Πρώτη ώρα… κινηματογράφος

Μέχρι τον Μάιο η πλατφόρμα του ΕΚΚ θα διαθέτει 92 ταινίες ελληνικής και διεθνούς παραγωγής για σχολεία και εκπαιδευτικούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ως γνωστόν, οι σημερινοί μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, γεννημένοι μετά το 2004-05, είναι εξοικειωμένοι με τις διαφόρων ειδών οθόνες πολύ περισσότερο από ό,τι με τα βιβλία. Υπ’ αυτήν την έννοια, η κατεξοχήν τέχνη της οθόνης, ο κινηματογράφος, είναι αυτή που μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία ως εργαλείο προσέγγισης των παιδιών. Αυτή την άποψη φαίνεται πως έχει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ακολουθεί μια πρακτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εισάγοντας το πρόγραμμα-πλατφόρμα CINEDU. Η τελευταία παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν επιλεγμένο κατάλογο ταινιών ελληνικής αλλά και διεθνούς παραγωγής, μικρού και μεγάλου μήκους. Παράλληλα, εξοπλίζει τους εκπαιδευτικούς με το ανάλογο συνοδευτικό υλικό, προκειμένου αυτοί να εντάξουν δημιουργικά τα φιλμ στα θέματα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών που ακολουθούν.

«Στο ΕΚΚ καταφέραμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο κονδύλι ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που πιστεύουμε πραγματικά ότι θα διευρύνει τη μαθησιακή εμπειρία», ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κέντρου, Μάρκος Χολέβας. Η γενική διευθύντρια, Αθηνά Καρτάλου, από την πλευρά της, τόνισε τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την περιφέρεια, όπου η πρόσβαση στους κινηματογράφους είναι περιορισμένη, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Φολέγανδρο, η οποία έγινε και το πρώτο νησί που συνδέθηκε στην πλατφόρμα.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος, Ηλίας Τασόπουλος και Θεοδώρα Μαλλιαρού, μας ενημέρωσαν πως η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών είναι ήδη σημαντική, ενώ οι ίδιοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με περισσότερα από 2.000 σχολεία σε όλη την επικράτεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν μόνο 11 από τις 92 ταινίες που έχουν επιλεγεί είναι διαθέσιμες στο cinedu-gfc.gr, ωστόσο πολύ σύντομα θα προστεθούν και άλλες, ενώ μέχρι τον Μάιο ο κατάλογος θα είναι πλήρως συμπληρωμένος, με δικαιώματα χρήσης σε βάθος πέντε ετών.

Συγχώνευση

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρχει το ίδιο το ΕΚΚ, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή του. Ο κ. Χολέβας δεν θέλησε να σχολιάσει τις εν εξελίξει διεργασίες που θα οδηγήσουν στη συγχώνευση του οργανισμού με το ΕΚΟΜΕ και τον ΟΠΙ υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας μόνο σχετικά με τα ήδη τρέχοντα προγράμματα του Κέντρου πως «η ορθή πολιτική πρέπει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο να έχει συνέχεια». Αν πάντως ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική, τότε το «brand» τουλάχιστον του ΕΚΚ, το οποίο είναι διεθνώς γνωστό εδώ και σχεδόν μισόν αιώνα, θα διατηρηθεί στον τίτλο του νέου οργανισμού. Η χρηματοδότηση του τελευταίου με ένα πελώριο (ευρωπαϊκό) πακέτο ύψους 200 εκατ. ευρώ όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, αποτελεί αναμφίβολα άλλη μία πρόκληση γι’ αυτούς που θα κληθούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το σχετικό πλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT