«Εβδομάδα Γλυπτών Παρθενώνα» ήταν αυτή που πέρασε και για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα βρετανικά, τα οποία, όπως είναι φυσικό, παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Η αρχή πάντως έγινε από το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο ήταν από τα πρώτα που μετέδωσαν την πληροφορία πως επίκειται μια συμφωνία για την επιστροφή μέρους των Γλυπτών, μέσω ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού σε αντάλλαγμα «άλλων αντικειμένων» από την πλευρά της Αθήνας, ενώ γύψινα αντίγραφα πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση τους στο Βρετανικό Μουσείο. Το δημοσίευμα (που διαψεύστηκε από την ελληνική πλευρά) έκανε επίσης λόγο για τις δυσκολίες, νομικές αλλά και πρακτικές, που εμπεριέχει η μετακίνηση των Γλυπτών, καθώς και την απροθυμία της κυβέρνησης Σούνακ να αλλάξει τον νόμο του 1963, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η παραχώρηση έργων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Κατέληγε ωστόσο με την πρόσφατη θέση της πρωτοβουλίας «The Parthenon Project», σύμφωνα με την οποία μια λύση «ωφέλιμη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βρετανία με επίκεντρο την πολιτισμική συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων (…) είναι επιτέλους ορατή».
«Να επιστρέψει τα Μάρμαρα σαν άπαξ δωρεά» προτείνει στη βρετανική κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Ντέιβιντ Φροστ.
Ενα βήμα παρακάτω προχώρησαν την υπόθεση οι Times του Λονδίνου, οι οποίοι σε δημοσίευμα της Πέμπτης υποστήριξαν πως το προσχέδιο της συμφωνίας «έχει ήδη γραφτεί», ενώ τόνιζαν πως το νομικό κώλυμα, που αναφέραμε και παραπάνω, πρόκειται να καμφθεί ακριβώς μέσω του σχήματος ενός «μακροχρόνιου δανεισμού». Αναφανδόν υπέρ της αμοιβαίας επωφελούς λύσης τάχθηκε με δηλώσεις του την ίδια ημέρα και ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι, ο οποίος αποτελεί και σταθερό υποστηρικτή της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε, δε, την αφαίρεσή τους από την Αθήνα συγκρίσιμη «με την αφαίρεση του Πύργου του Αϊφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπουρι», ενώ ξεκαθάρισε πως η επιστροφή των έργων πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Υπέρ της επανασύνδεσης των Γλυπτών στο Μουσείο Ακρόπολης είναι όμως και στελέχη της συντηρητικής βρετανικής πολιτικής σκηνής. Συγκεκριμένα ο Ντέιβιντ Φροστ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, ο οποίος σε χθεσινό του άρθρο στην Telegraph επιχειρηματολογεί σχετικά, δηλώνοντας «για πρώτη φορά τόσο πεπεισμένος από τα ηθικά, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά επιχειρήματα». Επίσης ο κ. Φροστ μιλάει για τη σημασία των Γλυπτών ως κορυφαία έκφραση όχι μόνο του αρχαιοελληνικού, αλλά του δυτικού πολιτισμού γενικότερα, ο οποίος (εννοείται) πως πρέπει να φροντίσει για την αποκατάσταση της ενότητάς του. Ο ίδιος μάλιστα, αφού υποστηρίζει πως λόγο στην υπόθεση δεν πρέπει να έχει μόνο το Βρετανικό Μουσείο αλλά και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καταλήγει σε μια γενναία πρόταση: «Η άποψή μου είναι πως έχει φτάσει η ώρα για μια σπουδαία χειρονομία. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Αυτή είναι να προσφερθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα σαν άπαξ δωρεά αυτής της χώρας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας νέας αγγλο-ελληνικής συνεργασίας».