεκινά μια επική αναζήτηση στο Μαύρο Δάσος, προκειμένου να επαναφέρει τις χαμένες ζωές του. Μαζί του η άσπονδη φίλη, Κίτι Ελαφροπατούσα, και ο φλύαρος σκύλος Πέρο. Καλοφτιαγμένο αν και κάπως παλιομοδίτικο κινούμενο σχέδιο από την Dreamworks, με τον Αντόνιο Μπαντέρας και τη Σάλμα Χάγεκ να χαρίζουν (υπέροχα) τις φωνές τους στην υποτιτλισμένη έκδοση. Η ταινία κυκλοφορεί και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Army Baby
ΚΩΜΩΔΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Ερμηνείες: Ιαν Στρατής, Γεράσιμος Γεννατάς

Το υποείδος της στρατιωτικής κωμωδίας αποκτά άλλο ένα επεισόδιο. Παραμονές Χριστουγέννων, σε ένα συνοριακό στρατόπεδο του Εβρου, καταφθάνει ένα ταξί για να παραδώσει ένα ασυνόδευτο μωρό. Κατά τα φαινόμενα η μαμά του το έχει στείλει πακέτο στον πατέρα (Ιαν Στρατής), ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στη μονάδα. Οπως είναι φυσικό, τα πάντα θα ανατραπούν στο στρατόπεδο, καθώς οι φαντάροι προσπαθούν να κρατήσουν κρυφή την παραμονή του βρέφους. Τα πράγματα, βέβαια, θα γίνουν ακόμη χειρότερα όταν το τελευταίο περνάει κατά λάθος τα σύνορα και καταλήγει σε ένα… τουρκικό χαμάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT