Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τη φωνή στον ζωγράφο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τη φωνή στον ζωγράφο

«Whitney Houston: I wanna dance with somebody», «Στη σκιά του Καραβάτζιο», «Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου».

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Whitney Houston: I wanna dance with somebody ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Κάσι Λέμονς
Ερμηνείες: Ναόμι Ακι, Στάνλεϊ Τούτσι, Αστον Σάντερς

Η κινηματογραφική βιογραφία της Γουίτνεϊ Χιούστον έρχεται αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες για να τις γεμίσει με τα τραγούδια μιας από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες στην ιστορία της μουσικής. Στην ταινία της Κάσι Λέμονς, τη δύσκολη… αποστολή αναλαμβάνει η Ναόμι Ακι, η οποία υποδύεται τη Χιούστον από τα πρώτα της βήματα στην τοπική χορωδία του Νιου Τζέρσεϊ μέχρι το πρόωρο τραγικό τέλος της το 2012. Στο ενδιάμεσο υπάρχει φυσικά η απόλυτη καταξίωση, οι τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, αλλά και τα προσωπικά προβλήματα και η μοιραία εξάρτηση από τις ουσίες. Στο φιλμ, το σενάριο του οποίου υπογράφει ο υποψήφιος για Οσκαρ Αντονι Μακάρτεν («Bohemian Rapsody»), βλέπουμε μια σχετικά «καθαρή» εκδοχή της ιστορίας της Χιούστον, αφήνοντας στην άκρη τα πολλά ναρκωτικά και τις σκληρές εικόνες που θα μας οδηγούσαν στην πιο σκοτεινή πλευρά του ειδώλου. Αντιθέτως εδώ υπάρχει μπόλικη λάμψη, δόξα και (συχνά σπαταλημένο) χρήμα σε μια γενικώς ακαδημαϊκή, μακροσκελή βιογραφία που δεν εκπλήσσει, αλλά πετυχαίνει να συγκινήσει αυθεντικά σε συγκεκριμένες στιγμές της, χάρη και στην αφοσιωμένη ερμηνεία της Ναόμι Ακι.

Η ιστορία μιας μυθιστοριογράφου ★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σου
Ερμηνείες: Λι Χάι-γιονγκ, Κιμ Μιν-χι

Ο Κορεάτης κινηματογραφιστής Χονγκ Σανγκ-σου («Η γυναίκα που έφυγε») κέρδισε την Αργυρή Αρκτο – Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής του τελευταίου Φεστιβάλ Βερολίνου με ένα λιτό, διαλογικό φιλμ που εστιάζει στον μικρόκοσμο των ανθρώπινων σχέσεων, παλιών και καινούργιων, ο οποίος μπορεί συχνά να εκπλήξει. Βασική πρωταγωνίστρια εδώ είναι μια μεσήλικη συγγραφέας, η οποία ξεκινάει τη βόλτα της από ένα βιβλιοπωλείο, περνάει από έναν πύργο παρατήρησης και ένα πάρκο, για να καταλήξει ξανά πίσω στην αφετηρία της. Στη διαδρομή θα συναντήσει ένα σκηνοθέτη με τη γυναίκα του και μια ηθοποιό μαζί με έναν νεαρό φοιτητή κινηματογράφου, τους οποίους και θα πείσει να γυρίσουν την πρώτη της ταινία.

Η ούτως ή άλλως υποτυπώδης πλοκή του φιλμ εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά διαδοχικών βινιετών, κατά τις οποίες η κάμερα παραμένει σταθερή περικλείοντας τους πρωταγωνιστές στο ασπρόμαυρο κάδρο της. Η ουσία άλλωστε εδώ έχει να κάνει βασικά με τα λεγόμενα, τα οποία αναφέρονται στην έλξη μεταξύ των ανθρώπων (ερωτική ή φιλική), στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη φήμη, στη ματαιοδοξία κ.ά.

Στη σκιά του Καραβάτζιο ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μικέλε Πλασίντο
Ερμηνείες: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Λουί Γκαρέλ

Το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της Ιστορίας φιλοτεχνείται με τη βοήθεια ενός εντυπωσιακού καστ. Ο Ρικάρντο Σκαμάρτσιο είναι σχεδόν αγνώριστος στον ρόλο του Μικελάντζελο Μερίζι ή «Καραβάτζιο», του τολμηρού καλλιτέχνη ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί πόρνες, κλέφτες και αστέγους ως μοντέλα για τους θρησκευτικούς πίνακές του. Οταν ένας από τους ατελείωτους καβγάδες του θα τον καταδικάσει σε θάνατο, ο Πάπας αναθέτει σε έναν μυστικό πράκτορα (Λουί Γκαρέλ) να ερευνήσει εις βάθος τη ζωή του, προκειμένου να αποφασίσει αν θα του απονείμει χάρη. Προσαρμόζοντας έξυπνα τη φωτογραφία του στα χρώματα και στις σκιές του ίδιου του Καραβάτζιο, ο Μικέλε Πλασίντο δημιουργεί μια αναμφισβήτητα ατμοσφαιρική βιογραφία, η οποία ωστόσο πάσχει από απόψεως ρυθμού, κάτι που με τη σειρά του κάνει περισσότερο ανοικονόμητη τη δίωρη διάρκειά της.

Γάμος μετ’ εμποδίων
ΚΟΜΕΝΤΙ (2022)
Σκηνοθεσία: Τζέισον Μουρ
Ερμηνείες: Τζένιφερ Λόπεζ, Τζος Ντουχάμελ

Το υποείδος της γαμήλιας κομεντί αποκτά άλλο ένα κεφάλαιο με τους Τζένιφερ Λόπεζ και Τζος Ντουχάμελ να ετοιμάζονται για τους αιώνιους όρκους αγάπης σε εξωτικό προορισμό. Τα πάντα ωστόσο θα ανατραπούν και σύντομα τόσο οι ίδιοι όσο και οι παρεμβατικές οικογένειές τους θα πέσουν θύματα μιας παράξενης ομηρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT