Ποιος ήταν ο Πελέ;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε το βιβλίο «Πελέ: Η αυτοβιογραφία» (εκδ. Πατάκη, σε μετάφραση Θανάση Χειμωνά), στο οποίο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής αφηγείται την ιστορία της εκπληκτικής ζωής του και καριέρας του. Ο Πελέ γράφει με σεμνότητα και χιούμορ, αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, διηγείται τις εμπειρίες του ως πολιτικού, πρέσβη του αθλητισμού και συμβόλου μιας ολόκληρης κουλτούρας. «Εμείς οι Βραζιλιάνοι έχουμε χρέος να δείξουμε στον κόσμο πως δεν είμαστε απλώς οι πέντε φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές, αλλά και άνθρωποι με συναισθήματα και καλούς τρόπους, υπακούοντας πάντα στον υπ’ αριθμόν ένα κανόνα του αθλητισμού και της ζωής: Να ξέρουμε να χάνουμε», γράφει ο ίδιος.

Δωρεάν βιβλία για όλους

Η οργάνωση Book Aid International δωρίζει βιβλία σε εκτοπισμένους ανθρώπους από τη Νιγηρία και σε Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πολωνία για πρώτη φορά τώρα, ως μέρος της στρατηγικής της να προσεγγίσει κοινότητες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ανάγνωση. Πολύ πρόσφατα, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι έστειλε 1.140.435 νέα βιβλία σε αναγνώστες σε 26 χώρες, με την υποστήριξη της εκδοτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνολικά, η φιλανθρωπική οργάνωση εκπαίδευσε 361 δασκάλους και βιβλιοθηκονόμους, ίδρυσε 456 σχολικές βιβλιοθήκες και χρηματοδότησε την αγορά 24.976 βιβλίων που εκδόθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Ενας νέος Λουί Αραγκόν

Τον Μάιο του 2022, ένας έμπορος έργων τέχνης από τη Λυών έγινε ιδιοκτήτης ενός επικυρωμένου χειρογράφου του Λουί Αραγκόν, όπως αποκαλύπτει η τοπική ημερήσια εφημερίδα Le Progrès. Το ποίημα, που γράφτηκε το 1943 στην πρωτεύουσα της Γαλατίας, φέρει τον τίτλο «Lyon les mysteries» (Λυών, τα μυστήρια) και περιγράφει την ατμόσφαιρα που βασίλευε στην πόλη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ποιητής είχε καταφύγει στην πόλη με τη σύντροφό του και επίσης συγγραφέα Ελσα Τριολέτ, για να κρυφτεί και να αποφύγει τις διώξεις. Κατά τη διάρκεια της παράνομης παραμονής του εκεί, έγραψε δύο από αυτά τα αριστουργήματα: «Aurélien» και «There is no happy love». Σε επαφή με την εφημερίδα Progrès, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) πιστοποίησε ότι το Aragon Fund δεν έχει κανένα χειρόγραφο του ποιήματος και τώρα ο κάτοχος πουλάει το χειρόγραφο έναντι 7.500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT