Γλυπτά Παρθενώνα: διαψεύδονται τα περί συμφωνίας

Γλυπτά Παρθενώνα: διαψεύδονται τα περί συμφωνίας

Κοντά σε συμφωνία για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, βρίσκονται το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg στο Λονδίνο, το οποίο όμως διέψευσαν στην «Κ» πηγές από το ΥΠΠΟΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε συμφωνία για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, βρίσκονται το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg στο Λονδίνο, το οποίο όμως διέψευσαν στην «Κ» πηγές από το ΥΠΠΟΑ.

Η συμφωνία –που όπως επισημαίνει το τηλεγράφημα του πρακτορείου ακόμη δεν έχει κλείσει– προβλέπει την επιστροφή μέρους (proportion) των Γλυπτών εκ περιτροπής (rotation) σε βάθος χρόνου. Η ελληνική πλευρά θα δανείζει αρχαιότητες στο μουσείο του Λονδίνου, το οποίο θα προμηθευθεί και πιστά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες και ανώνυμες πηγές για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται και επισημαίνει ότι ένα από τα σύνθετα προβλήματα της συμφωνίας είναι η μεταφορά των αρχαιοτήτων.

«Aυτό που αναγράφεται στο δημοσίευμα για το Μουσείο της Ακρόπολης δεν ισχύει», δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής του Νίκος Σταμπολίδης. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου που χειρίζονται τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά σημείωναν επίσης πως «δεν υπάρχουν εξελίξεις» στην υπόθεση.

«Δεν ισχύει αυτό που περιγράφει το δημοσίευμα», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σταμπολίδης.

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ακόμη την πρόσφατη συμφωνία για τον σταδιακό επαναπατρισμό της συλλογής Στερν των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ μέσω του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και τη συμφωνία για την επιστροφή του θραύσματος Fagan από τη Σικελία, ως μοντέλα πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια παρόμοια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το πρακτορείο αναφέρεται στην επιστροφή του θραύσματος Fagan ως μια συμφωνία «ανανεούμενου δανείου» (renewable loan), αν και το ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο της Ακρόπολης έχουν ανακοινώσει την «κατάθεση» (deposito) του θραύσματος σε μόνιμη βάση (sine die) στην Ελλάδα.

Το πρακτορείο θυμίζει ακόμη τις μυστικές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και πρώην βουλευτή Τζορτζ Οσμπορν για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών, τις δηλώσεις της κυβέρνησης Σούνακ περί μη αλλαγής του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Βρετανικού Μουσείου και επικαλείται δηλώσεις του Εντ Βέιζι, επικεφαλής του Parthenon Project και πρώην υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας, για την εξεύρεση συμφωνίας στη βάση μιας «πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Εντύπωση προκαλεί πάντως η «συνύπαρξη» των δύο μουσείων σε επίπεδο διαπραγματεύσεων· όχι επειδή οι δύο φορείς δεν έχουν επικοινωνία μεταξύ τους για διάφορα θέματα, αλλά επειδή η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί πίσω από την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021, που καλούσε επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να συνομιλήσει με την Ελλάδα σε διακρατικό επίπεδο, σε αντίθεση με το πάγιο επιχείρημα της βρετανικής πλευράς ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι υπόθεση των δύο μουσείων. Οσο γνωρίζουμε, όμως, διακυβερνητικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT