Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αντιήρωες από τη Βόννη στην Ουκρανία

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αντιήρωες από τη Βόννη στην Ουκρανία

«Το χρυσάφι του Ρήνου», το νέο φιλμ του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν ξεχωρίζει στις ταινίες της εβδομάδας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρυσάφι του Ρήνου ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Ερμηνείες: Εμίλιο Σακράγια, Κάρντο Ραζάζι, Μόνα Πίρζαντ

Ο αγαπημένος (και) του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν επιστρέφει με το καινούργιο του φιλμ, το οποίο έκανε πρεμιέρα και στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης καταπιάνεται για πρώτη φορά με καθαρή βιογραφία, αφηγούμενος την ιστορία του Τζιγουάρ Χατζάμπι, περισσότερο γνωστού σήμερα ως ράπερ της γερμανικής σκηνής με το προσωνύμιο Xatar. Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία του Κούρδου Τζιγουάρ, από τη γέννησή του στο Ιράν, τη φυγή στο γειτονικό Ιράκ και από εκεί την εκ νέου μετανάστευση στην κεντρική Ευρώπη. Η ζωή στο γκέτο της Βόννης θα τον οδηγήσει σύντομα στην παρανομία μέχρι που ο γκάνγκστερ θα δώσει τη θέση του στον καλλιτέχνη του χιπ χοπ.

Ολη αυτή η περίπου παραμυθένια ιστορία παρουσιάζεται από τον Ακίν σε ένα αρκετά μακροσκελές φιλμ σχεδόν δυόμισι ωρών, το οποίο ωστόσο δεν κουράζει. Και αυτό διότι ο θεατής έχει να στρέψει την προσοχή του σε πολλά και διάφορα: από την τραυματική σχέση του πρωταγωνιστή με τον πατέρα του έως την πραγματικότητα του μετανάστη που μπλέκεται σε ένα λαβύρινθο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο Ακίν επιλέγει να το φιλτράρει όλο αυτό μέσα από ένα χιουμοριστικό πρίσμα, δίχως πάντως αυτό να σημαίνει ότι κάνει κωμωδία. Αντιθέτως, το γλυκόπικρο σχήμα του λειτουργεί, παρόλο το τελικό αποτέλεσμα θα είχε ίσως πιο πολύ ενδιαφέρον αν ήταν λιγότερο «καθαρό» και στυλιζαρισμένο.

Ο όρκος του Παμφίρ ★★★½
ΔΡΑΜΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Ντμίτρο Σουκολίτκι Σόμπτσουκ
Ερμηνείες: Ρίμα Ζιούμπινα, Ολεξάντρ Γιατσέντιουκ

Εντυπωσιακό ντεμπούτο από την Ουκρανία αποτελεί η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο του πιο πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών. Παραμονές του τοπικού παγανιστικού καρναβαλιού, ο Παμφίρ επιστρέφει στο χωριό του στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα, έπειτα από μήνες δουλειάς στο εξωτερικό. Μια απερισκεψία του έφηβου γιου του, ωστόσο, θα οδηγήσει σε καταστροφή και τον Παμφίρ ξανά σε παλιές παράνομες δραστηριότητές του (μεταφορά λαθραίων τσιγάρων προς τη Ρουμανία) προκειμένου να ξεπληρώσει τις ζημιές στα ντόπια αφεντικά, που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό να ταυτίζονται και με τις αστυνομικές αρχές του τόπου.

Ξεκινώντας από την υποδειγματική ατμόσφαιρα ενός σκληρού ρεαλισμού γεμάτου από λάσπη, χιόνι και τσουχτερό κρύο, το ουκρανικό φιλμ μάς βάζει σε έναν κόσμο γεμάτο αντιξοότητες, εκεί όπου οι άνθρωποι κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση. Η σχέση τους με τη φύση είναι στενή, όπως φαίνεται και από το έθιμο του καρναβαλιού, το ίδιο όμως στενοί είναι και οι οικογενειακοί δεσμοί, οι οποίοι καθορίζουν περίπου κάθε έκφανση της ζωής.

Το πάθος ★★★★
ΔΡΑΜΑ (1969)
Σκηνοθεσία: Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Ερμηνείες: Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Αντερσον

Κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του μεγάλου Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Οι αστέρες πρωταγωνιστές, βέβαια, είναι εδώ αρκετοί, με τον Μαξ φον Σίντοφ να υποδύεται έναν άνδρα, ο οποίος αποσύρεται σε κάποιο απομονωμένο νησί (είναι προφανώς το αγαπημένο του Μπέργκμαν, Φόρε), έπειτα από τον χωρισμό με τη γυναίκα του. Εκεί θα γνωρίσει δύο γυναίκες που θα του κινήσουν το ενδιαφέρον: μια εγκλωβισμένη σε έναν αδιέξοδο γάμο (Μπίμπι Αντερσον) και την αινιγματική, ψυχικά τραυματισμένη φίλη της (Λιβ Ούλμαν). Ταυτόχρονα, κάποιος μανιακός βασανίζει τα ζώα της περιοχής. Ο Σουηδός auter, με τη βοήθεια των ηθοποιών του, δημιουργεί άλλο ένα υποδειγματικό ψυχογράφημα με προεκτάσεις μυστηρίου, παρεμβάλλοντας μάλιστα στην κυρίως αφήγηση και πρωτοποριακές σεκάνς, στις οποίες οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιλούν για τους χαρακτήρες τους.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αντιήρωες από τη Βόννη στην Ουκρανία-1
Ο Μαξ φον Σίντοφ και η Λιβ Ούλμαν πρωταγωνιστούν σε ένα από τα λιγότερο γνωστά φιλμ του Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Ο Βίκινγκ και το μαγικό σπαθί ★★
ANIMATION (2022)
Σκηνοθεσία: Ερικ Καζ
Ακούγονται: Αρης Κυπριανού, Γιώργος Ευαγώρου

Ο νεαρός Βικ ονειρεύεται να οργώσει τις θάλασσες μαζί με τον αρχηγό των Βίκινγκ, πατέρα του, μόνο που ο τελευταίος διατηρεί τις αμφιβολίες του για τα προσόντα του γιου του. Τα πάντα, ωστόσο, θα ανατραπούν όταν ένα αρχαίο μαγικό σπαθί που έχει την ιδιότητα να μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι έρχεται στην κατοχή τους. Επειτα από ένα παράξενο ατύχημα, ο Βικ θα βρεθεί να ζει μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα και κινδύνους, παρέα με την καλή του φίλη, Ιλβη, και το υπόλοιπο πλήρωμα των Βίκινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT