Γαλλική πόλη ζητάει από τη Μαντόνα να της δανείσει έναν πίνακα «χαμένο από τον Α’ Παγκόσμιο»

Γαλλική πόλη ζητάει από τη Μαντόνα να της δανείσει έναν πίνακα «χαμένο από τον Α’ Παγκόσμιο»

Η Αμιέν θέλει να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήμαρχος της Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, ζήτησε από τη «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα να δανείσει στην πόλη της έναν πίνακα του 19ου αιώνα ο οποίος είχε χαθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δημοτικές αρχές πιστεύουν πως ο πίνακας πιθανότατα αποκτήθηκε από την τραγουδίστρια και ότι ο δανεισμός του στην Αμιέν θα βοηθούσε την πόλη στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο πίνακας “Diana and Endymion”, του Jérôme-Martin Langlois, απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεότητα Diana να κοιτάζει στοργικά τον όμορφο Ενδυμίωνα.

Γαλλική πόλη ζητάει από τη Μαντόνα να της δανείσει έναν πίνακα «χαμένο από τον Α’ Παγκόσμιο»-1

Το έργο εκτίθετο κάποτε σε μουσείο της Αμιέν, αλλά χάθηκε μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τη Γερμανία το 1918. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι ο πίνακας, ή ένας σχεδόν πανομοιότυπος, τέθηκε προς πώληση σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 1989 και η Μαντόνα πλήρωσε για το έργο 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αμιέν, γενέτειρα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2028. Η δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως δεν αμφισβητείται η νόμιμη κατοχή του πίνακα από τη Μαντόνα: «(…) αλλά είμαστε υποψήφιοι για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028. Θα ήθελα, λοιπόν, με αυτή την ευκαιρία, φέτος, να μας δανείσετε τον πίνακά σας» σχολίασε η Μπριζίτ Φουρέ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο πίνακας ήταν παραγγελία του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XVIII για την αίθουσα Diane στο παλάτι των Βερσαλλιών και είχε αγοραστεί από το κράτος το 1873.

Η Φουρέ εκτίμησε πως ο πίνακας πιθανότατα δανείστηκε στο μουσείο της Αμιέν από το Λούβρο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον οποίο η Αμιέν έχασε τα ίχνη του.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από εκπρόσωπο της Μαντόνα σε ηλεκτρονικό αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT